M.O.R.T. pred koncert u Tvornici: “Od nas ne očekujte ništa i dobit ćete sve!”

mort-by-nada-males-5

M.O.R.T. je beskompromisni autorski punk – blues band iz Sinja, žestokog zvuka i živih nastupa. Kostur benda, John, Zvrk i Kikos, postoji kroz bezumno životarenje još od jeseni 2003. godine. Krajem 2012. godine se spajaju s bubnjarom Milom i snimaju prvi puni demo album ˝Vrhunsko dno˝, koji je objavljen u ljeto 2013. godine. Otada su održali brojne nastupe u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori; što samostalne, što na festivalima od kojih se ističe pobjede na Jelen Demofestu u Banjoj Luci i na Rock Off-u, finale HR demo kluba 2012. i treće mjesto na WHF-u godnu poslije. U srpnju 2014. godine izlazi album ˝Odjel za žešće˝ koji je pobrao odlične kritike, a bend je sljedeću sezonu bio nominiran za Najboljeg novog izvođača na Porinu. S albuma je skinuto čak sedam singlova, a najviše pažnje ulovili su sjajne “Meni se skače”, “Nina” i “Tango”.

Recept kojim je stvoren “Odjel za žešće” oplemenili iskustvom tisuća pređenih kilometara i prirodnim sazrijevanjem benda te u travnju 2016. isporučili odličnog nasljednika, izdanje “Tužna kocka”. Pravi bendovski album gura M.O.R.T. stepenicu iznad, kako u Hrvatskoj, tako i u regiji, povjeravajući im poziciju predvodnika nove scene. Album su predstavile odlične “Plamen što kriješ” i “Volim” koje će se, s ostatkom materijala moći čuti u Tvornici kulture u petak 7. listopada.

Momci pozdrav, kako ste i kako ide promocija „Tužne Kocke“ do sada i jeste li zadovoljni sveukupno? Kako prolaze koncerti, osobito ovi ljetni ?

K: Ljetni koncerti su nam najdraži, zapravo taj festivalski format. Svira se otprilike sat vremena, izaberemo najbolje i najžešće šta imamo, s time da svaki put ubacimo jednu-dvije stvari koje ne sviramo često. I uživamo. I u nastupu, a i u druženju s kolegama jer toga nema na samostalnim koncertima.

Kocka je album koji malo teže sjeda na prvu, pa smo tako i promociju razvukli. Najprije smo krenuli od Sinja i Splita gdje nas bolje poznaju i već su čuli dio pjesama na koncertima, a sada krećemo prema Zagrebu, Rijeci i ostatku Hrvatske. Pa onda preko granice. Polako širimo krug.

Medijski smo zadovoljni, teško da postoji portal ili radio stanica koji nam nisu objavili singlove i recenzije.

M: Ja se volim rastegnuti, put i cesta isto doniraju nepokretnost i ukočenost tako da – nije to loše. Isto tako volim i razgibat želudac sa nekakvom materijom zvanom hrana.

Z: Ja volim tik pred nastup uhvatit moment mira dvi tri minute u kojem nastojim koliko je moguće ugasiti, il’ makar utišati, svijet oko sebe pa onda iz te tišine krenit u napad. Većinu vremena prije i poslije tog momenta se družim sa svima, presijecajući misli rakijom.

Kako izgledaju pripreme pred nastup, da li se uvježbavate, rastežete, ponavljate repertoar, izvode li se vokalne egzibicije ili se koriste neke druge tehnike zagrijavanja?

K: Tko nije naučio svirati deset dana prije koncerta, neće ni u backstage-u.  Zagrijavanje vokala i prstiju se odradi tako da se složi repertoar da se na prve dvi pjesme ne slomimo, znači obično izaberemo svirački lakše. Tako da zapravo odrađujemo mentalno zagrijavanje. Nabrijavanje. Tako da eksplodiramo čim stupimo na pozornicu.

Na koji način krene kreativni period prije snimanja albuma, kako to otprilike redom ide i povezuje se?

K: Kreativni period traje stalno. Čim se snimi jedan album, radi se na novom. Pripreme se rade samo za snimanje albuma. Znači tehničko uvježbavanje i zadnje peglanje aranžmana zadnjih mjesec dana prije ulaska u studio. Sve ostalo bude gotovo puno ranije.

Prebacimo se malo na „dosadna“ pitanja. Koji su posebni uzori svakome pojedinačno. Tebi Zvrk na gitari, Johnu na vokalu i tekstovima (odakle ih tematski crpiš), „Glavnome“ na basu i Mili na bubnjevima? Koji vas bend baš spaja, koji volite slušati u slobodno vrijeme?

K: Nemam basista favorita, ali imam njih nekoliko od kojih kupim sheme, više ritmičke nego melodijski. Tim Commerford, Aston Barrett, Flea i Geezer Butler su na vrhu.

M: Meni je uzor ponajprije Lars Ulrich iz Met(a)llice, pa sv. John Bonham i veliki Chad Smith. – Jednostavnost je sve!

