Ky-Mani Marley, sin Boba Marleyja nastupa na 10. Demofestu

Ky-Mani Marley, jamajkanski reggae i hip hop glazbenik, sin legendarnog Boba Marleyja, nastupit će sa svojim bendom na desetom banjalučkom Demofestu.

Ky-Mani će na glavnoj, “Basstion” bini Demofesta nastupiti u petak 21. srpnja i te druge festivalske večeri festivala predstaviti svoje posljednje studijsko izdanje.

Kao reggae i hip hop glazbenik sa Jamaice, Ky-Mani je nastavio put koji je započeo njegov otac Bob Marley. Rođen u zemlji reggaea, Ky-Mani se u ranom djetinjstvu seli u Miami i posvećuje sportu. Rastao je nesvjestan talenta koji je naslijedio od oca i svu svoju energiju usmjerio je k atletici i američkom nogometu, da bi ga majka kasnije navela da se okrene glazbi.

Tokom 1996. godine izdaje album “Like Father Like Son“, dok u 21. godini surađuje sa hip hop glazbenikom umjetničkog imena Pras iz grupe The Fugees te gostuje na obradi kultne pjesme “Electric Avenue“, koju u originalu izvodi Eddy Grant. Ovo je napravilo preokret u njegovom životu i Ky-Mani odlučuje ostati dosljedan svom glazbenom porijeklu. U svom daljem radu koristi reggae osnove koje zatim obogaćuje primjesama blues, rock i hip hop glazbe. Njegova glazba je sirova i snažna, te slušaoca uvodi u njegovu životnu priču. Život ulice, mir, ljubav i zajedništvo principi su na kojima Ky-Mani gradi svoj put.

Drugi album objavio je 2000. godine pod nazivom “The Journey“, nakon čega slijede “Many More Roads” (2001) i “Milestone” (2004). Okušao se i na filmu, pa je 2002. godine glumio Kassa u filmu “One Love“. Pet godina nakon toga, Ky-Mani objavljuje album “Radio“, te tokom 2008. godine putuje i nastupa zajedno sa Van Halenom na svim većim festivalima u Europi i Južnoj Americi. Nastavlja sa filmskim i televizijskim pojavljivanjima te objavljuje autobiografiju “Dear Dad” u veljači 2010. godine. Od 2015. godine pod vlastitom etiketom Konfrontation Records  objavljuje albume “Maestro” (2015) i “Conversations” (2016) sa Gentlemanom.

Deseti Demofest će se ove godine održavati od 20. do 22. srpnja na tvrđavi Kastel u Banjaluci, a pored Ky-Manija Marleyja do sada potvrđeni izvođači su Marky Ramone, Dubioza kolektiv, Lačni Franz, Edo Maajka, Bad Copy, Freemasons, Funkerman, a tu je i lokalna podrška bendova Sopot, Shanghai Street Fight i Važno obavještenje.