Izložba Dana Grahama “Zabava za cijelu obitelj” u zagrebačkom MSU

Izložba „Zabava za cijelu obitelj / Works That are Fun for the Family“ u Muzeju suvremene umjetnosti prva je samostalna izložba glasovitog američkog umjetnika Dana Grahama u istočnom dijelu Europe.

Nekoliko njegovih paviljona – djela na razmeđi arhitekture i skulpture – kojima je stekao svjetsku popularnost, zagrebačka će publika moći uživo vidjeti na izložbi u MSU od 20. svibnja do 27. kolovoza 2017.

U sklopu stalnog postava Muzeja, “Zbirki u pokretu” bit će predstavljeni Grahamovi najraniji video performansi i performansi koji predstavljaju potpuno novu koncepciju umjetničkoga djela uvođenjem publike kao ravnopravnog sudionika, koju će dalje razvijati u svojim paviljonima. Ta rana djela predstavljaju ujedno važnu poveznicu s prvim eksperimentalnim video radovima hrvatskih umjetnika iz kolekcije Muzeja suvremene umjetnosti, a koji su ovom prigodom izdvojeni i prikazuju se kao zasebna cjelina. U dvorani Gorgona tijekom izložbe bit će prikazan Grahamov glasoviti dokumentarni esej “Rock My Religion” (1983-1984.), a video rad “Death by Chocolate” (“Smrt čokoladom”, 1986-2005), u kojemu u rasponu od skoro 20 godina, bilježi (donedavno najveći na svijetu) kanadski trgovački centar, prema umjetnikovoj želji bit će predstavljen u kontekstu trgovačkog centra Avenue Malla, u neposrednoj blizini Muzeja suvremene umjetnosti. Uz paviljone, modele paviljona i dokumentarne filmove o njegovim najznačajnijim ostvarenjima u prirodnom i urbanom okolišu, izložba će, uz popratne programe – predavanja i radionice, malim presjekom stvaralaštva Dana Grahama nastojati obuhvatiti kompleksno djelovanje tog svestranog umjetnika.

Na otvorenju nas očekuje i zanimljiv performans “Zrcaljenja“ kojeg, unutar i izvan paviljona Dana Grahama “Dvosmjerni zrcalni cilindar podijeljen perforiranim nehrđajućim željezom” (2011-2012), izvode Vera Mitrović i Žak Valenta, voditelji i članovi PAP performing arts programa pri MSU.

Više o izložbi na poveznici.