Ima li rock buntovnika u Hrvatskoj?

Rock’n’Roll je, između ostalog, nastao kao svojevrsna pobuna. Glazbeni oblik bunta. I prvi crni bluzeri su se pjesmom bunili, točnije, pjevali o svojim problemima i jadima. Krajem 70-tih, kada je reggae sa Jamajke kroz svoj karakteristični ritam počeo govoriti o totalitarnom režimu zemlje najpoznatije po tom glazbenom stilu i marihuani, punkeri poput grupe The Clash shvatili su da ne treba šutjeti, te počeli preko svojih pjesama glasno progovarati o raznim nepravdama i nemirima širom svijeta nadovezujući se djelomično na protestne kantautore koji su još u 60-tima svojim pjesmama podržavali revolucionarne promjene u društvu. Punk je bio pobuna protiv tadašnjeg društvenog uređenje. Protiv loših vođa i loših političkih odluka.

Johnny ŠtulićDanas je glazba jedan od najuvjerljivijih medija na planeti zemlji. Tako i neki globalno proslavljeni izvođači kao što su Rage Against the Machine, Asian Dub Foundation, System of a Down i još čitav niz više ili manje slavnih i poznatih, kontinuirano koriste svoje pjesme za ukazivanje na neke goruće probleme. Ni reperi nisu ostali imuni na snagu glazbe pa su djelomično čak i preuzeli tu revolucionarnu inicijativu od rokera progovarajući kroz svoje stihove o stanju u društvu, najčešće kroz priče o stanju na ulici. U Hrvatskoj je tijekom 60-tih bila tišina. Malo se tko usudio zapjevati protiv tadašnje vlasti jer je samo mogao naslutiti što bi mu se moglo dogoditi. Punk je u 70-tim iznjedrio hrabre izvođače u tadašnjoj SFRJ državi poput Pankrta ili Branimira Johnnya Štulića koji su hrabro dali do znanja da znaju, hoće i mogu. No, gdje su danas ti neki novi glasnogovornici stanja u društvu? Mladi, gnjevni ljudi, sa gitarama i mikrofonima koji znaju, hoće i mogu jasno i glasno reći što ne valja, tko je kriv, pokazati prstom i pozvati publiku da otvori oči i digne svoj glas?

foto edo 21I dok su jedni KUD Idijoti, kao predvodnička snaga punka druge polovice 80-tih i 90-tih godina od svojih najranijih radova neizostavno bili neskriveni kritičari društva i političkog terora s naglaskom na glupost aktualnih političara, u 90-tim se rodila hip hop scena koja je ohrabrila neke domaće repere koji su bez zadrške ispričali svoje priče o stanju u društvu i time mnogima podarili nadu da ipak nije sve izgubljeno. Što zbog sve čvršćeg totalitarnijeg režima 90-tih, a što zbog činjenice da mu se bliži kraj, druga polovica 90-ih na površinu je izbacila niz izvođača koji su barem indirektno ali kontinuirano kroz svoje pjesme progovarali i nepravdama društva u kojem živimo. Najčešće kroz cinizam i sarkazam poput splitske grupe The Baet Fleet ili nešto konkretnije kao Hladno pivo ili pak kroz sjajno ispričane priče koje je na početku svoje karijere pričao odnosno repao Edo Maajka nerijetko direktno prozivajući najodgovornije (‘Jebo vladu’).

TBF-15aNa žalost, stanje u Hrvatskoj jadno je i depresivno, ispunjeno korupcijom, krađama, prikrivanjem organiziranog kriminala, zlim i nesposobnim političarima, sa sve većim brojem socijalnih slučaja, te medijima koji forsiraju trivijalno zbog čega sadržaj trpi i pati, a publika besciljno luta od žutila do žutila ne znajući više što valja a što ne. Istovremeno, moralne vrijednosti potpuno su nestale uslijed forsiranja uspjeha korumpiranih političara ili sportskih menadžera slizanih sa organiziranim kriminalom koje se stalno pojavljuju u društvu najljepših domaćih manekenki koje pak u stopu prate domaći tabloidi. Paraleno, studenti se bore za besplatno školovanje, sindikati pokušavaju podići radnike na noge i traže pravdu ili barem minimum poštovanja i prava na rad sa kakvim takvim ali redovnim primanjima dok se crkva  miješa u politiku unatoč nagomilanom prljavom vešom u svojim redovima. Više nego dovoljno razloga da se bunt rokera razbukta. I razbuktao se samo se i medijska slika promijenila pa se pjesme buntovnog sadržaja ne mogu baš čuti svakodnevno u programima radio postaja i televizija. A ima ih!

STIllness 5Bilo je pomalo apsurdno čuti kako je osvjedočeni zagovornik i ljubitelj funka Željko Banić Bane sa svojim Songkillersima održao lekciju domaćim rokerima napravivši sjajnu rokersku stvar ‘Revolucija’ koja osim što pršti gitarskom energijom progovara o crnoj pokvarenoj strani vladajuće strukture (‘Bilo kud, sranje svud, narod bijesan, narod lud, otkada u propast gura, vladajuća ga struktura, a sve iz uvjerenja zna se, u se na se i prodaj sve‘). Na noge je mnoge podigla sjajna grupa iz BiH Dubioza kolektiv koja je sa toliko srdžbe, bijesa i gnjeva, odlučno progovorila o stanju u društvu da su se podigli i oni skloni samo kuloarskoj revoluciji uz kavicu i pivu (‘Ne mogu mirno gledat’ pljačku državne kase. Uzimaju, otimaju od najniže kaste. Ništa ne poduzimaš, puštaš da te gaze, ne mogu da vjerujem, da smo masa bez glasa’ – pjesma ‘Svi u štrajk’). Ovih je dana svjetlo trgovina ugledao drugi album grupe ST!llness ‘Globalno zatupljenje – paket za preživljavanje’ sa 13 pjesama od kojih 12 progovara o stanju u društvu prozivajući odgovorne za stanje u kojem smo se našli ali i sve one koji se boje podići svoj glas za bolje sada i normalno sutra glasno izgovarajući imena krivaca (‘Ako se ne bojite, zašto se ne borite, zašto ne čujete poruke, koje šalje stvoritelj, zašto sorite, sve dobro što stvorite, umisto da se da se samo volite!??!’ – pjesma ‘Jebe me’).

dubioza-liveAko je već toliko toga pod kontrolom kao uostalom  i mediji, onda je vlastiti glas najbolji izraz slobode koja kroz glazbu na najbolji mogući način progovara o stanju stvari. I kao što bi Koja zapjevao ‘Ne mogu da poverujem, čemu sada prisustvujem, sve je kao naučno fantastični film, u meni to izaziva bunt!’. Na svu sreću, bunta ima! I nakon što je negdje potiho tinjao, sve se više rasplamsava koristeći popularnu glazbu kao savršen medij za ukazivanje na stvarne probleme, na realne i važne situacije u društvu, na potrebne poteze i promjene ne očekujući da netko drugi to napravi i kaže umjesto nove generacije rokera koja znaju, hoće, mogu i to nam govore glasno. Tko čeka, ne dočeka ako sam nešto ne napravi. ‘Kad moć ljubavi prevlada ljubav prema moći, otvorit ćemo oči, kad moć ljubavi prevlada ljubav prema moći, pravim putem ćemo poći.’ ST!llness ‘Digni glas’.

napisao: Dubravko Jagatić