Nagradnjacha: Dijelimo 2×1 ulaznicu za film ‘Plavi sat’ na Queer MoMentima u kinu Europa

Queer MoMenti u 2016. godinu ulaze tajlandski film „Plavi sat“ redateljice Anuche Boonyawatane, snimljen prema istinitom događaju. Film se prikazuje u zagrebačkom kinu Europa 12. (19 sati) i 13. (21 sat) siječnja.

“Plavi sat” (2015) prati život tajlandskog gej tinejdžera Tama kojeg u školi maltretiraju vršnjaci, a kod kuće ga zlostavlja otac zaposlen u vojsci, dok majka i brat ne žele priznati postojanje problema. U pokušaju bijega od realnosti, Tam putem internetu upoznaje misterioznog dječaka Phuma s kojim se susreće na napuštenom bazenu. Nakon strastvenog prvog susreta započinje odnos koji će Tama na koncu odvesti na put zločina.

Naslov „Plavi sat“ višeznačan je, može se tumačiti kao vrijeme između dana i noći, carstvo između sna i jave, ili ona sitna granica između dobra i zla.

Anucha Boonyawatana, rođena 1981. godine na Tajlandu, jedna je od najznačajnijih domaćih nezavisnih filmskih redateljica. U svojim ranijim filmovima, kao što je “Down the River”, uzima teze budističke filozofije i tajlandske umjetnosti i ljubavnih priča istospolnih parova. Temama koje propituje kroz svoje filmove pobudila je interes TUC-a (Thailand MOPH – U.S. CDC Collaboration) i UNESCO-a, te se u suradnji s navedenim institucijama nastavlja baviti zagovaranjem ulaganja u zdravstvenu zaštitu, kao i podizanja svijesti javnosti o životnoj realnosti tajlandskih gej tinejdžera.

Mixer dijeli 2×1 ulaznicu. Odgovorite točno na pitanje: Kako se zove redateljica „Plavog sata“? Odgovore šaljite na nagradnjacha@mixer.hr. Imena dobitnika objavljujemo 11.12.