Gibson predstavio Gary Moore Les Paul

gary-moore-LP-43-640-80Gibson predstavlja novi model primamljivog izgleda u čast jednog od najboljeg rock-blues gitarista koji su položili ruke na Les Paul i čiji potpis ovaj model nosi – Gary Moore.

Možda se na prvu ruku čini da Gibson često izdaje ‘nove’ modele Les Paul, no modeli s potpisom su uvijek drugačiji od standardnih i posebni na svoj način. Ovaj model je tradicionalno napravljen od mahagonija, ali A klase i topa od javora AA klase. Tijelo je presvučeno lakom na bazi nitroceluloze s lemonburst nijansom. Ovoga puta nije postavljen binding i pickguard upravo kako bi se naglasio lemonburst finiš. Vrat je također napravljen od mahagonija A klase i unbound Granadillo fingerboardom sa 22 medium-jumbo praga i trapezoidnim inlayerima. Profil vrata je 50’s profile za razliku od često korištenog 60’s profila na les paul modelima. Vrat je napravljen ‘quarter sawn’ metodom rezanja koja se većinom koristi kod ‘skupljih’ modela gitara.

Iz ovog, na svoj način posebnog modela, zvuk ‘izvlače’ BurstBucker Pro pickupovi koji su zvukom kompromis (mješavina) između zvuka PAF-a i modernih high-gain pickupova. Napravljeni su od Alnico 5 magneta namotanih s 42 AWG žicom s time da bridge pickup ima nešto više namota za topliji lead sound. Neck pickup je postavljen ‘naopako’ radi prepoznavanja modela kao što je slučaj na Peter Green modelu. Također su ugrađeni kvalitetni Orange Drop tone kondenzatori. Bridge je TonePros™ Tune-o-matic, a mašinice TonePros™ Kluson green-key.

GM Les Paul se i ne razlikuje toliko od ostalih modela, ali svakako da nekoliko detalja poput nedostatka bindinga i pickguarda, ugrađenih pickupova, profila vrata i dr. će ukazivati da se radi o posebnom – potpisanom modelu. Ipak, tko ne bi htio imati gitaru s potpisom Gary Moorea!