Gheorghe Zamfir nastupa u Lisinskom

Rumunjski virtuoz panove frule Gheorghe Zamfir, svjetski poznat po hitovima u filmovima „Bilo jednom Americi“ i „Kill Bill“, nastupa 25. rujna, u 20 h, u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.    

„Tako neizmjerno talentiran glazbenik, s tako posebnim stilom, zasigurno pripada umjetnicima koje je obdario sam Bog,“ kaza o Zamfiru Duke Ellington

Gheorghe Zamfir je tijekom šest desetljeća karijere surađivao s brojnim umjetnicima (Nicholas Licaret, James Last, Lawrence Foster, The British Chamber Orchestra Quartet Oxford, Marcel Cellier, Diane Bish, Seiji Ozawa). Godine 2015. nastupio je sedam puta sa svjetskim virtuozom Andréom Rieuom na pozornici bukureštanskog trga Piaţa Constituţiei pred 84.000 slušatelja. U 2016. godini niže koncerte u Rumunjskoj s glasovitim pijanistom Richardom Claydermanom. Gostovao je po cijelom svijetu: Americi, Kanadi, Australiji, Japanu, Južnoafričkoj Republici…

Snimio je više od 185 nosača zvuka, što je rekord koji dosad nije oborio ni jedan rumunjski umjetnik. Gheorghe Zamfir ponosi se nakladom od oko stotinu milijuna prodanih primjeraka po cijelom svijetu. Ima više od 120 zlatnih i platinastih ploča, među kojima su četiri zlatne ploče u Južnoafričkoj Republici, četiri platinaste na Novom Zelandu, četiri zlatne ploče u Australiji i 15 platinastih u Kanadi. Jedini je europski umjetnik s dvije zlatne ploče u Sjedinjenim Američkim Državama. Dobitnik je brojnih nagrada, priznanja, viteških naslova i predsjedničkih odlikovanja. Zamfir je sudjelovao i u mnogim projektima filmske glazbe. Ostvario je suradnju s francuskim producentom Yvesom Robertom na filmu „Visok, plav čovjek s jednom crnom cipelom“, čiji je soundtrack postao svjetski hit, te sudjelovao u izvedbama glazbe za filmove među kojima su i „Bilo jednom u Americi“, „Karate Kid“ i „Kill Bill“.

Uz Gheorghea Zamfira nastupaju flautist Cezar Cazanoi, cimbalist Anatol Cazanoi, violinisti  Iulian Cazanoi i Adrian Sîrbu te kontrabasist Oleg Lașcu.

Posrijedi je svečani koncert povodom 10. obljetnice pristupanja Rumunjske Europskoj Uniji i 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Rumunjske i Republike Hrvatske.

Ulaznice stoje 120-200 kn.