PlayKontrol – Nova usluga namijenjena hrvatskim glazbenim profesionalcima

0
1

press objava

Autori i izvođači pjesama često se suočavaju s potrebom da provjere i analiziraju izvođenost svojih djela na radijskim i televizijskim postajama, no ove podatke putem vlastitih udruženja dobivaju rijetko te oni mogu biti nedovoljno precizni.

Hrvatska tvrtka Informacija u suradnji sa švedskom tvrtkom Arctra sada svim glazbenicima, skladateljima, autorima pjesama i izvođačima omogućavaju da sami, putem posve neovisnog servisa koji prati izvođenje pjesama u praktično svim hrvatskim elektroničkim medijima, dobiju izvještaj o tome kada je, gdje i koliko puta izvođeno svako njihovo pojedino djelo.

Sustav PlayKontrol, kojega kroz servis PlayKontrol Hrvatska (http://hrvatska.playkontrol.com) sada mogu koristiti svi zainteresirani pojedinci, u realnom vremenu prati i bilježi podatke o izvođenju pojedinih djela na radijskim i televizijskim postajama, zahvaljujući čemu je već stvorena i velika arhiva “fingerprinta” pomoću kojih se može identificirati bilo koja pjesma koju korisnik želi naknadno potražiti u njoj. Arhiva pritom seže više mjeseci unatrag, a zahvaljujući tehnološkom rješenju nije potrebno čuvati same pjesme. Kada se autori pjesama prijave za korištenje sustava PlayKontrol, mogu uploadati svoja djela čija će izvođenja sustav, od tog trenutka nadalje, pratiti u medijima, ali također može retroaktivno pretražiti i cijelu arhivu te generirati izvještaj o dosadašnjem izvođenju pjesama. Na ovaj je način moguće dobiti i statistiku izvođenja za željeni period unatrag.

Izvještaji stvoreni sustavom PlayKontrol sadrže informacije o datumu, vremenu i trajanju izvođene pjesme, to postotku u kojem je izvedena u pojedinom mediju. Oni koji žele isprobati ovaj sustav to mogu učiniti već danas te će ih na njihovom testnom računu dočekati 15 kredita od kojih se svaki može iskoristiti za analizu i generiranje izvještaja o jednoj pjesmi tijekom mjesec dana.

Izvještaj koji generira sustav PlayKontrol ni na koji način nije vezan s drugim sličnim izvještajima koje glazbenici primaju, zbog čega je ovo odličan i praktičan način da samostalno provjere njihovu točnost. Pritom valja naglasiti da se ne radi o alatu čiji je zadatak obračun autorskih prijava, već isključivo praćenje izvođenja glazbe u medijima.

“Neovisni, transparentni izvještaji o broju emitiranja pojedinih glazbenih djela potrebni su autorima, skladateljima, aranžerima i tekstopiscima kako bi dobili bolji uvid u to kako se njihovo djelo koristi u hrvatskom eteru. Sustav PlayKontrol već je izazvao interes pojedinih institucija u Hrvatskoj, poput Instituta hrvatske glazbe, ali i izvan nje. Na projektu smo surađivali s tvrtkom Arctra iz Švedske koja je dodatno razvila implementaciju PlayKontrola u obliku usluge koju svatko može sam i bez posrednika koristiti na webu”, izjavio je Daniel Mošmondor, direktor tvrtke Informacija i voditelj projekta razvoja PlayKontrola.

Tehnologija PlayKontrol koristi sofisticiran algoritam za prepoznavanje zvuka u kombinaciji sa snažnom hardverskom osnovom koja mu omogućava praćenje gotovo neograničenog broja radijskih postaja u Hrvatskoj, regiji ili svijetu, te pripremanje izvještaja o emitiranim zvučnim zapisima u realnom vremenu.

PlayKontrol je hrvatski proizvod koji je razvila tvrtka Informacija, dok za primjenu u drugim zemljama i razvoj korisničkih rješenja poput PlayKontrola Hrvatska ova tvrtka sklapa partnerstva s drugim tvrtkama u svijetu.