Mario Zidar (Prljavo kazalište, Vulkan): Mojih TOP5

zidarOvako piše u biografiji: “Gitaru je počeo svirati u 4. razredu osnovne škole. Najuticajniji gitaristi su mu Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Gary Moore, Eddie Van Halen te mnogi drugi. Prvi profesionalni band su mu bili Fantomi s kojima je sticao iskustva i koji mu je otvorio put u profesionalne vode. Nakon Fantoma svira sa mnogim drugim bandovima (Tabasco band, Hard Time) od kojih je najpoznatija legendarna grupa Film. Godine1996. sa Zlatanom Ćehićem Ćehom osniva band 3X (Trix) sa kojima snima 2 albuma, a 2012. godine ponovno se pridružuje Ćehi i Robertu Jurčecu Muhi te radi na novom projektu grupe Vulkan. Također je i standardni član Prljavog Kazališta sa kojima je objavio 2 albuma.”, a ovo je njegov TOP5:

1.The Jimi Hendrix Experience

Opus Jimi Hendrixa koji je najviše utjecao na moju odluku da se posvetim gitari. Savršeni zvuk,expresija i feeling svirke,sve u jednom.Općenito,cijela priča koja me skroz obuzela kad sam prvi puta preslušao album.

2.Deep Purple – Made in Japan

Kod Purplea me uvijek oduševljava precizna i moćna svirka,u kombinaciji sa odličnim Blackmoreovim soundom i Lordovom svirkom hammonda,koji najviše dolazi do izražaja na ovom live albumu.

3.Gary Moore – Still got the blues

Blues je imao veliki utjecaj na moj gitaristički izraz,a Gary Moore je jedan od favorita što se tiče blues svirke. Ovaj album je spoj melodioznosti i snage svirke.

4.Mr.Big – Mr.Big

Kad se pojavio prvi album ovog banda,ostao sam kak se veli ‘paf’ kad sam čuo kako band funkcionira kada se spoje 3 virtuoza i vokal,a da ‘muzičarski ego’ ne dolazi u prvi plan. Savršena svirka,produkcija i spoj bluesa,harda i heavya.

5.Van Halen – Right here,right now (live)

O Van Halenu ne treba trošiti puno riječi kao utjecaju,pogotovo na gitariste. Čovjek koji je uvijek bio ispred svog vremena,po razmišljanju,soundu i kreativnosti. Ovaj live album je po mom mišljenju jedan od najboljih live koncerata koje sam vidio. Naravno,uz ostalu ekipu u bandu koji tvore specifičan sound koji u trojci zvuči savršeno.

Mada je ovo top5,moram još ovdje utrpati legendarni live album Dire Straitsa Once upon a time.Zvuk,aranžmani,svirka,jednostavno remek djelo.

Ček dis aut