JESUS LOVES THE STOOGES: povratak Jamesa Williamsona 1.dio

„Leaving for Tel Aviv tomorrow, 45 minutes from Jeruselum. Maybe I can find out wheather or not Jesus really does love the Stooges….on the other hand, I think I already know the answer to that one….“(James Williamson 15.10.2009)

***

Iggy Pop Scott Asheton i  James Williamson (1974 god ) - autor fotografije  John Catto
Iggy Pop, Scott Asheton i  James Williamson (1974 god.)
autor fotografije: John Catto
***

IGGY AND THE STOOGES, 9. veljače 1974, Detroit, rasprodana Michigan Palace. Znalo se da se lokalna banda The Scorpions sprema na koncertu praviti nerede, pa je pojačano osiguranje, ali bez uspjeha. Koncert je započet sa pjesmom „Wet My Bed“. Na pozornicu lete flaše, konzerve, jaja … Iggy sve baca nazad po publici. Nakon pjesme „Cock In My Pocket“ Iggy predstavlja bend, zahvaljuje se publici na jajima i flašama koje lete po pozornici, te najavljuje 45 minuta dugu verziju pjesme „Louie Louie“. „Bože, nikada nisam mislio da će do ovoga doći…“ sam za sebe govori u mikrofon. Pjesma završava nakon nešto više od 3 minute, sa lomljavom stakla koje se razbija po pozornici. Iggy se još jednom zahvaljuje, na svim flašama koje su završile na njegovoj glavi, te želi publici više sreće sa gađanjem na sljedećem koncertu.

Na žalost, Iggy and The Stooges – Iggy Pop, James Williamson, Ron Asheton, Scott Asheton i Scott Thurston – su te večeri održali svoj zadnji zajednički koncert.

***

Michael Tipton, veliki fan i prijatelj grupe, te kultna ličnost Detroitske scene sa početka sedamdesetih (trenutno radi na više projekata kako on kaže „about the whole Detroit thing“), snimao je koncert, a za ovaj članak kaže:

„Snimka je napravljena na 15-ici, a kopije koje je dobila grupa su bile na 3 ¾-ici. Snimano je sa dva shure audio mikrofona. James je izgubio kopiju koju sam mu dao … zamolio je Rona da mu napravi novu kopiju. Ron mu je rekao da će mu presnimiti svoju kopiju na kasetu.“

Ron je na kraju Jamesu posudio svoju kopiju, a tu kopiju James i Iggy su prodali diskografskoj kući Sky Dog za 2000 dolara. Snimka je objavljena na pločama Metalic K.O. (1976) i na reizdanju pod nazivom Metalic 2XK.O. (1988). Na tim izdanjima pojavljuje se još jedna Michaelova snimka. Iggy and The Stooges su 1973 godine održali dva koncerta u Michigan Palace, petoga i šestoga listopada. „Sky Dog je sastavio ta izdanja od drugog koncerta (1973) i posljednjeg koncerta grupe (1974). Oba koncerta su snimljena „reel to reel” na 15-ici” , kaže Michael i dodaje jednu ekskluzivnu vijest za sve fanove grupe i kolekcionare: “Prvi Michigan Palace show snimio sam na kazetu, a imam i skoro potpunu kazetu s posljednje večeri. Na njoj je i pjesma Wet my bed, a i više od toga. Imam i fotografije sa sve tri večeri.“ Za ove snimke se do sada nije znalo da postoje, a o mogućnosti da se snimke objave Michael kaže: „Da, radim na pripremi toga. Također ću objaviti snimke New Ordera (Ron Ashetonova grupa, 1975/76). Mislim da imam tri koncerta.“

O svojim planovima Michael kaže: „Nadam se da ću prije kraja godine do Michigana. Imam tamo puno raznih stvari o MC5, Bobu Segeu, Michu Ryder, Brownsville station, Rationals … snimke, slike i slično. Nadam se da ću tamo pronaći sve u dobrom stanju. Snimke ću prodati diskografskoj kući „Easy Action“, a možda ću neke druge stvari staviti na aukciju. Javit ću ti se uskoro s novim informacijama.“.

Nakon raspada grupe, Iggy Pop surađuje sa Jamesom Williamsonom još u par navrata. Za vrijeme svog liječenja od ovisnosti i psihičkog sloma 1975 godine, na nedeljnim izlascima iz bolnice snimaju materijal za novu ploču, ali nakon bezuspješnih pokušaja da nađu izdavačku kuću se razilaze (taj demo je 1977 godine objavila diskografska kuća „Bomb Records“ pod imenom „Kill City“). Nakon toga ponovo surađuju na Iggyjevoj solo ploči „New Values“ (1979), te započinju zajednički rad na ploči „Soldier“ (1980), ali nakon svađe u studiju prekidaju sve kontakte i James se povlači iz muzičkog biznisa.

Ron Asheton, Scott Thurston i Iggy Pop (1974 god.) - autor fotografije  John Catto
Ron Asheton, Scott Thurston i Iggy Pop (1974 god.)
autor fotografije  John Catto

***

35 godina nakon koncerta u Michigan Palace, James Williamson u malom mjestu Lapakahi na Havajima snima novu pjesmu, instrumental „Pokii“, što na havajskom znači „mala sestra“. Po vlastitom priznanju, James nije ozbiljno svirao gitaru od svađe sa Iggyjem 1980 godine. Nekako u isto vrijeme, prvog siječnja ove godine u svome stanu u Ann Arboru umro je od srčanog udara Ron Asheton, gitarista The Stoogesa i kasnije basista u Iggy and The Stooges. Na listi 100 najvećih gitarista svih vremena, časopisa Rolling Stone, Ron je zauzeo 29 mjesto.

Mada njegova smrt predstavlja definitivni kraj The Stoogesa, koji su se ponovo okupili 2003 godine, snimili novi album i kontinuirano svirali sve do kraja 2008, ipak počinju kružiti glasine da će The Stooges nastaviti sa radom, a spominju se Steve Jones (Sex Pistols) i Deniz Tek (Radio Birdman) kao moguće zamjene za Rona. Iggy, na sreću, odustaje od toga i snima izvrstan jazz album, „Preliminares“.

I onda se desilo nešto o ćemu su fanovi maštali godinama. Nakon skoro 30 godina što se nisu čuli, Iggy telefonom zove Jamesa i pita ga da li je zainteresiran da se pridruži grupi, te ga poziva na svoj nasup u Los Angeles (Benefit Concert, Club Nokia 08.05.2009). James se nije izjasnio o mogućoj suradnji, ali se pojavio na koncertu. Nije se pridružio bandu na pozornici, što je i razumljivo budući da nije svirao godinama, a Iggy je odsvirao svoj set sa gitaristom Steve Jonesom i ritam sekcijom Red Hot Chili Peppersa (Flea & Chad Smith).

Iggy nastavlja sa promoviranjem svog novoga albuma i izgledalo je da neće biti ništa od nekog novog zajedničkog projekta. Ipak, nakon dosta premišljanja James ga je nazvao i rekao da će pokušati. Problem je bio u tome što on ipak nije svirao sve te godine, ali onda jedno slučajno poznanstvo mu pomaže da se definitivno vrati muzici. … nastavlja se

napisao: Goran Polak

Special  thanks to: Michael Tipton , John Catto and Jasminka Maligec de Escobio.

Sve fotografije su objavljene sa dozvolom autora.