Bez cenzure: Dubravko Mataković – Najsmješnije fore padaju na sahranama!

septicaDodijeljeno ti je više nagrada za strip. Impresije? Kolko kužim, nisi baš nešto tašt. Tvoja  su djela su prenesena i na kazališnu pozornicu:
2007, u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” kao praizvedba, izvedena ti je predstava “Iz Kabula s ljubavlju” ( http://www.webart.hr/matakovic/kabul.htm ), a u sklopu obilježavanja 90. obljetnice kazališnog života u Vinkovcima. Predstavu si  napravio po motivima svojih stripova.

Pred Božić je bila premijera, odnosno praizvedba drugog dijela- “ ČMARGEDON: Iz Kabula s ljubavlju TU:  Opasna osveta nevjerojatnog čovjeka s drvenom glavom protiv povratka smaka svijeta na nemoguć način” u režiji Dražena Ferenčine. Do nastavka je došlo jer je prva predstava bila izuzetno uspješna, najuspješnija predstava tog kazališta od rata na ovamo. Sve je bila Ideja Ivice Zupkovića, ravnatelja kazališta koji me nagovorio napisati predstavu po motivima iz mojih stripova. Obje predstave su  profesionalno producirane, glume profesionalni glumci i studenti Akademije. Tatjana Bertok Zupković je za ulogu Prcmilke u prvoj predstavi bila nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu. Meni je to posebno imponiralo jer se moja Prcmilka Gmižić našla u nominaciji s Hamletima i Ofelijama, Karamazovima i sličnim bjelosvjetskim njuškama. Kako je drugi dio po svemu nadmašio prvi, bezobrazno, neskromno i ambiciozno očekujem još pokoju nominaciju.

Također si osnivač benda Septica, u kojem pjevaš pod umjetničkim imenom “Govnar Smrti” Kako ti je došlo do toga da osnuješ taj Death Metal Hip Hop band?  I zašto baš Septica kao ime za bend?

Septica je kovanica  imena Sepultura i Metallica koje sam u vrijeme kada je Septica nastala često i rado slušao. U stvari, zezam se. Septic znači zarazan, a zvuči i “opasno”, bendovi vole da ih smatraju zajebanima. Za Septicu volimo reći da je  “ porno groove” izraz koji se koristi za glazbu u pornićima, iako nas do sada nikada nisu koristili. Ali tako se ponašamo i izgledamo. U osnovi je to hard rock, a imamo dovoljno mašte i slobode ne robovati pravcima. Snimili smo drugi album kojeg namjeravamo, nakon što izbacimo nekoliko singlova i spotova, objaviti tijekom godine. U međuvremenu pomalo spremamo treći. Ovo mi je u stvari već četvrti bend, počeli smo 1979. u jeku punka, ali njega smo prezirali, prezirem ga i danas. Septica je nastala kao plod prčkanja po kompjuteru, napravio sam desetak pjesama u tom elektro- rap maniru dok sam s Bumuškom Kušluom radio na Vfm radiju u Vinkovcima. Te pjesme su kasnije bila osnova našeg prvog albuma. Okupili smo bend, uvježbali pet pjesama i to je super prošlo. Odlučili smo nastaviti i to traje, uživamo u tome.

Možda neki nisu upoznati sa time, no ti  vjerojatno najcenzuriraniji autor u bivšoj Jugoslaviji?

Ma kakvi, to su priče. Samo su me jednom cenzurirali, u Nedjeljnoj. Bila je još nategnuta situacija oko JNA, nije se znalo još što će biti, a ja ih nisam štedio. Tako su mi cenzurirali jedan kadar pod izlikom da je nezgodno da vojnik vojniku kopa oči šrafcigerima, ha ha!

Pričaj malo o sebi… privatno (… I o svojim djelima I nedjelima, jer ako ja počnem pisati izgubit ćemo na  originalnost I onomj tvojem prepoznatljivim  “štihom” Malo  biJografije, bite… )

A ne znam što bih… Neki misle da sam luđak koji razvaljuje po birtijama i radi sranja okolo. Ne znam kako bih onda sve stigao. Najviše vremena provodim u poslu, a kako radim kod kuće, tako sam istovremeno vezan uz obitelj. Imam ženu i dvoje skoro odrasle djece. Imam dva psa i papigu. Kao uspješan čovjek vozim Mercedesa. Tata mi je bio umjetnik pa sam odrastao u takvom okolišu, uz boje, slike, umjetnike, književnike i glumce. Život je kratak, a htio bih svašta, i crtati, slikati, pisati, glumiti, režirati. Jedino me plesanje ne zanima. I heklanje.

Zanimljivo. Niti jedan lektor te do sada nije uspio ispraviti… može se reći da je to kak pričaš i pišeš jednostavno as default. To si naprosto – ti. Smatraš li se svojevrsnim unikatom suvremene hrvatske kulturne baštine i karizmatičnom osobom?

To neka drugi prosuđuju. Isfurao sam u stripovima taj neki svoj govor koji je samo dijelom govor ulice, a dijelom preseravanje. U stvarnosti sam jako osjetljiv na pravopis, iznervira me kad netko kaže npr. « porijeklo» umjesto podrijetlo. Kada crtam za Smib, šaljem najprije tekst na lekturu. Oni inzistiraju na pravopisu, ali vrlo rijetko mi ispravljaju pogreške. Inače se smatram relativno načitanom osobom, stalno nešto čitam, ali ne idem u knjižnicu već kupujem knjige.

Uzdam se tvoju blagoglagoljivost i dobar feedback, pa ću te za kraj samo zamoliti nke formalnosti tipa kakvi-su-vam-planovi i slično…

Trenutačno obavljam tekuće, redovite poslove- Overkloking, Smib, Ok! i slično, odrađujem razne poslove.  Započeo sam jedan strip, bit će 10-15 stranica, njime bih popunio album, kompilaciju  stripova s mojim omiljenim likom Glištunom Gmižićem. Pokušavam napraviti scenarij za crtić, ali za sad mi to nekako bježi, trebao bih mira desetak dana i posvetiti se samo tome. Imam još nekih planova vezanih uglavnom uz pisanje i crtanje.

OK.. Do novog susreta sa vama…* I da, ajde vrati to oružju u MUP…. hahaha.

…na početak

Ček dis aut