HARBOUR CYCLONE: Motiv za stvaranje bili su – uragani

hcycloneProjekt „Harbor Cyclone“ nastao je pukom slučajnošću, susretom dvojice znanaca i dugogodišnjih suradnika – Vedrana Križana i Vlade Simcicha Vave. Iako je ovo prvi puta da zajednički djeluju kao grupa, u autorskom i izvedbenom smislu, Vedran Križan i Vava u periodu od 1993. do 2013. godine surađivali su na različitim albumima te gostovali jedan drugome na različitim projektima.

Zajednički proizvod Vedrana i Vave „Harbor Cyclone“ podijeljen je na četiri dijela, a svi nose imena poznatih ciklona: Katrina, Grace, Joy i Flora. Instrumentalni album nastajao je u ljetno doba 2014. godine, na nekoliko sessiona i puno individualnih intervencija kasnije uklopljenih u konačni proizvod.

Album „Harbour cyclone“ Vedran i Vava snimili su samostalno, kombinirajući stare analogne snimače i digitalnu tehnologiju. Vedran je odsvirao elektricne klavire, analogne sintisajzere i odradio programiranje, dok je Vava odsvirao akustične, električne i lap steel gitare. Konačni zvuk albumu je dao miksom Matej Zec, u studiju GIS, Kastav.

Objava albuma „Harbour Cyclone“ poklopila se s desetom obljetnicom razornog uragana Katrina, a sing koji najavljuje album njezina je imena.

Vlado Simcich Vava ističe kako „ .. Katrina nam je bila inspiracija, zato je i napravljena u 4 dijela koji sugeriraju njeno ponašanje – od tihog najavnog do udarnog, pa zatišje koje je uslijedilo prije još jednog naleta i konačno kraj kad su se vidjele posljedice svega“

Katrina upravo iz tog razloga zauzima cijelu jednu stranu ploče.

Katrina je nastala prva i to na nekoliko sessiona. Kako se razvijala, sve se više i dulje širila. Jednostavno je “vukla ” naprijed, mijenjala raspoloženja, tražila nove puteve, a i muzičke žanrove …. I zauzela cijelu, virtualnu, stranu ploče. Budući da je kompozicija ( kao i ostale na albumu) evoluirala na nepredvidljiv i neočekivan način, baš kako nastaju i ciklone, povukli smo određenu paralelu s meteorološkim pojavama. Nitko ne zna kad će se uragan pojaviti, kako će se kretati i razvijati. Doduše, ova ćudljivost iz muške perspektive možda podsjeća i na ženske karakteristike, pa onda i nije neobično što im se daju upravo i takva, ženska, imena. Svaka je žena originalna, neponovljiva, baš kao i uragan, zar ne? Možemo rezimirati, bili mi meteoropati ili ne, vrijeme – južina ili bura ovdje u Rijeci pogotovo – utječe na nas, kao i glazba!“ kaže Vedran Križan.

 Na albumu Vedran Križan i Vava ne skrivaju fascinacija psihodelijom, bluesom, countryjem, elektronikom i kraut rockom.

Svirali, snimali i producirali:

VALDO SIMCICH VAVA –gitara, lap steel
VEDRAN KRIŽAN – klavijature, programiranje
Ostali: Bobo Grujičić – bubnjevi u JOY
Mix: Matej Zec (G.I.S. Studio, Kastav)