Children of Bodom – abeceda odrastanja prosječnog metalca

Tekst i fotografije: M.M.

Children of Bodom su se nakon 11 godina ponovo vratili u Zagreb, te u četvrtak 23.3. dobro napunili prostor zagrebačke Tvornice kulture.

Večer su otvorili kanadski progresivci Oni, a ono što smo čuli od njihovog  nastupa zvučalo je sasvim solidno. Šestorka iz Ontarija je u svoju glazbu uspjela ukomponirati i xylosynth, pa eto još jednog instrumenta za guglati. Bio je to dobar nastup na početku večeri, koji je dobro zagrijao prisutne. Što se ipak ne može toliko reći za idući bend, danske alternativce Forever Still.

Predvođeni pjevačicom Majom Shining, koja je svojom pojavom potpuno zasjenila ostatak benda, odradili su jedan prilično mlak nastup. Ne ulazeći u osobne preferencije kao ni logičnost izbora predgrupe koja se nešto „mekšim“ izričajem dosta razlikuje od ostalih bendova, te unatoč Majinim dobrim clean vokalima, u cjelini je sve to zvučalo nekako klišeizirano i prosječno, tako da je dobar dio publike odlučio potražiti osvježenje za šankom.

Finski  melodic-death sastav svojedobno je bio sastavni dio odrastanja svakog prosječnog metalca, tako da ne čudi dobra posjećenost koncerta, iako je prosjek godina bio doista šarolik. Mada Bodomi već neko vrijeme nisu na nekadašnjoj razini, nostalgija i povratak u neke mlađe dane mnogima su bili dovoljni razlozi za dolazak. Takvima je vjerojatno i najbolje legla set-lista u kojoj je naglasak bio na prva četiri albuma, a posebice na debitantskom „Something Wildu“. Srećom, jer one kasnije bi vjerojatno najbolje bilo zaboraviti.

Sama svirka je solidno odrađena, znanje ionako nikad nije bilo upitno, već voljni moment. Od Alexijevih solaža, okomitih klavijatura i svega što s time ide u paketu, Bodomi su naišli na odličan odaziv publike, te je odmah u prvim taktovima nastao dobar pogo koji je trajao tokom cijelog koncerta. Na radost ili žalost ostatka partera, kako je kome već bilo do čega. Alexi se više puta zahvalio na dolasku, te je imao dobar odaziv u publici.

Atmosfera je općenito bila pozitivna i naelektrizirana, iako je za to, reklo bi se, ipak najzaslužniji dobar odabir pjesama. Sve u svemu, vjerujem da se većina prisutnih s užitkom na jednu večer malo vratila u prošlost.

Set-lista:

 1. Deadnight Warrior
 2. In the Shadows
 3. Needled 24/7
 4. Black Widow
 5. Lake Bodom
 6. Warheart
 7. Angels Don’t Kill
 8. Red Light in My Eyes, Pt. 2
 9. Hate Me!
 10. Downfall
 11. Everytime I Die
 12. Hate Crew Deathroll
 13. Bed of Razors
 14. Children of Decadence

(bis)

 1. The Nail
 2. Towards Dead End