MIXER Predstavlja: D.O.Analogue

gram1Izum gramofona u 19. stoljeću (1887. Emil Berliner) ne samo da je omogućio širenje i razvoj glazbene kulture nego je pohranjivanjem, prijenosom i reprodukcijom glazbe imao i značajan utjecaj na socijalni život kao i ekonomiju društva u cjelini. Komercijalni uzlet i masovna proizvodnja gramofona i prodaja ploča započinje 60-tih godina 20 st., no danas razvojem novih tehnologija, gramofon je u širokoj upotrebi zamjenjen CD-om.

Iako je u zadnje vrijeme zabilježen trend reizdanja legendarnih albuma na gramofonskim pločama i vani i kod nas (Dvornikov posljednji album ”Pandorina kutija” u ograničenoj seriji), gramofoni se danas ipak mogu pronaći jedino kod istinskih zaljubljenika i kolekcionara.

Stoga predstavljamo poslasticu za svakog audiofila – gramofon i domaćeg proizvođača – iz Siska – D.O. Analogue te vlasnika i konstruktora gosp. Dinka Oreškovića. Evo što smo doznali iz prve ruke:

Otkuda ideja za izradu gramofona?

Prvo me nije zadovoljavao zvuk digitalnih izvora koje sam si mogao priuštiti, te nakon što sam ponovno počeo sa analogijom, shvatio sam da i sa tim serijskim proizvodima nisam zadovoljan.
Obzirom da maloserijske proizvodnje jakih i velikih proizvođača imaju vrlo visoke cijene, odlučio sam pokušati sam i tako je krenulo…

Koliko je zahtjevan proces izrade i koliko traje izrada jednog primjerka?
Proces izrade je vrlo zahtjevan jer je sve ručni rad i svaki se primjerak radi za sebe. Odabir materijala također je zahtjevan dio procesa jer se odabiru komadi po njihovom izgledu kako bi gotov proizvod imao što originalniji dizajn ( drvo, kamen itd). Izrada jednog primjerka traje cca mjesec dana.

Da li sve materijale koje koristite u izradi možete nabaviti u Hrvatskoj?
Materijale je moguće nabaviti, međutim neke dijelove kao što je pogonski motor, moram uvoziti, kao i dijelove od karbona, te žice i konektore od proizvođača Cardas, USA.

Na Vašim web stranicama kažete da se nikad niste vodili mjerenjima, da li je to točno? Zašto niste?

Smatram da mjerenja daju samo osnovne smjernice, dok se definitivni odabir materijala i dizajna određuje slušnim testovima. Trenutno su mjerenja u tijeku u dogovoru sa FER-elektroakustičkim odjelom.

Koliko ste gramofona do sada napravili?

10 kom

Gdje ste do sada prezentirali svoje gramofone?

Na do sada 2 renomirana hi-fi sajma, te 2 puta u Audiofil klubu u Zagrebu, u ACC Osijek, te na zajedničkoj prezentaciji sa kolegom iz Colibri labsa u Rijeci. Sve prezentacije su odrađene u suradnji sa tvrtkom Auditorium Audio iz Zagreba. Također bila je jedna prezentacija izvan Hrvatske, u Austriji u Bečkom Novom mjestu.

Postoje li kupci za ovakve stvari u Hrvatskoj?
Kupaca i interesa kod nas ima, međutim financijska situacija određuje nažalost kupovnu moć, a analogija kao hobi sa svim svojim potrebama koje uključuju i kupovinu ploča sve je samo ne jeftina.

Da li s kupcima razgovarate o njihovim posebnim željama, tj. da li kupac može tražiti nešto posebno?
Da, kupac i njegove želje su na prvom mjestu ukoliko se ne kose sa osnovnim zakonima i mogućnostima izrade, tj. izborom materijala i načina obrade koji su zacrtani kao minimum kvalitete.

do_an_1Možete li nam ukratko prezentirati osnovne tehničke karakteristike vaših gramofona?

Karakteristike gramofona ovise o modelu i materijalu izrade, npr. ako je baza izrađena od masivnog drva ona teži cca 5 kg (orah, trešnja, hrast, debljine 4 cm), dok tanjur (teflon) i ležaj (bronca) teže 7 kg. Ležaj je invertni  promjera 19mm (krom), a masa motora i nosača iznosi 2 kg. Šiljci su obično kombinacija kroma i mesinga, a ručka unipivot 12inch-a sa silikonskim dampingom (antiskatingom).

Napajanje je vanjsko, a konektori i ožičenje su marke Cardas. Konkretno, dimenzije za model Woody su: širina 53 cm, dubina 40 cm, visina sa ručkom cca 50 cm.

Kod modela Basic MK2; baza je izrađena od granita ili mramora u komadu za model Basic ili sistem sedndviča za model Basic MK2. Moguće je odabrati različite tipove granita ili mramora po želji. Tanjur je izrađen od aluminija (opcija mesing ili teflon), a završna eloksiranja su različita ovisno o željama kupca. Postolje je od aluminija, a šiljci i svi ostali dijelovi od kroma ili plexiglasa.
Pogon je preko remena, a ožičenje i priključci su marke Cardas. Motor je izmjenični (za model Basic MK2 dodatno vanjsko stabilizirano napajanje). Ručka je od plexiglasa (opcija aluminij) u kombinaciji sa karbonskim vlaknima.
Antiskating je riješen pomoću silikonskog ulja, a svi najzahtjevniji dijelovi su rađeni na CNC strojevima.
Dimenzije ovog modela su: širina cca 580mm, dubina cca 640 mm, visina cca 340 mm, odnosno s ručkom 380 mm. Masa modela Basic je cca 55 kg, a Basic MK2 cca 70 kg.

Gramofon dolazi u masivnoj drvenoj kutiji.

Do sada ste konstruirali dva modela gramofona, da li trenutno radite na nečem novom?
Momentalno je u izradi klon Woodya sa bazom od granita koji će zbog svoje modularnosti dopuštati nekoliko izvedbi (nadogradnji).

Kontakt: www.do-analogue.com, dinko@do-analogue.com, 44000 Sisak, Hrvatska

Ček dis aut