ANTI-VALENTINOVO sa Malehookersima: Kad grudnjaci lete na pozornicu

mh-anti

Močvara je u petak 10.2. bila poprište proslave prvog ANTI-Valentinova u Hrvata. Zagrebački Malehookers iskoristili su priliku da u trenutku kada nas estrada zatrpava srčekima progovore o ljubavi svedenoj na osnovne elemente bez komercijalnih – ‘i to nije sve’ – dodataka. Da je poruka prepoznata i prihvaćena najbolje je pokazala odlično popunjena Močvara unatoč vremenskim neprilikama koje nas baš ne mame na izlazak van. Ovaj je koncert obilježio i 15 godina nastanka benda, a sniman je (audio i video) za live album.

U gotovo dva sata svirke Malehookers su se dotakli svih faza svoje karijere kombinirajući pjesme koje su im posebno drage, što je rezultiralo set listom od čak 27 pjesama.

Koncert su otvorile dvije predgrupe. Prvo su Močvaru podgrijali Bender iz Novske, a nakon njih i, sve popularniji rockeri iz Siska – Pištolj na gumene metke. Oba su benda opravdala poziv. Odlična svirka i publika pripremljena na ‘radnu temperaturu’.

mh-anti2Nakon kraće pauze zbog pripreme pozornice na scenu izlaze Malehookers. ‘Džungla’, ‘Kučka’, ‘Helena’….i publika je već u elementu. Očito je da su pravi fanovi ovdje i da nema onih ‘slučajno zalutalih’ koji se uz pivo čude i komentiraju. U prvom redu uglavnom ‘ljepši spol’. Pjevaju se refreni. Sve je kako treba…

Manji tehnički problemi, na inače ‘velvet revolverovski’ upicanjenom stageu sa hrpom Marshalla, ne remete ‘pobjednički niz’.

Slijedi i prvi gost.

Zadnjih je dana prije svirke poprilično pažnje privuklo ime prvog gosta, ikone američkog punk rocka Sonny Vincenta. Sonny je prekinuo snimanje novog materijala u Belgiji da bi se pridružio Malehookersima. Interesantno je da je Sonny prije točno godinu dana nastupio na istom mjestu sa svojim bendom.

Već na prvim taktovima njegove ‘Sink Hole’ jasno je da Sonny misli ozbiljno, a i vidljivo je da su Malehookers spremni isporučiti potrebnu količinu energije bez problema. Slijede ‘Let’s Get Zooed Out’ i ‘Bad Attitude’. Zadnja pjesma u ovoj kombinaciji je ‘Sister Rolling Stone’ Malehookersa (koju mlađi fanovi znaju pod domaćim nazivom -‘Kučka’). Sonny se ‘povukao’ u ulogu gitarista, Jerry ponovo preuzima glavni vokal… grudnjaci lete na pozornicu…

Sonny je ispraćen ovacijama, a Malehookers rokaju dalje.

Na pjesmi ‘Oholo srce’ na binu se iz publike penje, očito, neplanirani gost – Mirko iz Pištolja. No nema greške, Mirko zna što radi.

Slijedeći gost je pjevačica Martina Validžić.’Ugašeni vulkan’ je Martinina omiljena stvar Malehookersa što se i vidjelo u euforičnoj izvedbi.

Zatim nekoliko pjesama laganijeg (hmm?) ritma, a onda – Davorin Bogović. Sama pojava Davorina na pozornici izazvala je dodatno komešanje u publici koja osjeća da je vrijeme za ‘Čudnu šumu’. TOTALNI RUSVAJ!. Čuvajte nas, pazite nas…….

Naravno, Malehookersi se vraćaju na očekivani bis. ‘Zagrebačko zlo’ za kraj. Nakon dva sata publici još nije dosta, no vrijeme je za zadnje pićence i izlazak na snijeg.

Ovim se koncertom na neki način, prema riječima frontmana Jerrya u neformalnom razgovoru poslije svirke, ‘zatvara’ posljednji album ‘Muški svijet’ i bend se okreće prema novim materijalima.

Rekapitulacija? Žestoko i beskompromisno. Nadam se da će live snimke prenijeti dovoljnu količinu energije koja je tresla Močvaru u petak naveče..

Ček dis aut