BASSMASTER2010: Korg AX3000B

korg-ax3000b2
I dok je gitaristima osigurana zabava sa AX3000G multiefektom, Korg nije zaboravio ni basiste. AX3000B procesor je posvećen je isključivo njima.

Mogućnosti ovog procesora su stvarno mnogobrojne počevši od standardnih efekata kao što su kompresor ili wah, pa sve do unikatnih ‘Fretless’ ili ”Bas Synth’ efekata ili ESS-a (Expression Step Sequencer). Sam ESS priča je za sebe i prepričavati njegovo korištenje bilo bi gubitak vremena. Zato ćemo vam ostaviti da posjetite TMS Music Shop i sami provjerite kako to radi.

Ukupno 72 različita efekta, od kojih 16 pokriva različite drive/amp opcije, mogu se pospremiti na 96 programskih mjesta. 32 tvornička preseta su također uključena ako vam od količine mogućnosti ponestane inspiracije ili kao polazišna točka u kreiranju novog sounda.

Efekte naravno mijenjate foot switch-evima koji se mogu programirati da, osim ‘cijelih’ efekata, uključuju ili isključuju samo određene parametre željenog efekta. Za dodatne mogućnosti tu je i expression pedala kojom kontrolirate glasnoću ili npr. Wah, ali (kao i kod footswitch-eva) i parametre pojedinih efekata.

Sve u svemu, naprednije korištenje ovog uređaja neizostavno će od vas zahtijevati jednu od najnepopularnijih radnji – čitanje manuala. Kada sve posložite opcija KeyLock spriječit će da slučajno, dok u žaru svirke ‘stepate’ po switch-evima, ne poremetite teško posloženi setup.

Prilikom stvaranja svog novog sounda na raspolaganju vam je dovoljno velik i pregledan led display zajedno sa potenciometrima kojima klasičnim ‘šarafljenjem’ (eng: analog-feeling) možete postići što želite. Dovoljna količina i veličina led dioda pomoći će i u mračnijem okruženju da tu zadaću obavite kako treba.

Za ‘frikove’ Korg je pripremio i zaseban PC software kojim možete spremiti svoje programe na računalo, editirati parametre, organizirati….

Multiefekt Korg AX3000G opremljen je i AutoTuner-om ( ili po naški, štimerom), sa mute funkcijom, što isključuje upotrebu dodatnog štimera kao zasebnog uređaja u lancu.

Uz sve moguće input/output/send/return/itd konektore izdvojit ćemo, možda ne tako važan ali svakako interesantan, AUX IN priključak kako bi se na njega mogao spojiti vanjski izvor zvuka npr. Mp3 player i tako vam dati mogućnost kontrole i svirke zajedno s njim.

Već i kratak info o AX3000B daje naslutiti da se ovdje ne radi o igrački nego o ozbiljnom kreatoru vašeg novog bas sounda stoga svakako preporučamo isprobavanje ovog multiefekta u live okruženju. Jedna od opcija za poduže isprobavanje AX3000B-a je i ulazak u finale BASSMASTER2010 natjecanje jer ovaj je multiefekt jedna od nagrada.

Ček dis aut