Predstavljamo: DJEČACI

djecaci01bioNegdje 1999. godine, na dva različita kraja Hrvatske, u Splitu i u Zagrebu, svoj razvitak su započeli sadašnji članovi Dječaka. U Splitu su Vojko (tada zvan Nebu) i Ivo (tada zvan Drugi) počeli snimati svoje prve demo snimke na kazetofone i mikrofone ugrađene u monitor. Za to vrijeme, u Zagrebu, Danijel je počeo snimati svoje prve tekstove na tuđe beatove s posuđenim mikrofonom. Kid Rađa je tada samo slušao rap, a od ostalih Dječaka, poznavao je samo Ivu, s kojim je išao u istu srednju školu i koji mu je povremeno posuđivao neke klasik albume.

Sam začetak Dječaka možemo naći u gostovanju Danijela (tada znanog kao ChozenOne) ljeta 2000. godine na legendarnoj splitskoj hip hop emisiji DJ Forcea. Emisiju su naravno slušala ostala 2 člana dječaka i odmah su rekli «kako to da ovaj majmun iz Zagreba od 16 godina gostuje u ovoj emisiji, a mi ne gostujemo». Ne treba ni reći da već iduće godine, Predsjednik, Vojko i Ivo gostuju u istoj emisiji i bacaju freestyle u eter. To razdoblje je najbolje opisano u Vojkovoj pjesmi «Bek In D Dejs 1». Za to vrijeme na početku iste godine, Blackout, DJ Force i još mnogi hip hop DJ-evi u hrvatskoj puštaju prvi singl grupe Eter u svojim emisijama. Eter je bila Danijelova grupa koju je osnovao s još jednom djevojkom 2000. godine, ali grupa nije doživjela 2002. godinu.

Idućih godina, Danijel se posvećuje raznim hip hop projektima sa željom da razvije cjelokupnu hip hop scenu i digne ju na idući nivo. Ti projekti su mu ostavljali malo vremena za glazbu, pa je u toku od nekoliko godina izbacivao samo po nekoliko pjesama godišnje na ulicu. Za to vrijeme, Nebu i Drugi bilježe strelovit napredak i povećanje broja poklonika. Od pjesme «Crni Kisik» pa nadalje, postaju sinonim za futurističan stil koji je bio apsolutno jedinstven u usporedbi s ostatkom hrvatske scene. Danijel primjećuje njihov potencijal i počinje ih promovirati preko svojih projekata.

Na ljeto 2002. godine, Vojko, Ivo i Danijel se upoznaju na jamu u Splitu gdje su Nebu i Drugi nastupali u Domu mladeži. Pada prvi zajednički cypher uz more. Glazbeni razvitak se nastavlja, pa 2003. godine Vojko, Ivo, Vrući Pas i MC Miško snimaju jedan od najlegendarnijih hrvatskih podzemnih klasika ikad – «Još Trčimo Ulice». Jedna i najbolja himna Blejzonix slenga. Na toj pjesmi Vojko u punom efektu upoznaje hrvatsku scenu sa strukturom rima kakvu sada zovemo multijima. Kid Rađa prvi put prezentira svoje vještine na «Umorim Te u Baloneru», nastavku «Još Trčimo Ulice».

2003. godine Danijel se je doselio u Split nakon što je primljen na studij Dizajna vizualnih komunikacija. Svi sadašnji članovi se od tada nalaze na redovitim benganjima do zore gdje su pali mnogi cypheri, freestylovi, itd. Danijel pokreće svoj mali glazbeni projekt Mediter. Ubrzo Ivo i Danijel osnivaju grupu Tesla Stiliti zato jer je Ivo htio dobivat besplatne beatove od Danijela za svoje solo stvari.

U 12. mjesecu iste godine, Danijel doživljava prometnu nesreću što ga ostavlja praktički nepokretnog u njegovoj podstanarskoj sobi u Splitu idućih 5 mjeseci. Iz tog iskustva se je rodila pjesma «st<>zg» koja je nekoliko tjedana provela na prvom mjestu vip.music underground top liste. Za pjesmu je snimljen i video spot koji je osvojio drugu nagradu na internacionalnom festivalu kreativnih komunikacija – Magdalena. Spot nije nikad puštan na nacionalnoj televiziji zbog, ili preeksplicitnog sadržaja, ili preloše pjesme.

