Kristijan Kajtez (Delta Blues Gang): Za bend je prvenstveno nužna kvaliteta koju nudiš u svom izražaju

Kristijan Kajtez
Kristijan Kajtez

“Delta Blues Gang”, blues kvartet iz Pule, pobjednik “4th Croatian Blues Challengea” i polufinalist “29th International Blues Challengea”, održanog u Memphisu 2013. godine, imao je burnu godinu. Objavili su album prvijenac, “American Mile” (Spona, 2014.), nakon čega je uslijedila promotivna turneja koja traje gotovo cijelu godinu. Krajem svibnja objavljen je i video spot za pjesmu “Southern Queen“.

Za rekapitulaciju svega što se dešavalo u životu ovoga benda tijekom 2014. zamolili smo Kristijana Kajteza, bas gitaristu i suosnivača benda.

Što se trenutno zbiva u vašim glazbenim životima? Na čemu trenutno radite?

K. Kajtez: Nakon odsviranih preko 30 koncerata u ovoj tekućoj 2014-toj godini u regiji ( Slo, Hr i Srbija ) gdje smo promovirali naš 3 album ” American Mile ”, a i materijal koji je već spreman za nadolazeći 4 album koji se sprema na proljeće 2015-te god., bend intenzivno priprema teren za nadolazeću godinu.. Pozivi na jazz & blues festivale u regiji stižu, slaže se schedule list-a… interes je za naše pojmove izniman.. ipak radi se o blues autorskom sastavu… Znamo kakav prostor za takvu glazbu u nas je..

Ove godine je objavljen vaš prvi službeni studijski album American Mile, jeste li zadovoljni recenzijama i medijskim odjekom albuma?

K. Kajtez: Recenzije su uslijedile, doduše od 2-3 portala, ozbiljna, s vrlo pohvalnim kritikama. Prenesena je vijest u regiji Zauzeti medijski prostor između ” mora” bendova, uz te jezične barijere koji djeluju u nas, prilično je zahtjevna stvar za blues sastav.

Koliko Vam je pobjeda na prošlogodišnjem Croatian Blues Challengeu pomogla u karijeri? Je li povećala interes medija i koncertnih organizatora za Delta Blues Gang?

K. Kajtez: Naravno da je. Sam uspjeh u jakoj konkurenciji, te 2012-te godine, godi. Kada se takvo nešto desi ne ostaje nezapaženo. Mi smo samom prijavom na 4th CBChallegeu praktički započeli našu avanturu u glazbenim vodama koja je došla kao produkt našeg 20 godišnjeg bavljena glazbom.

Kakav je osjećaj predstavljati Hrvatsku na jednom od najvećih svjetskih blues festivala International Blues Challengeu? Kakve dojmove nosite iz Memphisa?

K. Kajtez: Pa da, svaki glazbenik u svom stvaralaštvu i prisustvu na sceni jednostavno sanja o takvim stvarima. Težinu toj priči daje i pravac glazbe kojom se baviš, a ideš u samu jezgru takve organizacije gdje su takvi skupovi sasvim normalna stvar. Delta B.Gang je u konkurenciji 300 bendova iz cijelog svijeta jedini od naših predstavnika, od kada HBS šalje izvođače u Memphis, prošao u 1/2 finale ( 40 odabranih ). Zanimljiv je podatak da od tih 40 bendova 35 dolaze, naravno, iz raznih USA society organizacija po državama.

Pripremate li nešto posebno za nastup na European Blues Challengeu?

K. Kajtez: Za ožujak 12-15.2015-te god. 5th EBU.u Briselu ( BEL ) Delta izvodi repetoar u svom stilu,  koji će biti zapamćen. Inače ne bi se ni spremali za tamo. Ići među pobjednike, bendove iz 20 zemalja iz EU ( UK, Italy, Spain , Denmark, GER, itd.. ) a ne biti nabrijan – jednako je 0. Ipak je to šansa 1 u životu.

Dosta ste koncertno aktivni, imate li booking agenta ili koncerte dogovarate sami?

K. Kajtez: Koncerte dogovaramo sami, Alex i ja. Ako radiš iskreno i to pokazuješ na bini, tamo nema isprike, to publika itekako prepoznaje. Danas ne možeš nekog zaj.. pa da se provučeš, u Bluesu pogotovo. Naravno, svi radimo što nam dodatno sve to otežava, znamo da se od toga nemože živjeti. No ima ljudi koji su prepoznali naš rad i eto iz dana u dan ta se situacija iznimno popravlja.. Pozivi dolaze..

