Frenkijev protuotrov u purgerskom raju

frenike_p

piše: Admir Sinani

Promocija Protuotrova zaslužila je bolji odaziv publike nego što ga imao Frenkie uz prateći bend Montirani Proces na svirci u Purgeraju pred sto i dvadesetak ljudi, bez obzira što je bio utorak. Zašto? Osim što bi svaka europska metropola trebala biti kulturološki izazovna publici bez obzira na dan u tjednu, ipak je Protuotrov najkvalitetniji hip hop uradak u 2009. godini, Frenkie rijetko nastupa samostalno i ovo je prvi puta da ga se u hrvatskoj metropoli moglo vidjeti uživo uz bend.

FrenkDaTenk ne zaboravlja tekst usred nastupa, repa uvjerljivo i razgovjetno, odlično se snalazi na pozornici, ima ponajbolje tekstove na sceni, ali kao da ipak nije uspio prenijeti cjelokupan dojam izvrnosti kakav ostavlja na studijskim snimkama. Uz dužno poštovanje prema bendu koji je svoj posao obavio korektno, glasno i ritmčki vrlo precizno, ostala je praznina u melodičnom dijelu koju daju DJ i semplirani beatovi. Primjerice, nadahnuti ljubavni hiphop sevdah Tebi je u usporedbi sa antirepresivnom himnom Mr. Policeman zvučao poprilično – jednako.

Od najavljenih gostiju Kandžije i Ede Maajke, pojavio se samo potonji koji je uspio podići atmosferu i ponešto ruka u zrak za klasično hiphop mahanje, ali čak je i protudržavna Hajmo ih rušit’ bila barem razinu ispod dojma koji ostavlja nabrijana marširajuća matrica.
Da li je problem u aranžmanu pjesama ili mojoj osobnoj percepciji, prepuštam odluku na volju svakome tko je prisustvovao koncertu. Frenkie je kvalitetu pokazao, publika je tražila i dobila bis (Noćna smjena), a nadajmo se i nekoj promociji albuma uz DJa i klasičan hiphop party gdje on funkcionira besprijekorno, a bendovsko distorziranje nek prepusti Edi kojem to leži puno bolje.