Let3 – Iz dubine poludjeloga hihot

let3

piše: Petar Hrstić

Ekstravagancija i kreativna ludost rijetko se na hrvatskoj sceni može naći kao kod riječkog sastava Let3. Ti riječki kreativci prošli su sve: od underground rocka, preko pomaknutih balada, poigravanjem sa etno i turbo folk elementima pa sve do udaranja po kleru i politici u posljednjim fazama. Ispaljivanje čepova iz pozadine i brnjice na strateškim mjestima da ne spominjemo.

Povijest riječkog sastava Let3 možemo iskopati negdje oko 1987. godine kada Damir Martinović Mrle (bivši član riječke punk grupe „Termiti“, nakon raspada kreće u multimedijalan projekt „Strukturne ptice“ ) kreće u kreativnu suradnju sa Zoranom Prodanovićem Prljom (scenski iskusnim iz skupine „Umjetnici ulice“). Nako prikupljanja još par glazbenika pod svoje skute, nastaje bend zvan Let2, koji nedugo nakon tog mijenja ime u Let3. Iste, 1987. godine, Let3 se pojavljuje na kompilaciji „Rijeka – Pariz – Teksas“ sa dva singla: „U rupi od smole“ i „Pokušaj“.

imagePrvi album, „Two dogs fuckin’“, izašao 1989. godine danas već doživljava status kultnog debut albuma na hrvatskoj sceni. Osim najpoznatije, himne neprihvaćenih „Izgubljeni“, album krase i „Sam u vodi“ koja zvuči kao psihodelični sukob s vlastitom tugom, „Ne trebam te“ i „U rupi od smole“ nastavljaju za žestokim garažnim rockom, dok „Armada“ svojom hard rock eksplozijom može postati himna riječke nogometne momčadi.

Drugi album, „El Desperado“ izašao 1991., nastavlja sa trendom prvog albuma, uz možda malo malo manje psihodelije i prilagodljivost čistoj rock publici. Žestoki zvuk je ostao, riffovi uz Prljin provokativni vokal funkcioniraju vrhunski, a pjesme kao sarkastično/erotsko ljubavna „Pokvarena žena“ „El Desperado“, „Farenheite“, te izvrsno uklopljena obrada Termita „Vjeran pas“ slobodno mogu stati uz bok žestinom s početkom Majki, uz manju dozu depresije i veću količinu ludosti. Premda pjesma „Love killer“ u koketiranju s stihovma Bijelog Dugmeta dao je naslutiti kasnije poigravanje Riječana sa folkom.

Album „Peace“ izašao 1994. odražava jedan prijelaz starog, sirovijeg Let3 u novi, koji uz rock osnovicu kombinira sa raznim narodnim, etno, a kasnije i turbofolk i gypsy sastojcima. „Kontinentio“ slobodno može funkcionirati i na prethodnom albumu, ali uz pozadinske tradicionalne istarske etno zvukove naglašava pomak. Ali pjesme kao „Droga“ s klapskim elementima i „Elefante Elettrico” na talijanskom, te stihovno najpomaknutija u povijesti naših balada „Nafta“ dodaju malo laganiji zvuk. Kod Letovaca vaga uvijek balansira između psihodelije i čvrstih rock riffova, ovisno o količini od pjesme, a kao treći element u Let3 formuli od ovog albuma uzimamo i ostale, već spomenute folk/etno faze.

Na sljedećim turnejama uz materijale s prethodnih albuma, izdaju live album intersantnog naziva „Živi kurac“ 1996. godine, te od tih dana ostaju jedan od najboljih live bendova u Hrvatskoj.

Sljedeći album, pod nazivom „Nečuveno“ izlazi 1997., on je konceptualno poigravanje s publikom i s umjetnošću uopće. Naime, na albumu nije snimljeno ništa, čak ni tišina, a album je popratio spot „Neviđeno“ s istim pristupom.

1998. godine dolazi do reforme grupe i do formiranja današnjeg sastava: Damir Martinović – Mrle (bas), Zoran Prodanović – Prlja (vokal), Ivan Šarar (elektronika), Dražen Baljak – Baljak (gitara), Matej Zec – Knki (gitara) i Branko Kovačić – Husta (bubnjevi).

imageDvije godine kasnije izlazi i vjerovatno najpopularniji album grupe, “Jedina”.

Sa svima poznatim hitovima kao gypsy “Tazi-tazi”, “Ženu varam”, sjetnu i odličnu “Golub Dinko”, “Drama” kao povratak na stare staze rocka, dok su “Profesor Jakov” u suradnji s riječkom grupom E.N.I. jedan od vrhunaca pop/rock pjesama kod nas, pop kakav bi trebao biti, a pjesme “Pnnk” i “999” spajaju provokaciju i rock, vidljivu dan-danas kod pjesama “Omađijaj me” (poručenu našoj premijerki), i posljednji iskorak u doze provokacije “Hvala tebi, Kriste”.

Godine 2007. izdaju najaktualniji album, “Bombardiranje Srbije i Čačka” gdje je idejni koncept na albumu spojiti Novu Jugoslaviju. Prvi singl, “Rado ide Srbin u vojnike (Pička)” je bio zabranjen na televiziji te se mogao vidjeti samo na internetu zbog scena onaniranja. Album je pobrao visine slave (ako se može upotrijebiti taj naziv kad nas, pogotovo vezan za rock) prethodnog, s ludom i zabavnom kombinacijom folka, techno, sampleova klasičnog rocka (pogotovo u najpopularnijoj pjesmi “Dijete u vremenu”), sevdaha, hrvatskih etno elemenata, kao i elemenata susjednih zemalja. Pjesme “Rado ide Srbin u vojnike”, himnička “Riječke pičke”, “Kurcem u čelo”, “Ero s onoga svijeta” i ostale dokauju da je moguće spojiti nespojivo, a ne izgubiti poruku. U otprilike isto vrijeme izlazi i singl “Manme baneta”, soundtrack za film “Mi nismo anđeli 3”

Povodom dvadesetog rođendana sastava, Let3 su 20. prosinca 2008. godine promovirali i objavili svoj uživo DVD Živa pička, koji sadrži snimke na nastupima i izvan njih.

Što god mislili o riječkom sastavu, ne može im se poreći kreativna ludost, ali i odanost kvaliteti na live nastupu. Riječke p..ke znaju znanje!!!

Diskografija

Two dogs fuckin’ (1989.)

El Desperado (1991.)

Peace (1994.)

Živi kurac (live) (1996.)

Nečuveno (1997.)

Jedina (2000.)

Bombardiranje Srbije i Čačka (2005.)

Živa pička (live) (2008.)

(objavljeno u Vrgoračkim novinama lipanj 2011.)

Ček dis aut