Dejan Đukić (Sheitans) – Danas su svi kritičari, svi znaju sve…

Da se predstavim. Moje ime je Dejan Đukić i vokal sam i ritam gitarista u bandu Sheitans.

Pored ove glazbene funkcije bavim se managmentom i marketingom dugi niz godina u veletrgovini audio video opreme no ljubav prema glazbi me uvijek vodila ka istraživanju marketinga i managmenta u segmentu onoga što radim sa vlastitim bandom pa ću se potruditi da neke od svojih spoznaja prenesem i ovdje i na taj način možda nekome od vas dam neku ideju, savjet ili možda smjernicu kako napraviti taj korak naprijed u glazbenom „biznisu“

Nažalost glazba je u današnje vrijeme više biznis nego kreativa i da bi opstali kako tako to je ono prvo što morate da prihvatite. U neka davna, sretnija vremena postojali su glazbeni manageri koji bi tu funkciju obavili za vas i vi bi se jednostavno mogli da posvetite stvaranju glazbe i kreativnosti. No danas nije tako. Managera, barem onih pravih nema, no nije niti čudo. Nema više „mesa“. Nema love, motora pokretača managerskog elana. U biti mnogo toga se i vrti oko novca, kao i sve u današnjem svijetu ali ako i želite da prismrdite u prvu ligu pa i da omirišete nešto novca onda morate i da se povinujete pravilima igre koja trenutno vladaju.

Vjerujem da je često iritantno i deprimirajuće da se umjesto bavljenjem svirkom morate baviti etiketiranjem Cdova, slanjem istih na mnoge adrese, no to danas tako funkcionira. Koliko god je internet dofurao glazbu ljudima i koliko god je ona tako postala bliža, dostupnija toliko se i samim glazbenicima na taj način napravila „medvjeđa“ usluga.

Danas su svi kritičari, svi znaju sve, sve je na par klikova miša dostupno i takvom konzumentu se mora pristupati na neke potpuno nove načine. U takvoj tržižnoj utakmici samo oni najbolji opstaju i njih je dosita malo. U to ćete se vrlo jednostavno uvjeriti analizirajući ono malo bendova što ima kontinuirane nastupe u različitim dijelovima ove regije. Namjerno ovo kažem da izbjegnemo one koji sviraju u svom gradu i 4 kilometra uokolo. Poznajem i takve „zvijezde“ i ostali su takvi, ali u istih tih 4 kilometra.

Pokušat ću u ovoj kolumni kroz seriju tekstova da se dotaknem mnogih tema koje bi vama glazbenicima mogle da olakšaju neke stvari koje doduše, moguće i vjerujem, već i znate ali možda vas dodatno motiviraju ili navedu da ih pokušate raditi na neki drugačiji, relativno, suvremeniji način. Čisto da posluže kao inspiracija bez nekih velikih iluzija. Što bi se reklo probajte kod kuće, ali ako neide …onda probajte ponovo. Jer je upornost ono jedino što u današnje vrijeme može garantirati kakav takav uspjeh.

Do slijedećeg čitanja….