Squier Classic Vibe Custom Telecaster

piše: Vladimir Jelinčić

Ako je globalizacija donijela nešto pozitivno, onda je to mogućnost da mladi glazbenici jeftinije dođu do instrumenata. Prebacivanjem proizvodnje iz Amerike u Aziju, veliki proizvođači poput Fendera i Gibsona uspjeli su poplaviti tržište jeftinim kopijama svojih perjanica, ali uz punu autorizaciju i podršku iza brandova poput Squiera i Epiphonea.

Istina, u početku je za te prve pokušaje vrijedilo pravilo “koliko para, toliko muzike”, međutim kvaliteta izrade, pogotovo u kineskim tvornicama je tijekom vremena konstantno rasla pa danas već postoje tvornice u Kini koje mogu konkurirati američkim.

Primjer takve gitare je i novi Squierov model Classic Vibe Custom Telecaster.

Napravljena po uzoru na American Vintage ’62 Custom, svojim izgledom plijeni pogled i djeluje kao jedna od najskupljih gitara iz Fenderove serije. Pogledom izbliza i primanjem u ruke također djeluje kao jedan od najboljih Fenderovih modela. Tek pogled na naljepnicu s cijenom izaziva nevjericu da tako dobar instrument može biti tako jeftin i da nosi logotip Squier, a ne Fender.

Tijelo od johe obloženo je dvostrukim “bindingom” u trobojnom “sunburstu”, a na javorov vrat postavljen je palisander radijusa 9.5 incha. Iako je vrat prilično tanak, ugodan je za sviranje, a medium-jumbo pragovi vrlo su kvalitetno obrađeni. Poseban “vintage” štih daju staromodni navijači za žice koji su unatoč tome dosta precizni i mogu dugo držati štim.

Iako se često na jeftinijm instrumentima podrazumijeva zamjena pickupa odmah nakon kupnje, u ovom slučaju to neće biti obavezno.

Alnico V single-coil pickupi (po nekim glasinama “Tonerideri” bez etikete) daju jako dobar karakterističan telecaster zvuk s puno “twanga” na mostu, kao i ugodan jazz/blues zvuk na vratu. Ako ipak želite modificirati gitaru, dobra je vijest da se kod vratnog pickup nalazi utor za humbucker pune veličine tako da se vrlo lako može dobiti gitara a la Andy Summers.

Žice na gitari su D’Addario 09-42, koje su dobar izbor iako gitara tek propjeva kada se na nju stave desetke.

Sviranje ove gitare predstavlja pravo zadovoljstvo i kad jednom započnete, teško ćete je ispustiti iz ruke. Zvukovno može pokriti sva područja od bluesa, jazza, countrya, rocka pa čak i do žešćeg metalnog zvuka.

Jedini problem koji se može imati s ovom gitarom je natpis na logotipu, ali većini ljudi taj problem postane manji kad je prime u ruke i pogledaju cjenik.

image

Ček dis aut