Dave Grohl o iskustvu sa Rushom

Alex-Lifeson-Dave-GrohlFrontman Foo Fightersa, Dave Grohl i bubnjar Taylor Hawkins su nedavno imali čast uvesti kanadske ikone Rush u Rock’n’Roll kuću slavnih. Ne samo da su imali priliku održati govor, nego su i odsvirali verziju vrijednu spomena “2112 Overture“ sa legendarnim triom, dok su bili zakrabuljeni u kimona i dugim perikama, sve u stilu ’70-ih. Nedugo nakon ceremonije Grohl još uvijek pod dojmom, blebeće o proživljenom iskustvu.

Kako je izjavio za Rolling Stone; “ Bilo je strašno svirati najdražu pjesmu svojeg benda ispred svojeg najdražeg benda. Jedno je preslušavati “2112“ u mraku svoga podruma, a drugo je kada ste ispred Rusha u kimonu i sa perikom na glavi, dok pokušavate koristiti wah-wah pedalu koja je ugrađena u vašoj cipeli. Bilo je nevejerojatno. Večeras je bila vrlo posebna noć za mene“.

Mnogi su bendovi i glazbeni umjetnici utjecali na Grohlovo formiranje glazbenog smjera, ali Rush su bili ključni u definiranju njegovog razumjevanja i prihvaćanja glazbe.“Kada sam imao osam i dobio album “2112“, život mi se promjenio. Čuo sam bubnjeve i od tada sam htio postati bubnjar. Na probama od prije neki dan, nikad prije nisam upoznao Neila Pearta, a Alex Lifeson i Geddy Lee su najbolji ljudi na svijetu.

Kada sam upoznavao Pearta koji je na mene bio utjecajan kao kakva religija ili superheroj i bilo čijem životu, on mi je rekao; “Drago mi je da sam te upoznao, mogu li ti napraviti kavu?“

I on mi je napravio kavu, čovječe! A kasnije tog dana sam išao na večeru, popio par čaša vina i počeo plakati jer mi je moj heroj napravio kavu. Bilo je nevjerojatno.“

Kada su ga upitali o mogućnosti ulaska Nirvane u R’n’R kuću slavnih iduće godine, Grohl je ljubazno zaobišao pitanje ostavljajući Rush u prvom planu, ali je nadodao da je iznenađen i da nije znao za to, te se nada da će i Nirvana čekati koliko je i Rush.