Sabria (SK): Bend svoje sočne i zanimljive priče ne dijeli s publikom

sabria-mxrrazgovarala: Maggie D’Franky

Sisački je melodic death metal bend ‘Sabria’ ulovio svoje mjesto u finalu nakon HGF – Hard Core festivala u zabočkom Regeneratoru. Bend čine Robert Jašarević (bubnjevi, prateći vokal), Amel Vakufac (solo/ritam gitara), Ivor Kasap (vokal), Filip Besednik (bas, prateći vokal) i Lucija Preučil (klavijature/efekti), a ovom su nam prilikom Robert i Ivor ukratko rekli nešto o sebi…

Za početak, s obzirom na to da postojite od kraja 2010. godine, recite kako je sve krenulo, zašto ste nakon promjene nekih članova malo promijenili zvuk i otkud ime Sabria, što točno znači?

Sve je krenulo u nadi da se napravi metal projekt u Sisku kakvog do tada nije bilo. Nakon što su se izmijenili članovi početnog sastava, već je prošlo neko vrijeme i lagano smo se nalazili u žanru i tematici. Nedugo zatim smo se okupili u trenutnoj postavi i počeli raditi na autorskom materijalu. Ime Sabria na arapskom znači „strpljenje“, što je ujedno i naziv glavnog ženskog lika u svijetu kojeg opisujemo na albumu.

Koliko već imate svojih pjesama te kako to da ste usredotočeni samo na tekstove na engleskom? Također, tko u bendu stvara glazbu, a tko piše pjesme?

Trenutno posjedujemo 10 autorskih pjesama koje će biti predstavljene na prvom albumu. Odabrali smo engleski jezik jer kvalitetnije upotpunjuje cjelokupnu priču albuma te smatramo da tim pristupom obuhvaćamo širu ciljanu publiku. Glazbeni dio stvara cijeli bend, dok tekstove smišlja vokal prema inspiraciji zadane glazbene teme.

Kako sisačka publika prihvaća vaš melodic death metal zvuk?

Iako u Sisku ima mali broj ljubitelja ovakvog zvuka, naš grad nas sjajno prihvaća i pruža nam veliku podršku u našem radu.

Što je za vas do sada najveći uspjeh i možete li izdvojiti neki nastup kao najdraži?

Trenutno, naveći uspjeh nam predstavlja prihvaćenost publike gdje god nastupali, zbog čega ne možemo izdvojiti najdražu svirku jer je svaka bila posebna na svoj način.

Na čemu sada radite i što sve planirate dalje, koji su vam glavni ciljevi?

Upravo radimo na dovršavanju našeg prvog albuma sa željom da ga promoviramo u Hrvatskoj i izvan nje. Glavni cilj je da budemo najbolji bend na svijetu. Zapravo, dajemo sve od sebe kako bi do kraja života uživali u glazbi s istim žarom kojeg osjećamo i danas.

Kako to da ste se odlučili prijaviti na HGF, kako vam je bilo nastupati u Regeneratoru, jeste li zadovoljni odrađenom svirkom, atmosferom, publikom?

Na HGF se nismo prijavili, već nas je organizacija kluba Skwhat pozvala na sudjelovanje. U Regeneratoru je bilo super i iznimno smo zadovoljni cjelokupnim događajem. Zapravo, manjak ljudi je nadoknadila odlična atmosfera.

Što mislite o ostalim bendovima koji će također svirati u finalu HGF-a, je li jaka konkurencija?

Nismo previše upoznati s finalistima ovogodišnjeg HGF-a, iako ne sumnjamo da je konkurencija jaka.

Imate li kakvu sočnu, zanimljivu priču iz benda koju možete podijeliti s čitateljima?

Bend svoje sočne i zanimljive priče ne dijeli s publikom.

Da možete birati jedan bend i prostor u kojem biste svirali, gdje i s kim bi to bilo?

Voljeli bismo svirati uz bok svojim najvećim glazbenim uzorima na velikim metal festivalima i događajima te doživjeti takvo jedinstveno iskustvo. Teško je izdvojiti samo jedan.

I za kraj, kako gledate na hrvatsku glazbenu scenu? Možete li se zamisliti kao dio te scene?

Teško nam je zamisliti se na hrvatskoj glazbenoj sceni. Usprkos tome, nadamo se da smo već neko vrijeme afirmirani kao dio hrvatske metal glazbene scene, koja nepretano raste i privlači sve više pozornosti. Iznimno nam drago što je ona zaživjela te pokazala da i kod nas ima veliki broj perspektivnih glazbenika u tom području.

Ček dis aut