Laibach – “Resistance Is Futile (Live w. RTV Slovenia Symphony Orchestra)”

Laibach, Križanke 2016 – foto: Miro Majcen

“Resistance Is Futile” novi je video grupe Laibach realiziran na koncertu održanom na ljubljanskim Križankama zajedno sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije. S istim programom najveći slovenski bend stiže u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog u utorak, 9. svibnja.

Studijska verzija pjesme “Resistance Is Futile” nalazi se na aktualnom albumu Laibacha “Spectre”, a grupa ju je maestralno izvela na velikom koncertu u Ljubljani 2. rujna gdje je video i snimljen. Tom prilikom Laibach su, sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije izveli novi autorski rad, 30-minutnu suitu inspiriranu motivima epa “Krst pri Savici”, najvećeg slovenskog pjesnika, Franca Prešerna, koja govori o pokrštavanju alpskih Slovenaca (Karantanaca) u 8. stoljeću. Ova pjesma predstavljena je u korelaciji s Laibachovim tumačenjem odlomka iz Griegove nedovršene opere “Olav Tryggvason”, koja se bavi sličnom tematikom krvavog rođenja kršćanstva u Norveškoj i Švedskoj.

U drugom dijelu koncerta grupa je s orkestrom odsvirala niz svojih poznatijih pjesama kao što su “Smrt za smrt”, “Eurovision”, “Now You Will Pay”, “Whistleblowers”, “We Are Millions And Millions Are One”, “Resistance Is Futile”, “Opus Dei / Leben heisst Leben” i mnoge druge.

Aranžmani za orkestar rezultat su suradnje između mladog slovenskog kompozitora Anžeta Rožmana i grupe Laibach, a orkestrom će dirigirati Simon Dvoršak. Na pozornici Lisinskog bit će oko 90 ljudi što je najveći i najzahtjevniji Laibachov koncert ikad održan u Hrvatskoj te jedna od najvećih produkcija postavljenih na scenu zagrebačke koncertne dvorane.

S tim fantastičnim programom, naziva “Naše pjesme, vaši snovi”, Laibach stiže u Lisinski 9. svibnja na jedan od najočekivanijih koncerata ovog proljeća u Zagrebu. Atmosferu oko novog Laibach gostovanja dodatno je podigla premijera dokumentarnog filma “Liberation Day” koji prati njihovo gostovanje u Sjevernoj Koreji.

Ulaznice po cijenama od 190, 220 i 250 kn u prodaju kreću u četvrtak, 2. veljače u 9:00. Kupiti se mogu na prodajnim mjestima i online servisima Ulaznice.hr i Eventim.