(foto: She Loves Pablo Facebook/Filip Bušić)

Ime She Loves Pablo, iza kojeg se krije četveročlana rock atrakcija hrvatske nezavisne scene, postalo je sinonim za domaći bend svjetskog kalibra, a s time se unisono slaže i publika i kritika. Tokom više od desetljeća bivanja na sceni, njihovo suvereno vladanje pozornicom klubova i festivala te više nego respektabilan autorski pečat koji su ostavili sa svoja tri odlična albuma (“Mother Of All”; 2009., “Burn and Levitate”; 2013. i “Try Mandarine”; 2016.) bili su čest su povod da nam upravo She Loves Pablo prvi padne na pamet kada treba izabrati bend koji će otvoriti nastup za neko od vrhunskih svjetskih imena.

Nakon što su prije nepunih godinu dana otvorili nezaboravan koncert Clutcha u zagrebačkoj Tvornici kulture, She Loves Pablo ovo ljeto ima čast u Orahovici otvoriti nastup braće Cavalera, 01. kolovoza, na zagrijavanju za 10. izdanje Ferragosto JAM festivala.

Držeći ljestvicu visoko nakon izuzetno zrelog prošlogodišnjeg studijskog izdanja s kojim su zacementirali svoj status u vrhu domaće alternativne scene, She Loves Pablo svoje vrijeme između lokalnih i europskih gaža krati strpljivim radom na novom albumu, a o svemu su nam više otkrili u današnjem intervjuu.

Upravo ste se vratili s mini turneje gdje ste odradili svirke u Italiji i Francuskoj, a posljednjih godinu dana često izbivate iz Hrvatske istim povodom, nastupajući diljem Europe. Ono što mi (obični smrtnici s polovnim sluhom u nedostatku talenta koji bi nas otpratio na turneju) možemo zaključiti jest da se očito može uspjeti i van granica „male nam naše“ te da su zemljopisne granice zapravo zanemarive što se tiče glazbe, umjetnosti, ali i poslovnih suradnji u krajnjem smislu?

foto: She Loves Pablo/Facebook

Dimitrije Đokić (Jimi): Uspjeti na način koji gledamo mi obični smrtnici, teško. Uspjeti u smislu otići na putovanje, svirati na fora mjestima, upoznati super ljude i vratiti se s nekom pozitivnom nulom, to već da. 😀 Vani je “konkurencija” puno veća, tj. zasićenost bendovima je velika. Ali, kako naš basist veli: “Join a bend, see the world”.

Koja je formula uspješno organizirane turneje? Vučete li konce većinom osobno ili imate ekipu u koju se možete pouzdati?

Dimitrije Đokić (Jimi): Formula je imati sreće, strpljenja i živaca. Naštimati datume i mjesta da se poslože nije lak posao. Kod nas taj posao obavlja Domagoj i hvala mu što nas ostale pošteđuje planiranja. Kreće se sa stotinjak kontakata da bi se dogovorilo tek 7-10 koncerata. Da iskoristim odmah priliku pa da se zahvalimo svim ljudima iz drugih domaćih bendova koji su nam pomogli oko slaganja turneja. Znaju tko su.

She Loves Pablo svrstavamo u one bendove koji su van svih kategorija domaće glazbene scene. Energično, moćno i predodređeno za velike svirke, samo su neki od opisa koje povezujemo s vama, a posjećenost vaših koncerata to svakako potvrđuje. Iz naše perspektive ipak djeluje da sve to uzimate s dozom rezerve i pri tome se dobro zabavljate.

Dimitrije Đokić (Jimi): Ne uzimamo s rezervom, nego jednostavno ne znamo baš točno kako reagirat na to. I sad kad čitam ovo pitanje mi je malo čudno. Ne znam. She Loves Pablo postoji samo s jednim razlogom, a to je da se mi zabavimo. Sve što dolazi nakon toga je samo bonus. Prijatelji smo, volimo se družit i volimo svirat.

Dobre zabave sigurno ne nedostaje na svirkama uz velikane kakvi su Clutch ili recimo braća Cavalera s kojima ćete 01. kolovoza nastupiti na zagrijavanju za 10. Ferragosto JAM? Sigurno je nezahvalno izdvojiti neku svirku kao posebnu, no postoji li koji trenutak koji vam je zaista bio epic u povijesti benda She Loves Pablo?

Dimitrije Đokić (Jimi): Pa koncert s Clutchem je bio doista epic, a osobno još pamtim prvi koncert pred, uvjetno rečeno, većom publikom – Močvara, nekad davno, bilo je 300-tinjak ljudi po mojoj lošoj procjeni. Free upad, mi izlazimo na stage, a ispred nas puna Močvara. Sva sreća pa smo bili podmazani pa smo se uspjeli opustit. Dost’ dobar osjećaj.

Vaš album „Try Mandarin“ više nije svježa vijest, ali načuli smo da već radite na novom albumu? U kojem smjeru je krenulo ovo izdanje u pogledu zrelosti, neočekivanih izazova, kreativnog pristupa?

Dimitrije Đokić (Jimi): Dobro ste načuli. Krenuli smo raditi na novom materijalu. Zasad ide dobro, al’ ne bih nas htio ureći… Ide u dobrom smjeru i dosta smo zadovoljni s prvih par pjesama za koje smo odlučili da ostaju. Više informacija ne mogu dati. Radimo novo, to je to.

Pjesma “Impassive, Massive and Agressive”, koju ste do sada imali prilike predstaviti publici, kažete govori o odgađanju neodgodivog. Kada se onda možemo veseliti ovom četvrtom studijskom uratku?

Dimitrije Đokić (Jimi): Kad bude gotov! S ovim albumom se ne žurimo. Prošli album smo ganjali zbog 10. godišnjice benda, pa je ispao malo kratak. Ovaj put smo pametniji, nemamo rokove, kad budemo zadovoljni s količinom i kvalitetom, krećemo snimati.

S obzirom na vaše iskustvo na sceni koje premašuje jedno desetljeće, normalno je da se jave porivi za istraživanjima glazbe u različitim smjerovima. Tako se Domagoj odlučio zaploviti solo vodama. Što te privuklo tome?

Domagoj Šimek: Plivam u solo vodama od početka Pabla, samo je sada to javno jer jednostavno ima puno materijala i mislim da je vrijeme podijeliti to s drugima. Jedan hard disk s barem 50 snimljenih pjesama je umro i to me malo potaknulo da objavim da objavim sve novo što radim.

U kojem smjeru She Loves Pablo nastavlja dalje?

Dimitrije Đokić (Jimi): Svirati, vježbati, snimiti album i svirati. Turneja sljedeće godine, ako sve dobro prođe oko organizacije, i to je manje-više to.

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)

Ček dis aut