Psihomodo pop – leteći odred u osvajanju visina

psihomodo-4

piše: Petar Hrstić

Jedan od rijetkih bendova koji čak i nakon 28 godina djeluje uvjerljivo na live koncertima, Gobac i ekipa uspjeli su dosta toga što ostali nisu mogli doseći; bili su mainstream hrvatskog rock and rolla sredine devedesetih, live snimak im je izašao na MTV – u krajem osamdesetih (engleska verzija hita s prvog albuma „I’m in love with Gobac“), a nije ni za odbaciti nijhovu glazbenu kvalitetu, prvenstveno na prvih par albuma.

Povijest Psihomodo Popa nastala je davne 1983. godine. Nastao je iz grupe “Neron”, u kojoj tada sviraju Tigran Kalebota-Tigi i Smiljan Paradiš-Šparka. Tada se grupi priključuje Gobac, koji je već svirao u punk bandu “Klinska pomora”, i “Neron” mijenja ime u “Psihomodo Pop.” Dvije godine kasnije u bend dolazi gitarist Saša Radulović i sastav počinje svirati po bivšoj državi. Drugi gitarist, Vlatko Čavar – Brada , dolazi 1987. godine, i bend je formiran više-manje u cijelosti

image1988. godine izlazi im album “Godina zmaja”, što je možda jedan od najboljih debut albuma na našoj sceni. Tolika punk-rock sirovost s pitkim pop melodijama rijetko je stvorena, a pjesme poput himne mladosti “Kad sam imao 16”, psihodeličnog “Neba”, i antiljubavne “Ona vrišti da voli me”, dobre obrade Velvet Undergrounda I T-Rexa (“Rano jutro”i “Telegram sam”) i uvjerljivo najvećeg hita skupine egocentrične “Ja volim samo sebe” zaokružuju kvalitetan novozagrebački, Ramonesima začinjen uradak. Šlag na tortu postavlja melankolična “Leteći odred”. Nakon uspješne turneje po bivšoj državi, izabrani su među šest najboljih bendova na nizozemskom rock festivalu “Grote prijs of Netherland”. Rade i turneju po bivšem SSSR-u, a godinu kasnije bivaju predgrupa svojim uzorima, Ramonesima, na koncertima u Zagrebu i Ljubljani.

1990. izlazi album “Sexy magazin”, ali već dogovorenu turneju sprečava rat. Album donosi lagan iskorak iz punka u čudnu sinergiju rocka i popa. Donosi iskrenu ljubavnu baladu “Ona odlazi”, reedovsku “Iste stvari”, ali i erotsko-zajebantske pjesme kao što su naslovna “Sexy magazin” i “Pinokio”. Rockersku eksploziju donosi “Bomba”, stvar o otuđenju u školskim klupama.

1992. izlazi album “Tko je ubio Mickey Mousea”, koji je određen za djecu, s pjesmama koje je grupa izvodila u dječjim emisijama. Najpoznatija pjesma je hit “Volim crtane filmove”, epopeja o crtićima kao stvorena za djecu.

Godinu kasnije, 1993., izlazi im pomalo altistički album na natruhama psihodelije, “Srebrne svinje”. Naslovna pjesma psihodelično udara u bubnjiće i mozak, ali ni ostale pjesme ne bježe od zadane psihodelije, naravno u prepoznatljivim okvirima Psihomoda (“Osjećam se haj” – o izgubljeno/pronađenom prijatelju, “Starfucker” – himna svim muško/ženskim odnosima, “Ako umrem mlad” – posvećena malo morbidnom odnosu sa prolaznošću). Vjerovatno najzreliji album, pun različitih stilova.

image1995. godine iz banda odlazi stari član benda, gitarist Saša Novak Radulović, a na njegovo mjesto dolazi Jurij Novoselić-Kuzma. Te godine izdaju i “Unpljugd” svojevrstan best of Psihića u unplugged aranžmanu.

Već na sljedećim albumima je otupila kreativno-stihovna oštrica u bendu, tako da sljedeći albumi donose solidne i kvalitetne bljeskove, ali nikad kompletan album. Tu su pjesme “Lagano padam” s albuma “Plastic fantastic”, “Duga devetka” s “Debakla” i još par njih; srećom energija koju su možda ponekad gube u studiju, nadoknađuju live nastupima, u kojim karizma Davora Gopca još uvijek dolazi do punog izražaja, još je tu onaj punkovski gard s početka karijere, a i bend je svirački iskovan u čelik da možemo reći da Psihomodo još uvijek jaše, još bi sa svakom ženom u gradu počinio blud….

Diskografija

Godina zmaja (1988., Jugoton)
Live in Amsterdam (1989., Jugoton, live)
Sexy Magazin (1990, Jugoton)
Tko je ubio Mickey Mousea (1992., Croatia Records)
Srebrne Svinje (1993., Croatia Records)
Unpljugd (1996., Croatia Records)
Sextasy (1997., Croatia Records )
Das Beste aus der grosse Hit Parade (1999., Croatia Records, live)
Debakl (2000., Croatia Records)
Plastic Fantastic (2004., Croatia Records)
Jeee! Jeee! Jeee! (2009., Croatia Records)

(objavljeno u Vrgoračkim novinama travanj 2011.)

Ček dis aut