Aleksandar Dragaš: “Trening za umiranje – biografija Hladnog piva”

pivo

piše: Janko Heidl

U povodu novoga albuma Hladnog piva, „Svijet glamura“, nije zgorega podsjetiti se na “Trening za umiranje – (kratku i subjektivnu) biografiju Hladnog piva“” (208 str., Profil, 2006., 60-ak c/b fot.) odličnu knjigu o usponu punk-rock benda iz gajničke garaže koji – bez da je iznevjerio samoga sebe – već godinama slovi za jednu od pouzdanica hrvatskog rock-mainstreama.

Autor knjige, hrvatski rock-kritičar Aleksandar Dragaš (1967.) u uvodu nudi nekoliko isprika: te nije on književnik, te možda je krivo procijenio da bi trebalo ovako ili onako, te uz svakodnevni posao rock kritičara za pisanje knjige nije mogao odvojiti više vremena, snage, koncentracije…

Iako iskrenu riječ autora nije zgorega ponuditi, ni pročitati, Dragaš se ne treba previše znojiti: „Terening za umiranje“ čitko je štivo, vrlo zanimljivo čak i nekome tko za Hladno pivo ne mari naročito.

Pomalo punkerski dizajnirana knjiga prepliće tri tematske linije – onu vezanu uz karijeru glavnih junaka, piščeve autobiografske osvrte na vlastito entuzijastičko “pozadinsko” djelovanje u glazbenim vodama te njegova razmišljanja o promjenama u hrvatskom društvu od konca 1970-ih do sredine prvog desetljeća 21. stoljeća i njihov porazan odraz na ovdašnju rock (i glazbenu) scenu – osobito uspješno i živo u prvoj polovici, onoj tijekom koje je Dragaš (do 1995.g.) kao samostalni diskograf i svojevrstan menadžer izravno surađivao s Pivom te se iz prve ruke prisjeća kako važnih, tako i anegdotalnih događaja i doživljaja “na cesti” i u gradu s marljivom četvorkom iz Gajnica čiji su članovi prvih petnaestak godina svoje (očito slabo plaćene) glazbene karijere (više hobija) usporedno imali i redovite, “obične” poslove.

pivoNakon razlaza Dragaša i Piva poslije drugog albuma “G. A. D.” (neki su ga članovi optužili da im je dignuo neku lovu) perspektiva se osjetno mijenja – pisac više nije tako blizu, te godine prolaze puno brže i opisi postaju nužno udaljeniji i manje proživljeni no što su bili prije. Knjiga je prošarana i kratkim (nijednim suvišnim), potpisanim sjećanjima i razmišljanjima suradnika, prijatelja i obožavatelja grupe, a u njoj je i obilje izjava samih članova Piva, sve prikupljeno baš za ovu prigodu.

“Trening za umiranje“ je lakoruko autoritativna rock biografija svježeg pristupa, pisana sa stavom, nepretenciozno i jednostavno, oštro i izravno, tek katkad mrvicu prepovršno ili preopćenito. Šteta je i što nema kazala.

srodno štivo – punk-rock, domaći i strani:

 

„Prljavo kazalište – sve je lako kad si mlad“, Hrvoje Horvat, Darko Glavan (EPH/Minerva, 2001)
„Panker“, John King (Celeber, 2002)
„Moj život je novi val“, Branko Kostelnik (Fraktura, 2004)
„Tajna povijest rocka“, Roni Sarig (Šareni dućan, 2005)
„Dnevnici“, Kurt Cobain (Šareni dućan, 2005)
„Kosa anđela – biografija Kurta Cobaina“, Charles R. Cross (IBS, 2005)
„Ožiljci – autobiografija pjevača RHCP“, Anthony Kiedis, Larry Sloman (IBS, 2005)
„Sretno dijete“, Igor Mirković (Fraktura, 2005)
„Upadaj u kombi – na putu s Black Flagom“, Henry Rollins (Mlinarec & Plavić, 2006)
Engleski snovi – Sex Pistols i punk rock“, Jon Savage (VBZ, 2007)
Pretty Vacant – povijest punka“, Phil Strongman (Ljevak, 2007)
Punk“, Darko Glavan (1981/Fortuna, 2008)
„Tequila“, Krzystof Varga (Meandarmedia, 2008)
91. decibel – vodič rock’n’roll Rijekom“, Velid Đekić (Meandarmedia, 2009)
Zvučni zid“, ur. A. Oremović, B. Radaković (VBZ, 2009)
Kako Iggyju reći pop, a Dylanu bob“, Zlatko Gall (Profil, 2009)
Bez rocka trajanja“, Anđelo Jurkas (Znanje, 2010)
„Ramones: Američki bend“, Jim Bessman (VBZ, 2010)
Bogomdan – Kurt Cobain u stripu“, Flameboy, Jim McCarthy, Barnaby Legg (Modo Fac, 2010)
„Ramones: Hey Ho Let’s Go: Priča o Ramonesima“, Everett True (Profil, 2011)