Chaplinov ‘Mališan’ i Keatonov ‘General’ u kinu Europa uz orkestralnu pratnju Zagrebačke filharmonije

keatonI u ovoj sezoni, četvrti put zaredom, kino Europa u Zagrebu nastavlja s programom Fil(m)harmonija. U organizaciji Zagreb Film Festivala i Zagrebačke filharmonije na posebnim će projekcijama, uz glazbenu pratnju u izvedbi orkestra Zagrebačke filharmonije, biti predstavljena dva nezaobilazna klasika nijemog filma: „Mališan“ (1921) Charlieja Chaplina i „General“ (1927) Bustera Keatona.

Chaplinov „Mališan“ jedna je od najuspješnijih filmskih kombinacija slapstick komedije i emotivno nabijene radnje. Keatonu najdraže vlastito ostvarenje, „Generala“, Orson je Welles nazvao “najvećom komedijom, najvećim filmom o Građanskom ratu i možda najvećim filmom ikada snimljenim”, a uživa kultni status i nalazi se na svim ljestvicama najboljih filmova u povjesti.

Posrijedi je uistinu nezaboravno iskustvo za sve filmofile i ljubitelje klasične glazbe, ali i za sve druge željne audio-vizualnih senzacija kakve neće često imati prilike doživjeti.

Pripremljeno je ukupno četrnaest izvedbi, od početka studenog pa sve do kraja ožujka, a premijerne su projekcije na rasporedu 5., 6. i 7. studenoga. Reprizne izvedbe slijede 22. prosinca, 26. siječnja, 24. veljače i 23. ožujka. Na svaki od navedenih datuma održat će se po jedna projekcija „Mališana“, u 18.30 h, i „Generala“, u 20.30 h.

Program ‘Fil(m)harmonija’ od samoga je početka praćen iznimnim zanimanjem publike koja svake godine u dupkom punoj dvorani uživa u spektakularnom filmsko-glazbenom aranžmanu. Dosad su na ukupno 21 projekciji, kojima je pribivalo gotovo 10.000 posjetitelja, prikazana tri velika nijema filmska ostvarenja: „Nosferatu“ F. W. Murnaua iz 1922. (sezona 2012./2013.), „Krstarica Potemkin“ Sergeja Ejzenštejna iz 1925. (sezona 2013./2014.) te „Cirkus“ Charlieja Chaplina iz 1928. (sezona 2014./2015.).

Ulaznice po cijeni od 60 kuna za pojedinu projekciju mogu se kupiti na blagajni kina Europa, a sve dodatne informacije nalaze se na web stranici kina Europa: www.kinoeuropa.hr.