Sennheiser CX500

Sennheiser CX500Spominjanje iPoda i sličnih mp3 playera uvijek će izazvati negodovanje u društvu zaljubljenika u visoko vjernu reprodukciju glazbe. Komprimirani zvučni formati, loši digitalno-analogni pretvarači i jeftine slušalice glavni su razlog zbog kojeg vlasnici kvalitetnih hi-fi sustava s gnušanjem izbjegavaju ovakve uređaje. Međutim, i audiofili su obični ljudi, koji imaju potrebu za slušanjem svoje bogate glazbene kolekcije u pokretu, kada su na službenom putu, odmoru ili ponekad čak u vlastitom domu, ako ih na to prisili uporno insistiranje susjeda ili ukućana.

Pije nekoliko godina, Apple je izašao s modelom iPod Classic koji zbog svog velikog kapaciteta (80-160GB)  izlazi u susret potrebi za slušanjem nekomprimirane glazbe, omogućivši „ripanje” cd-a  u Apple Lossless formatu.  Ovaj format (pandan poznatijem Flac-u) zauzima otprilike pola manje mjesta od originalne .wav datoteke, i pritom ne gubi ništa na kvaliteti.  Na taj način, jedna sasvim pristojna kolekcija od nekih petstotinjak cd-ova može nekomprimirana stati na jedan iPod i još ostaviti mjesta za razne slike, filmove i video spotove.

Za rješavanje drugog dijela problema, postoje mnogi proizvođači slušalica od kojih je jedan od najrenomiranijih tvrka Sennheiser.  Model CX500 spada u gornji dio ponude (599,00 kn) i nastavlja na se na višegodišnju tradiciju proizvodnje slušalica koje bi trebale donijeti znatno poboljšanje u odnosu na standardne koje se dobiju uz iPod.

Na prvi pogled, ono što ih čini različitim od prijašnjih modela je duguljast i cjevast oblik koji se stavlja dublje u ušnu šupljinu od nekadašnjih plićih, tanjurastih modela. To omogućuje bolju izoliranost od vanjskih zvukova, ali također i malo neugodnije ležanje. No, u paketu dolazi nekoliko nastavaka u različitim veličinama kako bi se olakšala prilagodba različitim slušateljima.

Ako bi se zvuk ovih slušalica morao opisati jednom riječju, to bi mila «otvorenost». Vrlo detaljan i analitičan zvuk, ali donekle na uštrb muzikalnosti.  U svijetu hi-fi sustava, ovaj bi se problem vrlo jednostavno riješio dodavanjem, na primjer, jednog Van der Hull kabla, međutim u iPod svijetu  to nije moguće.

Ipak, testiranje sa standardnim hi-fi snimkama pokazalo je izvanredne rezultate.  Jedna od takvih snimki je i Algir Dalbughhi, kvinteta Enrica Rave s albuma Easy Living (ECM 1760) koja je  mnoge entry-level hi-fi sustave uspjela baciti na koljena.

Dinamična klavirska uvertira Stefana Bollania odsvirana je korektno i bez pucketanja, premda se ne može očekivati prostornost kakvu pruža slušanje na pravim zvučnicima.  No, zanimljivo je napomenuti da se na ovim slušalicama otkrivaju neki detalji koji bi inače na klasičnim linijama ostali prikriveni duboko u pozadini, poput dvonotnog doigravanja Gianliuce Petrelle na trombonu.

Kod slušanja rock glazbe, teško da bi se mogle naći zamjerke, izvrsno se čuje i dinamika kao i specifičnost vokala i boje zvuka električnih gitara.  Kod elektronske glazbe može se primijetiti blagi nedostatak u donjem dijelu spektra, međutim to se može ispraviti pravilnijim pozicioniranjem slušalica u uhu.

Naravno, kvaliteta zvuka koju ove slušalice mogu pružiti ovisi i o samoj kvaliteti originalne snimke, ali to je uostalom zlatno pravilo koje vrijedi i za cijeli hi-fi svijet.

Osim različitih nastavaka za uši, uz slušalice dolazi  torbica i kvačica za prikopčavanje na odjeću, kao i kontrola glasnoće, koja, premda nije precizna, vrlo je korisna za brzo stišavanje zvuka.

Popularnost iPoda dovela je do cijelog novog trenda iPod centričnih muzičkih sustava. Taj je trend uhvatio i mnoge renomirane proizvođače hi-fi opreme poput Bowers & Wilkinsa i Krella. Najdalje je otišla tvrka Wadia sa svojim  iPod ležištem koje posebnim «hackom» uspijeva iz iPoda izvući digitalni signal i staviti ga na raspolaganje nekom boljem ( i skupljem) pretvaraču.  To nažalost ne znači puno za slušanje glazbe u pokretu,

tako da trenutno jedino poboljšanje zvuka može se postići boljim slušalicama, a Sennheiser CX-500 su jedan od najboljih kandidata za to.

I nije zgorega spomenuti, ove slušalice dolaze i u crnoj i u bijeloj varijanti, kako ne bi stilski odudarale od vašeg omiljenog svirača.

Ček dis aut