Kralj čistog zvuka – Roland Jazz Chorus JC-120

Prvobitno predstavljen 1975., Roland Jazz Chorus JC-120 je najpoznatiji po svom clean zvuku koji se može čuti na bezbroj albuma u posljednjih 30 godina. U stvari JC-120 nastavlja inspirirati glazbene legende kao što su Andy Summers iz The Police i Billy Duffy iz The Cult, a zaslužan je i za onaj prepoznatljic Metallica clean zvuk na svim njihovim albumima. I gitaristi današnjice ga prihvaćaju kao najbolji izbor za čisti zvuk. Sa svjetlucavim chorus efektom, dva ugrađena pojačala i visokokvalitetnim reverbom, zvuk JC-10 pojačala je postao legendaran i prepoznatljiv.

Prije 30 godina svu su pleasali uz pop hit “Love Will Keep Us Together”, SAD je imao 216.000.000 stanovnika, japanci su predstavili prvi video rekorder, dva kompjuterska geeka napravili su prototip za prvo Apple 1 računalo, a ekipica u maloj kompaniji Roland predstavila je prvo JC-120 Jazz Chorus pojačalo. Bila je to revolucija, jer se prvi puta predstavilo gitarsko pojačalo sa ugrađenim efektima.

jc120Pošto je chorus efekt izumljen od strane Rolanda bilo je logično da se napravi stereo pojačalo sa tom funkcijom. Bilo je to prvo stereo pojačalo sa ugrađenim efektima uključujući chorus, distorziju i reverb, a sve se moglo kontrolirati putem footswitcha. Dizajnirano je da bude vrhunsko hi-end pojačalo velike snage, s 2 ugrađena pojačala s nevjerojatnim i do tada neviđenim clean zvukom. Sama ideja za vrhunski clean zvuk došla je zato da bi efekti radili najbolje moguće.

Kada se pojavilo, njegov dizajn je postao prepoznatljiv; velike zakovice i prepoznatljiv izgled. Klasičan izgled zadržali su do danas, a popis poznatih glazbenika koji ga koriste se samo povečava.

Ovaj proizvod je preživio zbog svoje jedinstvenosti u zvuku i izgledu, mogućnostima koje druga pojačala nemaju, uključujući ogromnu snagu za clean pojačalo. JC-120 jedno od najglasnijih combo pojačala.

Disco glazba je odavno nestala, a videokazeta se rijetko tko sjeća i nitko više ne koristu, ali prepoznatljiv i nevjerojatno glasan JC-120 je još uvijek tu.

“Imam ih nekoliko” izjavio je Joe Perry iz Aerosmitha. “JC ima prepoznatljiv zvuk. U svom studio čuvam minimalan broj stvari, ali je uvijek barem jedan JC pri ruci.”

preneseno sa: http://www.musicshop.hr

Ček dis aut