Istarski kantautor Vedran Šilipetar objavio drugi studijski album

vedran-silipetarMladi istarski kantautor Vedran Šilipetar objavio je ovih dana svoj drugi studijski album “Fenix”. S albuma na kojem je predano radio od 2010. do 2014. dosad je predstavljeno nekoliko pjesama, a posljednja je “Ne dam više nikome”. Osim nje, na novom albumu nalazi se i pjesma “S tobom sve je savršeno” koju je Vedran snimio u suradnji sa Songkillersima, a odličan airplay potvrđen je i ulaskom singla na HR TOP 40. Ovo nije jedina suradnja na albumu, Vedran je snage udružio i s nagrađivanom ženskom klapom Teranke iz Pule u pjesmi “Daj mi glas”.

“Bježala si” ljubavna je pjesma u kojoj koketira s retro funk zvukom; za iduću pjesmu na albumu – “To nisi ti” inspiraciju je pronašao u Stingovim pjesmama iz Police faze, kojima se uvijek rado vraća. “Ljubav za ljubav” i “Nek me vjetar nosi”, za koju je glazbu i tekst, kao i većinu drugih pjesama na albumu napisao sam Vedran, jedne su od onih rađene u latino štihu koje neminovno pozivaju na ples. “Zagrljaj” i “Pjesma za Ivu” izrazito su intimističke i autorski vjerojatno i najjače pjesme ‘Fenixa’, one koje pričaju jednu osobnu priču, ali u kojima se može prepoznati svatko tko je volio ili voli. Skladba „Fenix“, ujedno i naslovna pjesma albuma, u potpunosti odskače od ostatka materijala. Snimana u dahu i u pauzi za vrijeme napornog i iscrpnog produciranja albuma ispala je ponajboljom skladbom koja se stilski oslanja na neosoul glazbu. Autoru je to ujedno i najdraža i nejekspresivnija pjesma na albumu koja ogoljuje njegove najdublje i najintimnije osjećaje iskazane samo vokalizama i tekstom nastalim u trenutku snimanja.

Album ‘Fenix’ za mene je puno intimniji i bolji od prethodnog iz razloga što sam, osim što sam autor većine glazbe i tekstova, sudjelovao kao producent i instrumentalist. Odsvirao sam gitare, klavijature, bass, bubnjeve i aranžirao i producirao skoro polovicu albuma. Smatram da je album svakako zreliji i suptilniji od prethodnog, a žanrovski se dotiče rocka, retro rocka, funka, pop rocka, prog rocka, etna, latino glazbe, house pa čak i reggaea. Mislim da će materijal biti poslastica za sve one koji traže nešto drugačije od ustaljene pop rock sheme ovih prostora“, kazao je Vedran.

Pjesme “Na dnu mora” i “Daj mi glas” (feat. Teranke) napisane su za potrebe dječje predstave “Mala sirena” Teatra naranča, ali dakako funkcioniraju i u svijetu odraslih…pogotovo onih koji svijet još uvijek katkada vide dječjim očima. “Misečina” je bonus na albumu, ujedno i jedina pjesma na čakavštini (i jedna od rijetkih koje nije autor) koja ga je privukla jednostavnošću i britkom lirikom:„Ovo je prva pjesma koju službeno pjevam na čakavštini, iako kao višegodišnji suradnik, klavijaturist i back vokalist Livija Morosina često pjevam na dijalektu…”.

Većinu pjesama na albumu producirali su Vedran Šilipetar, Sandro Butković i Srđan Sekulović Skansi te po jednu pjesmu Marijo Luketa i Tomislav Šestan.

Materijal je sniman u studijima NLO Zagreb, Partyzan studio Pula i KE sound studio u Puli.