8. Velika rock eksplozija: Gospođa, Donkey Hot i Mr.Albino odgovaraju na pitanja

Ovogodišnja, osma po redu, Velika rock eksplozija će se održati od 08. do 10. Listopada u zagrebačkom klubu Hard Place. U četvrtak, 08. listopada nastupaju mlade snage ovogodišnje Velike rock eksplozije – Mr. Albino, Donkey Hot i Gospođa. Mr. Albino je četveročlani zagrebački alter rock sastav, koji u svoju glazbu ubacuje elemente funka, bluesa i grungea, a zainteresirali su medije i publiku ovogodišnjom pobjedom na HGF demo festivalu. Donkey Hot je energičan peteročlani “kvartcore” bend iz Zaprešića osnovan 2014. godine, koji ima snimljena dva singla. Gospođa je grupa iznimno mladih zagrepčana,čije su pjesme “Ti si gej” i “Padam od alkohola” već sada postale veliki underground hitovi među mladom populacijom. Svim izvođačima smo postavili pet identičnih pitanja, u nastavku pročitajte njihove odgovore.

Donkey Hot
Donkey Hot

1. Kada i zašto ste osnovali svoj bend?

Gospođa : Gospođa je osnovana prvog dana prvog razreda srednje škole (2011.g.), nakon dva sata poznanstva između Frana Grgića i Tina Rajkovića (obojica gitaristi i vokali benda), zbog sličnih glazbenih ukusa, interesa te stavova prema životu općenito.

Donkey Hot: Bend je osnovan krajem 2013. godine. Osnovan je primarno kao bend prijatelja koji bi provodili slobodno vrijeme u prostoriji za probe svirajući neke od naših najdražih pjesama, kako bi kao bend zajedno lovili ženske, čuli smo da postoje groupie djevojke koje se vrzmaju oko bendova pa smo definitivno odlučili poći u glazbene vode zbog toga. Na kraju i najvažnije – da možemo živjeti rock’n’roll jer ga svi toliko volimo.

Mr. Albino: Bend je osnovan u jesen 2012. godine, kada smo postavili temelje za daljnji rad i definirali zvuk, iako se on još uvijek razvija. Počeli smo iz čiste ljubavi prema glazbi i stvaranju. S vremenom smo postajali sve ozbiljniji, a zadnje dvije godine ozbiljno radimo na materijalu za prvi album koji bi trebao ugledati svijetlo dana do Nove godine.

2. Nabrojite pet (vama osobno) najdražih albuma.

Gospođa : Ovo sam oduvijek htio da me netko pita haha.
Odgovara Tin Rajković (gitarist I vokal):

1. Sticky Fingers – The Rolling Stones
2. Ulje je na vodi (live) – Haustor
3.Comedown Machine – The Strokes
4. Morrison Hotel – The Doors
5. Meat Is Murder – The Smiths

Donkey Hot: Nabrojat ćemo od svakog člana po jedan:

HIM – Love Metal
Ayreon – 01011001
The Stooges – Fun House
Pantera – Far Beyond Driven
System of a Down – Toxicity

Mr. Albino: Puno je tu albuma koji su utjecali na nas, iako se to ne reflektira direktno na zvuk benda. Na taj popis bi stavili:
Bob Marley – Legend
Johnny Cash – American IV
Jeff Buckley – Grace
Morphine – Good
Radiohead – Kid A.

Mr.Albino - Pobjednici 19.HGF Demo festivala Live @ HGF ZabokOpenAir2015 foto: MarkoPlečko
Mr.Albino – Pobjednici 19.HGF Demo festivala
Live @ HGF ZabokOpenAir2015
foto: MarkoPlečko

3. Koja su tri najbolja koncerta na kojima ste bili kao posjetitelji? Zašto?

Gospođa : Tin Rajković: Inače ne volim ići na koncerte, ali jedan od najboljih događaja u životu mi je bio koncert Rundek Cargo Trija u Vip Clubu u Zagrebu 2012.g. jer sam sjedio na pozornici tri metra od Rundeka, koji mi je u to vrijeme bio životni idol. Ostali koncerti koji su mi u lijepom sjećanju su: U2 360 Tour Zagreb 2009. jer U2 je jedan od bendova zbog kojeg sam se i počeo baviti glazbom i zadnji, ali ne i posljednji – koncert Mladena Grdovića u Opuzenu 2010. Ili 2011. g. jer sam rodom Dalmatinac i nema mi ljepšeg nego zapivat s prijateljima dalmatinske pjesme pod blagim utjecajem alkohola.

