“Matija svira Arsena” u Zagrebačkom kazalištu mladih

matija-coverJedan od najboljih jazz glazbenika u Hrvatskoj, Matija Dedić, predstavit će hvaljeni album “Matija svira Arsena” 4. ožujka u Zagrebačkom kazalištu mladih. Radi se o jednom od najprodavanijih albuma u protekloj godini, koji je nominiran za Glazbenu nagradu Porin u pet kategorija, uključujući i  onu za Album godine.

“Matija svira Arsena” nominiran je i u kategoriji Najboljeg instrumentalnog albuma (izvan klasične i jazz glazbe), skladba “Ni ti ni ja” s istog albuma dobila je nominaciju Najbolje izvedbe jazza glazbe, a pjesma “Kuća pored mora” osvojila je nominaciju za Najbolji aranžman. Pjesma “Ne plači” u izvedbi Matije Dedića i Miroslava Tadića natječe se za Najbolju instrumentalnu izvedbu (izvan klasične i jazz glazbe).

Na albumu “Matija svira Arsena” nalazi se 12 legendarnih pjesama jednog od najvećih umjetnika, skladatelja, pjesnika, kantautora, pjevača i aranžera Arsena Dedića, u intimnim izvedbama velikog hrvatskog pijanista i njegovog sina Matije Dedića. Album je snimljen 2. rujna 2015. u velikoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a da je pronašao put do publike dokazuje i činjenica da je koncert u ZKM-u rasprodan već dva tjedna unaprijed. Koncert će početi u 20 sati.

“Matija je svjestan da brzopotezna svirka nije ono što se traži, umjesto toga odmjerenost i fascinantna lakoća u proširivanju osnovnih tema vode vas na putovanje u raznim smjerovima… Iako se radi o intelektualnom pristupu glazbi, album „Matija svira Arsena“ ne gubi ništa od duhovnosti. Dapače, radi se o glazbi koja je pomirila vrhunski pijanizam i izniman ljudski faktor. U ovom slučaju dva vrlo bliska ljudska faktora”, zapisao je glazbeni kritičar Hrvoje Horvat u knjižici albuma.