Tijekom 2004. godine snimljene su pjesme «Bek In D Dejs 1», «Nazad Na Ugao» i moćna «Nemoš Se Jebat s Ovim». Također treba izdvojiti pjesmu podužeg naziva «Boli Nas Kurac šta Vama Piše U Winampu» na kojoj se drugi put pojavljuje Kid Rađa i u samo 8 lajnova dokazuje da je digao igru te da na njega vrijedi pripaziti.
Kako se povećava broj suradnji između Vojka, Ive, Danijela i Kid Rađe, dolazi do ideje da se i Vojko i Kid Rađa priključe Tesla Stilitima. To se dogodilo u proljeće 2005. godine i ubrzo je snimljena legendarna «Dan-D Za Pande» na kojoj prvi put sva 4 Dječaka na jednoj stvari kidaju mikrofon. Pod imenom Tesla Stiliti, Dječaci su nastupali u Klubu Kocka zajedno s Delyricumom, Frenkiem i Defenceom.

Napokon nakon nekog vremena Dječaci shvaćaju da ime Tesla Stiliti više ne može prezentirati cijelu novu formaciju od 4 člana. Jedne noći 2005. godine, na pivi su se našli Vojko, Ivo, Predsjednik i Danijel. Nakon kratkog premišljanja i prolaženja kroz gomilu imena, Danijel je već iznerviran iz protesta sasvim slučajno ispalio «kvragu, možemo se onda zvat i dječaci». Idućih pola sata, Dječaci se nisu prestali smijati imenu i svim njegovim upotrebnim konotacijama. Nakon što je i sam Predsjednik bez ikakvog razmišljanja potvrdio da je ime pravično i time sam sebe ustoličio za Predsjednika Dječaka, ime je definitivno potvrđeno. Kid Rađa je obavješten istog trenutka, a kako je on originalni dječak i svi su ga i prije često zvali «dječak Rađa», s velikim je zadovoljstvom prihvatio ovo ime.

Tako su nastali Dječaci u 7. mjesecu 2005 godine. Već 1.8.2005. je lansiran i službeni web – djecaci.net, koji je svojim otvorenim pristupom prema posjetiteljima i slušateljima postao jedan od najorginalnijih i najkvalitetnijih webova bilo kojeg izvođača na hrvatskom web prostoru.

Godinu dana kasnije, djecaci.net bilježe 30 000 hitova na dan, Dječaci surađuju s najjačim imenima balkanske hip hop scene, dokazuju se nastupima, između ostalog i na ogromnom festivalu Exit u Novom Sadu, dobivaju ponude za izdavanje albuma koje odbijaju, puno piju, bengaju, rade sranja, i sveukupno pokušavaju preživjeti dječački životni stil još jednu godinu.

Godinu dana kasnije, Početkom 2007.g. Kid Rađa napušta uplakane Dječake. Krajem godine, Dječaci potpisuju pravičan ugovor za Dop Records / Menart, kojim zadržavaju dosadašnju punu kreativnu slobodu, i najesen 2008. godine objavljuju svoj prvi album nazvan – ” D R A M A “. U trećem mjesecu 2009. godine, ” D R A M A ” osvaja ZLATNU KOOGLU kao mamojebeni ALBUM GODINE, glasalo je preko 30 000 ljudi. U šestom mjesecu 2009. godine, ” D R A M A ” osvaja INDEXI 09 prvu nagradu za HIP HOP ALBUM GODINE, glasalo je preko 250 000 ljudi.

djecaci03bioVojko Vrućina: U zadnjih par godina ustoličio je sebe za balkanskog kralja punchlajnova, strukture rima i suludog fluktuirajućeg deliverya. Poznat je po svojim futurističkim beatovima i sadističkoj ličnosti Vojka Vrućine.
Ivo Sivo: Svojim dubokim glasom, smirenom izvedbom i bogatom mrežom močvarnih metafora predstavlja najmističniju trećinu dječaka. Najbolji lik ikad.
Mister Beba: Gladan umjetnik koji se radišno brine o svim dječačkim tehnologijama, kao i vizualnoj prezentaciji dječaka. Poznat je po bahatom pretjerivanju na rimi, punom hardu deprimirajućih beatova, slaboj memoriji i nasumičnim svodničkim sklonostima.

Linkovi:

www.djecaci.net
www.myspace.com/djecaci
www.facebook.com/djecaci
www.youtube.com/SinomSim
www.vimeo.com/djecacipress
fotografije: Milan Latković

Ček dis aut