Četvrta večer Hrvatskog filmskog ljetopisa – Između Bollywooda i art filma

Povodom novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa (88) posvećenog indijskom filmu, u petak, 31. ožujka 2017., od 19:15 sati, u kinu Tuškanac, u Zagrebu, održat će se Četvrta večer Hrvatskog filmskog ljetopisa.

Program Četvrte filmske večeri Hrvatskog filmskog ljetopisa otvorit će u 19:15 sati tribina “Između Bollywooda i art filma” na kojoj sudjeluju dr. sc. Etami Borjan s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, stručnjakinja za etnografski i indijski film, magistra indologije Marijana Janjić, posvećena istraživanju Bollywooda i indijske književnosti, te dr. sc. Nikica Gilić, glavni urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa i predstojnik Katedre za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta.

Od 20 h na programu je „36 Chowringhee Lane“ Aparne Sen (1981), klasik bengalskog art filma i jedan od prvih indijskih filmova s jasnom feminističkim porukom koji je otvorio vrata tamošnjem ženskom filmu. 36 Chowringhee Lane redateljski je prvenac Aparne Sen u kojem ona, kroz lik neudane i usamljene učiteljice engleskog jezika modernih svjetonazora, kritizira patrijarhalno društvo u Indiji u kojem su potrebe žene neprepoznate ili zanijekane.

Aparna Sen veteranka je među indijskim redateljicama, a njezini filmovi već su desetljećima inspiracija mlađoj generaciji feministički orijentiranih autorica. Sen se u svojim filmovima profilirala kao redateljica snažnih psiholoških drama s jakim ženskim likovima čiju psihologiju secira do sitnih detalja. No bogata galerija različitih ženskih likova koji se bore s predrasudama i izazovima života u današnjoj Indiji tek je jedna od privlačnih strana ovog remek-djela.

U predvorju kina Tuškanac moći će se razgledati i izložba indijskih filmskih plakata.

Ulaz je slobodan.