J: Meni je uzor guslar Mile Krajina i u pjevačkom i u tekstualnom smislu. Tu su još i Ivo Robić, Anakreont, Neda Ukraden i Cannibal Corpse.

Z: Hm, od tekstopisaca se divim Dylanu, Sali iz Andrije, Cobainovom pristupu pisanju, Keoruacu… štajaznam, volim puno čitato pa mi je  lirika  jednako bitna kao i muzika, iako je muzika univerzalnija i lakše prevodiva, a šta se tiče muzike i sviranja pamtim moment kad sam prvi put u životu čuo zvuk Hendrixa, Cobaina, Robbie Kriegera itd. Ono na što sam se ja koncentrira nije bila tehnika sviranja nego više nekakva emocija i ekspresija u zvuku, nešto unikatno, ono kad čuješ jedan ton i odmah znaš čiji je. A moj pristup sviranju je  da prvo drljam bezveze, pokušavam iznijet neki osjećaj iz sebe i onda kad ga na prevaru izvučem, tada ga iskristaliziram u približno točan slijed tonova koji kod solaža uvijek varira jer sam i na albumima improvizirao, tako da ni da želim ne bih mogao odsvirati isti solo dvaput

Zvrk često nosi majicu sa slikom tragično preminulog Branimira Vugdelije, koji je imao više projekata, a najzapamćeiji je kao frontmen „ Embrya“. Koliko vam je blizak bio i slažete li se da je ostavio utisak na sinjsku, ali i tako hrvatsku underground scenu?

Z: Pa on je u neku ruku bio začetnik autorske scene u Sinju, prvi je snimio autorski album, barem šta se tiče neke alternativne scene. Mislim da je samim tim činom, u onakvim uvjetima u kakvim je radio, nadahnuo sve nas mlađe poslije njega. O kvaliteti muzike da i ne pričamo.

Opet za ženski dio publike. Tko se mora branit od žena, a tko je slobodan da se ne brani? Iskrenost se poštuje.

M: Ja ženama branim sve, svaki gol!

J: Ja se moram branit samo od svoje žene.

K: Ne valja se branit dok možeš, pa kasnije plakat zašto nisi.

Ukratko, kako je započela cijela priča s M.O.R.T.-om. Otkad se i kako znate i kad ste počeli sa probama i svirkom?

K: Započelo je sve nevino i neambiciozno među nama trojicom prije više od 10 godina i onda se samo ta gruda snijega dok se kotrljala nekontrolirano povećavala. Sad se nadamo da nećemo udarit u zid jer smo u tome sto posto.

Koje kvalitetne bendove  i kolege podržavate posebno na sceni? Vrijeme je za promoviranje ostalih bendova, ne budimo sebični.

K: Ima ih. S dosta njih smo svirali i družili se, neke smo samo gledali. Pridjevi, Repetitor, Moskau… i još njih pedeset. Scena je tu i odlična je i triba je učinit vidljivom.

M: Da, to što Kikos kaže. Oduševili su me sarajevski bend Činčile, zagrebački dvojac The Yellow Buzz i totalni haos od benda Nemeček.

Z: Masu ih skužim na festivalima, odavno slušam Andriju, dubrovački Feredon me je oduševio, Kundyak Mezhie dok je postojao, Spiridon ubijaju, Rochelle Rochelle su me nasmijali do suza nastupom na Feragostu, Sara Renar ima muda i roka svoje, kreteni iz sinjskog benda Jare su odlični al’ lijeni, Darvud su pičke jer ne sviraju više koncerata al’ rasturaju, Shewa je izbacila underground album godine po meni, al’ svim ti bendovima je nažalost zajedničko to što ne sviraju priko 10 koncerata godišnje osim Sare koja ih odsvira koliko svi ovi skupa.

mort-by-nada-males-4

Johne, kako to da si tako miran i statičan na pozornici, koja je tvoja tajna?

J: Zamislim da sam gol…..i popijem litru laksativa, onda oš, neš, drž gaće.

Što možemno očekivati od vas i prije svega što vi očekujete zauzvrat od publike u Tvornici? Hoće li obskurna „Nibiru“ možda naći mjesta za sebe, pošto je neke pjesme vrlo zahtjevno i emocionalno iscrpljujuće izvoditi. Dolazi li do toga spontano?

M: Od nas ne očekujte ništa i dobit ćete sve! Sve je moguće. Mi sada miksamo repertoar za Tvornicu ma da ćemo to klasično sve promijeniti na taj dan.

Z: Nibiru sviramo samo za punog mjeseca tako da.. pratite mjesečeve mjene -ima u svim novinama oni mali kvadrat pokraj vremenske prognoze, haha!

Za kraj vaša poruka mladima. Navalite.

K: Budite hrabri u životu, držite do ljudi, ne uzimajte sve šta vam se servira, od svega uzmite šta mislite da je najbolje. I volite se!

Z: Jebite se rado i bez straha i ne slušajte starije. U slučaju da sam stariji od vas zanemarite ovu poruku.