Kako školstvo proizvodi kockaste glave? Provjerite u reviji dokumentarnih filmova o obrazovanju

Abeceda-filmski_plakat„Gotovo 98 % djece rađa se iznimno nadareno, međutim, nakon školovanja samo ih 2 % to i ostane.“ Nevjerojatno? Istinito? Zvuči uvjerljivo, zar ne?

Posrijedi je promidžbena krilatica austrijskog slikopisa „Abeceda“ čijom kino-premijerom u zagrebačkom kinu Tuškanac, 17. ožujka (četvrtak) s početkom u 17 sati otpočinje revija dokumentarnih filmova o obrazovanju i djeci.

Reviju nazvanu „Djeca su naše najveće bogatstvo“ čine tri važna i aktualna dokumentarca koji obrazovanje proučavaju iz različitih uglova: „Abeceda“ austrijskog redatelja Erwina Wagenhofera; „Web Junkie – ovisnici o Internetu“ izraelsko-američkog para Shosh Shlam i Hilla Medalie te švicarski dokumentarac „Djeca s planine Napf“ Alice Schmid.

Filmovi će se u Zagrebu prikazivati i u MM Centru (Dokukino u gostima), art kinu Grič, kinu Tuškanac te u kulturnim centrima Trešnjevka i Travno. Usporedno sa Zagrebom, filmove će moći vidjeti i publika u Rijeci, Puli, Splitu, Velikoj Gorici, Rovinju, Orebiću te poslije i u drugim hrvatskim gradovima. Pojedine projekcije pratit će rasprava o aktualnoj problematici obrazovanja danas.
Pojedinosti o terminima projekcija nalaze se na web stranici www.restartlabel.net, na Facebook stranici Baš Volim Dokumentarce, kao i na internetskim stranicama kulturnih centara i nezavisnih kina. Hrvatski distributer sva tri filma je Restart label.
„Abeceda“

WebJunki_filmski_plakatŠto, dakle, nije u redu s obrazovnim sustavom? Pitanje je to na koje svojim zadnjim dokumentarcem pokušava odgovoriti Erwin Wagnehofer, redatelj izvrsnih i kontroverznih dokumentaraca „Mi hranimo svijet“ („We Feed the World“) i „Uzmimo lovu“ („Let’s Make Money“). Wagenhofer putuje svijetom i razgovara s brojnim protagonistima te uspoređuje razne obrazovne sustave. „Abeceda“ ne kritizira škole pojedinačno već sustav u cjelini te pruža jednu od najboljih filmskih analiza obrazovnog sustava na brojnim primjerima iz cijelog svijeta!
„Web Junkie – ovisnici o Internetu“

Kako reprogramirati tinejdžera? Kina je jedina zemljana svijetu koja je ovisnost o Internetu i mrežnim igricama prepoznala kao poremećaj. U skladu s tim otvorili su više od 400 centara za odvikavanje, a u jednom od njih odvija se radnja filma „Web Junkie – ovisnici o Internetu“. S potpunim pristupom ustanovi „za odvikavanje i reprogramiranje tinejdžera“, redateljice nam otkrivaju kontroverzne metode s kojima se suočavaju „zabludjeli klinci“ koji su igrice znali igrati i po nekoliko dana bez prestanka.
„Djeca s planine Napf“

Jednostavniji i bezbrižniji svijet je moguć! „Djeca s planine Napf“ priča je o jednom posven drugačijem odrastanju. U bogatoj Švicarskoj gdje je školarcima dostupna sva moguća tehnologija, ipak živi skupina djece kojima računala i Internet ne trebaju. Daleko od civilizacije, na čarobnoj planini s popisa UNESCO-ove prirodne baštine, djeca pješače deset kilometara do škole, nisu opsjednuta Facebookom, a omiljene igre su im one u prirodi. Uz to, suvereno upravljaju poljoprivrednim strojevima, pomažu na farmama svojih roditelja i žive život koji je gradskoj djeci potpuno nezamisliv. Klasifikacija hit ovdje zaista nije pretjerana: u samo šest švicarskih kina ovaj je dokumentarac zaradio više od milijun dolara.