Samostalno ste objavili albume It Ain’t Nothing But the Blues i Electric Driving Blues. Koje su prednosti, a koji nedostaci samostalnog objavljivanja?

K. Kajtez: Sve se za nas odigrava u jako kratkom vremenu. Naime, naš 1 nastup uslijedio je upravo na 4. Blues Challengeu u Splitu, a nakon toga, 2 mj. poslije, Memphis. Album smo, zbog takvih okolnosti, snimili i nismo imali vremena za kombinacije, nije bilo vremena. 2. album ” Electric Driving Blues ” išao je odmah na ljeto 2013.. O samom statusu službenog izdavanja dalo bi se govoriti, no to u nas gubi sve više smisao. Za bend je prvenstveno nužna kvaliteta koju nudiš u svom izražaju ako misliš da sviraš, tj. nastupaš. Ozbiljni organizatori i promoteri to znaju, ostalo su priče božične.

Radite li na novom materijalu? Kad možemo očekivati Vaš drugi službeni album?

K. Kajtez: Materijal je gotov. Ulazak u studio je zakazan za siječanj 2015. sa istim timom koji je snimio i American Mile. Kako je i najavljeno najkasniji izlazak se očekuje do travnja 2015. nakon čega slijedi turneja. Naravno, sa novim izazovima, slijede neke nove destinacije, inozemstvo…

Koliko su važni tekstovi u vašoj glazbi?

K. Kajtez: Jako bitni..Tekstove piše Alexandar koji i sklada glazbu ..Naš novi član, Elizabetha, surađuje sa njim i ima svoj doprinos u tome. Njena interpretacija sa slide gitarom nosi zvuk Delta Blues Gang-a

Koliko je važan izgled benda na stageu? Pazite li na svoj imidž?

K. Kajtez: Jako bitan, kako osjećaš glazbu koju sviraš tako je i proživljavaš, jednostavno način života..Nema isprike, tipa..znaš ovo, znaš ono..Stav mora biti.

Koliki utjecaj na publiku danas imaju glazbeni kritičari?

K. Kajtez: Možda i ne pretjerani. Mlađi to uopće, po mom sudu, ne doživljavaju, niti to čitaju, niti ih zanima. Samo kamo ide masa, idem i ja i to je dobro. Nema istraživanja, nažalost. Izgubila se ta kultura poštivanja mišljenja ozbiljnih glazbenih kritičara. Stariji ipak pročitaju tekst. Ako ih zanima, iz nekog razloga, prate događanja, glazbenici zbog konkurencije..itd

Kakva je blues scena u Hrvatskoj?

K. Kajtez: Bendova ima, podosta za takav glazbeni izražaj, no treba naglasiti i izdvojiti koliko je od njih autorskih… možda 10. Festivala ima, iz dana u dan rađaju se novi..Velika ekspanzija unazad 5 godina..

Slušate li albume domaćih bendova? Koji su današnji najbolji noviji HR bendovi?

K. Kajtez: Pratimo šta se dešava, naravno. Naš autentičan pristup bluesu kako ga izvodimo, naša vizija, tako ga u Rockabilly svijetu izvode B. and the Bops iz Zagreba.

Odlazite li na festivale? Koji su, prema vašem mišljenju, najbolji regionalni festivali?

K. Kajtez: U blues vodama ima 20-tak ozbiljnih reg. festivala.. Najbolji su po mom mišljenju festivali programski ciljani.. ne svašta..i za masu.. kao kod nas..Danci i Nizozemci to rade kako treba..bilo da se radi blues, metal, indie, rock..itd.. No..drugi je to svijet.. Ne razumijem zašto se kod nas unazad 5-6 godina dovlače bendovi kao headlineri na festivale kojima je rok upotrebe istekao..nose ime iz prošlosti..no ništa ne nude..

Sjećate li se svoje prve pjesme/koncerta, najsretnijeg/najnesretnijeg događaja u glazbenoj karijeri?

K. Kajtez: Da, prvi koncert sa Gustafima davne 1992., pod imenom The Crossroads, kada ja sa nama nastupao naš 3 brat na ritam i solo gitari – David Kajtez. Kasnije smo izdali LP ” Jealousy ” za izd. kuću Slušaj Najglasnije, Zdenka Franjića.

Koji su izvođači najviše utjecali na vašu glazbu i svjetonazor?

K. Kajtez: Uglavnom vizionari starije generacije izvođača; Buddy Woods, Blind Willie Johnson, Mississippi Fred Mc. Dowel,  Casey Bill Weldon..od novijih Lightnin’ Hopkins, Big Joe Williams..