O čemu se radi…

M7_3Prije par dana naišao sam u dubinama interneta na razgovor nekoliko producenata na forumu koji često posjećujem, i zapazio jednu izjavu ili tzv, glasno razmišljanje koje ukratko glasi: bez obzira imate li u ruci običnu olovku i papir ili ste ispred posljednjeg modela iMac Pro računala, treba vam dobra ideja i znanje kako ideju uobličiti u nešto suvislo, konkretno i naposlijetku – pogađate – naplativo. Sve što nam danas stoji na raspolaganju u ovom ili onom obliku svodi se zapravo na alate za posao. Najnoviji hardware procesor poput Bricasti reverba(www.bricasti.com), ili neki od najnovijih procesora u obliku softvera (pogledajte npr. što najavljuju iz novoosnovane firme http://www.slatedigital.com), tek su alati, priznajem koji put cijenom nedostupni, s kojima se služimo. Slažete se?

Ponekad naravno određeni “alat” može biti inspirativan sam po sebi, pa iako ideja nije do kraja razrađena, mali ili veći (ali bitan) podsticaj može itekako pomoći da se iz gole ideje razvije u gotov proizvod. Jedan takav “alat” je na primjer genijalan Omnisphere synth modul koji siguran sam poznajete, za detalje pogledajte na www.spectrasonics.net, dobitnik nagrade M.I.P.A. 2009 Best Software Instrument što je dodjeljuje frankfurtski sajam glazbene opreme.

Dakle, kao mali uvod u naše susrete na ovom portalu, htio sam vam otprilike predstaviti o čemu namjeravam pisati, ali isto tako zadržavam pravo da koji put skrenem i u drugom smjeru ukoliko naiđem na neki dobar link ili informaciju za koju smatram da bi bila interesantna kao malo osvježenje od brutalne svakodnevice.

16.11.2009 je datum izlaska programa Melodyne DNA za koji kažu da je jedan od najinteresantnijih proizvoda u zadnjih nekoliko godina. Namijenjen je obradi audio zapisa koji sadrži jedanpolifoni instrument(dakle ne cijeli mix!), poput klavira, klavijatura, gitare i sl., a omogućava ulazak u audio zapis i “rastavljanje” zapisa koji ima više tonova(dakle gradi neki akord i sl.) te manipuliranje svakim tonom zasebno na kreativan način ili jednostavno kao opcija za korekciju krivo odsviranih nota u akordu. Za detalje pogledajte na www.melodyne.com. Za sve koji se bave snimanjem live bubnjeva i udaraljki tu je već proslavljeni Drumagog, koji u uskoro izlazi u novoj verziji 5. Iako je do nedavno bio praktično standard u “triganju” bubnjeva, uskoro dobija prilično jakog konkurenta u programu pod nazivom TRIGGER MULTI LAYERED triggering engine, a detalje pogledajte na adresi:http://www.slatedigital.com/ malo prema sredini stranice.

Otprilike istu situaciju imamo i kod reverb efekata gdje se upravo odigrava doslovno iz dana u dan nevjerojatna borba za mjesto na tržištu. Naime, iako su u jednom trenutku convolution reverbi postali nova hit igračka s kojom su se i tzv. veliki igrači ozbiljno poigrali, native reverb nije se predao i u posljednjih 2 mjeseca svjedoci smo izlaska nekoliko izvrsnih programa s kojima se može dobiti odličan rezultat. Nakon selekcije kod korisnika se nekako ustoličila slijedeća lista top proizvoda s kojima uz malo truda možete dobiti izvrsne rezultate. To su uvijek interesantna reinkarnacija hardware u soft obliku poput (www.lexiconpro.com)Lexicon VST PCM Native reverb, zatim izvrsni AriesVerb neovisnog njemačkog programera, za kojeg u jednom postu navode da je uspio u onome što nije pošlo za rukom mnogim kompanijama sa nekoliko godina iskustva(tu se misli na primjer na Blue Tube koji su jednostavno iščeznuli sa scene pregaženi raznim waves, UAD, itd proizvodima). Sam reverb podsjeća na najbolje Eventide jeke sa svim prednostima software-a. Svakao testirajte – radi izvrsno…

I na kraju Aether (www.2caudio.com), čiji GUI ne odgovara svima, ali jedan test bilo kojeg preseta i sve je jasno-jedan od boljih VST-a u zadnje vrijeme.

U međuvremenu, na polju convolvera pojava Bricasti impulsa, kao i gotovo cijela Lexicon Pro- porodica (240, 300 i 480L) u izdanju Acousticasa, nisu zanemarivi igrači. No tek s izlaskom VirSynth-ovog Reflect Algo-convo reverba došlo je do prave pomutnje. Naime neki se pametnjaković odlično dosjetio-ajd da spojimo convolution impuls sa mogučnostima native editiranja. I tako je nastao Reflect(www.virsyn.de/en/E_Products/E_REFLECT/e_reflect.html), koji se uglavnom bazira na slijedećim opcijama…učitate convolution impuls s kojim definirate rane reflekcije, a potom editirate do mile volje u native modu…rezultat? Meni osobno uglavnom ništa više od one klasične – fora je ali…

Za kraj spomenimo već dulje vrijeme prisutan Breverb. Prilično dobar pokušaj imitacije Lexicona, iako osobno preferiram dobar impuls. A kad smo kod toga za kraj svakako vam preporučam VST plug LiquidSonics Reverberate koji ima ono što mnogima(npr SIR2) nedostaje. A to je opcija chorus-a koji dodaje onaj poznati  random u odjek kojim se hardware Lexicon razlikuje od bilo kojeg Lexicon convolution impulsa.Više na adresi http://www.liquidsonics.com/software.htm.

Najnovija je informacija da se sprema mega turbo convolver u izdanju Acousticasa, čiji link vam ovdje dostavljam kako bi i vi mogli pogledati o čemu se radi: www.acousticas.net

Ubrzo na ovim stranica donosim obilje novih interesantnih savjeta za mix, pregled dinamičkih procesora koji su se pojavili u zadnje vrijeme, kao i pregršt dobrih linkova za vaše ugodno starenje!

Vaš,

Mladen Malek

audio production&consulting

Ček dis aut