Laney: VH i GH serija lampaških pojačala

Laney VH100R pravi je heroj među pojačalima od kad se prvi puta pojavio na tržištu 1995. godine te odmah upao u uši i oči mnogih gitarista diljem svijeta. Premda Vam se možda čini previše kontrola na prvoj ploči, jednom kad shvatite kako se ova zvijer ponaša sve će imati smisla. VH100R je dvokanalno pojačalo s time da svaki kanal ima posebnu gain kontrolu koju možete paliti i gasiti putem footswitch-a. Zvuk ovog pojačala se može podesiti na 4 vrste odjednom, clean, crunch, klasičnu distorziju i full-on lead zvuk. Na samom cleanu imate kontrolu glasoće s bright sklopkom, a tu je i 3 kanalni EQ.

Ako je crunch zvuk ono šte želite onda podesite drive na Drive potu, a glasnoću regulirate na drugom Volume potu.

Overdrive kanalu se može pristupiti putem prekidača na prednjoj ploči ili putem FS4 footswitcha koji dolazi uz pojačalo. Drive kanas se podešava na isti, jednostavni način kao i crunch/clean kanal, ali radi na malo drugačiji način. Gain kontrola pojačava već postavljeni gain i glasnoću bez da preopterećuje zvuk.

Dakle dobivate 4 različita zvuka, svaki poseban na svoj način, a kontrola je vrlo jednostavna.

Zadnja ploča VH100R pojačala ima mnoštvo mogućnosti, effect loop konekcija i opcije za spajanje zvučnih kutija. Effect loop je jednostavan, jedan paralelni loop na kanalu A i jedan na B kanalu i jedan na kompletnom predpojačalu kao i insert loop koji funkcionira ili u paraleli ili seriji s posebnom return level kontrolom. Tu je pre-amp in/power amp out kako bi povezali više pojačala.

Ukoliko želite više američki ili vintage zvuk pojačalo ima mogućnost stavljanja 6L6/5881 lampi kao zamjena tvorničkim EL34 lampama. Potrebno je samo na sklopki prebaciti na 6L6 i to je to. VH100R pojačalo dolazi s tvornički uparenim ručno biranim TAD lampama. Ovo je ozbiljno i izdržljivo lampaško pojačalo spremno za bilo kakve pozornice. Čim ga upalite ostajete impresionirani njegovim clean zvukom koji je čisti i čvrsti. Single coil pickupovi daju čisti, britki zvuk bez da previše pršti, dok humbuckerima dobivate topli, zaokruženi zvuk. Čim uključite drive kanal dobivate odličan ritam zvuk, bez da je mutan i kad navinete gain. A tu je i lead kanal čiji je zvuk harmoničan i puni. Na to sve možete dodati i dodatni gain pa imate sve od bluesy zvuka do hi-gain metal zvuka, sve u jednom pojačalu. Zajedno sa Laney GS ili PS boxovima koji su opremljeni Celestion zvučnicima dobit ćete ubojice.

Laney GH serija zamišljena je sa samo jednom vodiljom, da daje odličan lampaški zvuk i to je to. GH50L daje 50 watta RMS snage pravog lampaškog zvuka, dok GH100L daje 100 watta. Na oba modela predpojačalo je jednostavno posloženo, s 3 kanalnim EQ-om, kontrolom glasnoće i presence kontrolom te resonance sklopkom. Sve što se tiče prednje ploče je jednostavno, a jedino Resonance sklopka je možda nešto novo na što gitaristi nisu naviknuti. Radi se o sklopki koja daje čvršći i fokusiraiji bass, najjednostavnije je da isprobate i vidite o čemu se radi.

Zadnja ploča GH50 i GH100 modela ima na sebi sve što očekujete od ovakvog pojačala. FX loop koji se može podesiti da radi u 3 različita moda. Sklopkom se odabire koji mode želite; Bypassed, Series ili Parallel. Isprobajte bilo koju gitaru kroz ovo pojačalo i nikad nećete dobiti loš zvuk, a za to je bila potrebna magična formula koja glasi; jednostavno priključiš gitaru i to je to. Dodate li glasnoće dobit ćete puni i bogati zvuk.

Idealni partner za GH zvuk su zvučne kutije iz Laney GS serije kao što su GS212IE, GS412IA ili GS412IS. Sve Laney zvučne kutije opremljene su vrhunskim Celestion zvučnicima.

Premda su Laney GH50L i GH100L jednokanalne glave radi se o pojačalima sa zasebnom drive kontrolom koja se može upaliti putem Laney FS1 footswitcha koji dolazi zasebno, tako da je vrlo jednostavno podesiti clean i drive kanal. Pojačala su opremljena EL34 lampama, GH50L ima dvije u pojačalu dok GH100L ima 4 TAD EL34 lampe. I kod ovog modela se mogu koristiti i 6L6/5881 lampe ako želite čišći "američki" zvuk. GH pojačala zadovoljit će sve potrebe, bilo da se radi o klupskim ili stadionskim svirkama. Ovo su pojačala kod kojih se nećete razočarati jer daju pravi lampaški zvuk bez kompromisa…

http://www.musicshop.hr