Downtown Boys dolaze provocirati u Močvaru

dtb_-_jen_cray_-_hi-res_2

U četvrtak, 9. lipnja, s noćnoživotnim početkom najavljenim za 22 h, u Močvari nastupa „najvažniji novi američki bend“ Downtown Boys, a društvo im čine austrijski Lime Crush.

(Pr)ocjena „najvažniji novi američki bend“ nije prigodno propagandno izmišljena za ovu priliku, nego to već prije objaviše tamo neki kužeri po internetima. Od prvog albuma – samizdate kazete iz 2012. s deset histerično plesnih punk projektila na engleskom i španjolskom (uključujući i obradu Pekinške patke “Poderimo rok”), provokatori iz Providencea su se pokazali kao skupina koja bi mogla ozbiljno uzdrmati scenu.

Zbog upotrebe saksofona (čak dva!), glazbala koje je na žalost iz punka ispalo još negdje ranih osamdesetih i intenzivnog vokala pjevačice Victorie Ruiz, sastav otpočetka povlači usporedbe s legendarnim engleskim X-Ray Spex. I stvarno – Downtown Boys se doimaju kao brža, rastrzanija i vrištavija verzija X-Ray Spexa za 21. stoljeće. Vrište zato što im kožu dere nitko drugi doli metastazirani američki kapitalizam. Predstavnici potlačenih slojeva s dna multikulturalnog lonca, aktivisti raznih vrata (snimka gitarista Joeyja L De Francesca dok daje otkaz uz pratnju limenog orkestra bila je hit na YouTubeu), Downtown Boys su definitivno politički angažirani. Ali za razliku od tisuća dosadnih političkih bendova koji gnjave i sebe i publiku naštrebanim porukama i neinventivnom glazbom, Downtown Boys briju na ozbiljniju akciju i demone protiv kojih se bore istjeruju u pulsirajućim, bijesno-euforičnim live katarzama, kako bi ih utopili u slapovima znoja koji pritom cure sa stropa kluba.

Tridesetak duša koje su prošle godine gledale četverac Lime Crush kad su nastupali s Calvinom Johnsonom jednoglasno su se složili – grupa je bila fenomenalna. Posrijedi je bečki sastav čiji su članovi i(li) članice godinama vezani uz austrijsku nezavisnu glazbenu i queer scenu, a sviraju glazbu na tragu Shonen Knifea, Kleenexa i X-Ray Spexa.

Cijena ulaznica je 40 kn.