Donkey Hot: HIM, Graz 25.7.2014. – Martin Kotarski: Uspio sam ih napokon nakon 10 godina vidjeti uživo. Sviram gitaru od malih nogu, no zapravo sam počeo svirati na ozbiljnijem nivou tek nakon što sam vidio njihovog gitarista Lindea.

Blind Guardian, Zagreb 28.4.2011. – Ivan Tukić: Gledao sam ih jednom prije u Sloveniji, ali ovaj koncert je bio na domaćem terenu pa moram zato reći da mi je bio i najdraži. Pošto većina Guardian fanova zna kakva je atmosfera na njihovom koncertu ne trebam puno objašnjavati. Atmosfera prevruća, veselje, pjesma, njihova višeglasja, Hansi ima jedan od najspecifičnijih i meni najdražih glasova. Definitivno jedan od najdražih bendova.

Bloodhound Gang, 16.3.2010. – Vili Gobac: Bilo je smiješno i vrlo zabavno

Mr. Albino: Puno je koncerata koji su nam ostali u pamćenju, ali bi svakako izdvojili koncert Nick Cavea u Ljubljani, Dirty Beaches u Zagrebu i naravno Roger Waters i The Wall. Svi ti koncerti imaju nevjerojatno snažnu emociju koja struji između publike i benda, a to je svakako nešto čemu i mi težimo. Trudimo se da i naši koncerti ostanu u pamćenju publici.

4. Što mislite o natjecateljskim glazbenim festivalima (HGF demo festival, HR demo, RockOff…) i jeste li se prijavili na neki od njih? Ako jeste, kakva su vaša iskustva?

Gospođa : Smatram takve festivale i samu tu ideju njihovog održavanja odličnom i jako motivirajućom, pogotovo u ovo doba kad ,,živa” glazba sve više odumire. Svaka čast ljudima koji to organiziraju i bore se za jačanje kulture u Lijepoj Našoj. Još se nismo prijavili niti na jedan takav festival, zbilja ne znam zašto, hvala na ideji!

Donkey Hot: Natjecateljski festivali su definitivno jedan dobar način za promovirati bendove, ali nekako nam se čini da su kod naših susjednih zemalja puno više posjećeni nego kod nas. Ove godine smo se prijavili na HGF demo festival te moramo reći da je bilo vrlo ugodno iskustvo. Uspjeli smo se domoći pobjede među konkurencijom te večeri no nažalost nismo uspjeli doći do finala. Preporučili bi to svim bendovima jer nikad ne znate tko vas gleda i kakva sve poznanstva možete steći.

Mr. Albino: Mislimo da je to fenomenalna prilika za svaki mladi bend koji traži svoj prostor na sceni. Iskreno rečeno, sve do ovogodišnjeg HGF-a nikada se nismo ni prijavljivali. Na HGF smo aplicirali u zadnji čas i pobjedivši iznenadili i sami sebe. To nam je otvorilo brojne mogućnosti i ispunilo cijelo ljeto svirkama koje se nastavljaju i dalje, a pred nama je i turneja po Švedskoj i Velikoj Britaniji. Pozvali bi sve mlade bendove da se u što većem broju uključe u slične natječaje jer je to odlična odskočna daska.

Gospođa
Gospođa

5. Koliko često održavate probe i što se na njima događa?

Gospođa : Probe održavamo ovisno o tome imamo li uskoro neki koncert ili snimanje pa u to doba probe budu češće. Inače nemamo puno proba, pogotovo prije četiri mjeseci kada smo se pripremali za državnu maturu i prijemne za faks. Na probi učimo i aranžiramo pjesme ako ih netko od članova donese, ali u principu najviše vježbamo stare jer imamo sve više koncerata, a idući je otvaranje Velike rock explozije 8.10.2015. u 21h. Dođite, nećemo vas razočarati! 

Donkey Hot: Probe održavamo u prosjeku 3 puta tjedno, a što se na njima odvija je zapravo dosta komplicirano pitanje. Najčešće izbiju neredi jer se često znamo prepirati tko je najzgodniji u bendu. Često znamo i raditi sklekove da nam nabubre mišići, pogotovo prije koncerata jer budimo realni – danas je jako bitno kako izgledaš u glazbenoj industriji, tako da nam nema druge.

Mr. Albino: Probe održavamo kad god smo u mogućnosti jer volimo svirati i stvarati glazbu. Svaki naš susret je jedan veliki jamm session, kroz koji se razvijamo i stvaramo nove ideje. Obzirom na naše godine, pred nama je još puno proba, a prilike da nas čujete će same po sebi doći jer je živa svirka naš osnovni izričaj.