Na Ljetnim noćima Teatra EXIT gostuje kazališna inačica Von Trierova ‘Dogvillea’

Dogville-1

Na Ljetnim noćima Teatra EXIT u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt večeras gostuje novosadska koprodukcija Mikser Teatra, SKC-a Novi Sad i Marka Grubića sa scenskom izvedbom ‘Dogville’. Kazališnom prilagodbom scenarija istoimenog filma Larsa Von Triera.

‘Dogville’ je scenski komad, kazališna predstava koliko i koncert: na pozornici su tri glazbenika, dvije glumice i glumac, a narativ se predstavlja glumom, koncertnim izvođenjem i interakcijom s videom, odnosno scenama na velikom platnu koje dominira scenografijom. „Dogville“ se od same premijere uspostavio ne samo kao predstava, nego i kao svojevrsna platforma za nepristajanje na topli dah konformizma i apatije koji sve uvjerljivije omamljuje te da je 55 izvođenja u punim dvoranama (i pet nagrada) ovaj fenomen i potvrdilo.

Dogville-4Autore predstave „Dogville“ najviše zanima specifična psihologija izolacije koja dugoročno ostavlja posljedice na psihu svakog pojedinca u izoliranoj zajednici. Jesmo li se, desetljećima izolirani od normalnog života, nakon ratova, sankcija i zabluda pretvorili u stanovnike Dogvillea? Treba li nam pomoći ili nas se bojati? Jesmo li u stanju ikad više biti dijelom normalnog svijeta? Postoji li, uopće, taj „veliki svijet“, ili se i on, poput nas, pretvorio u jedan globalni Dogville?

Gdje su granice između empatije, razumijevanja, moralnosti i nagonske samoobrane od zla? Ova granična stanja društvenog ponašanja i individualne psihologije prati forma izvedbe koja se upravo kreće tankom linijom između koncerta, kazališne predstave i videa.

Redatelj je Kokan Mladenović, igraju Branislav Trifunović, Tamara Aleksić i Milica Majstorović, a glazbu uživo izvodi Vrooom u sastavu: Andrijana Belović (glas i klavijature), Jamal Al Kiswani (saksofoni) i Marko Grubić (bas gitara, loopovi). Autor glazbe je Marko Grubić, a tekstove songova napisao je Kokan Mladenović.

Predstava traje 90 min, a ulaznice stoje 50-70 kn.