Blues + melankolija = lijek za dušu!

sobarica

20.12.2011. Soba
BEBE NA VOLE (zg)
SINIŠA”Krnfa” KRNETA (zg)

Piše : Stjepan ”Steps” Kolobarić

Za sve štovatelje kantautorskog izričaja, klub Soba svaki ponedjeljak održava program pod imenom ”Sobarica”.  Unazad nekoliko tjedana predstavio se čitav niz mladih umjetnika (što poznatih , što nepoznatih) uglavnom u akustičnom aranžmanu.

Kao ”resident” programa tj. domaćin večeri je dobro nam znani majstor od žica BEBE NA VOLE iliti Adam Semijalac. Tip koji je instrument uzeo u ruke od najranije dobi, sa 6 godina, već je niz godina prisutan kao tiha sila koja iznova ruši barijere postavljenima od strane ”mainstream” kulture u Hrvata, ako nešto takvoga uopće i postoji. Lider nikad prežaljenog benda GLOFT odlučio je uzeti pravdu u svoje ruke i otisnuti se na put samostalnog, nezavisnog i ”do it yourself” načina prezentiranja svog zanata.

Ovom prigodom u goste je doveo još jednog osobenjaka. Samozatajni, skulirani i nadasve predan u svoj ”film” – Siniša KRNFAKrneta. Inače na ”underground” sceni više od desetljeća u ulozi gitariste ili vokala raznih bendova (BASTINADO, ILIJINI SINOVI, D POLIKKIA , STONEBRIDE) ovo mu je bio prvi nastup u solo izdanju. Inače sklada glazbu za dugometražne filmove (Sve džaba, Šuma summarum, Torsia) crtiće, reklame i dokumentarce.

Kao pravi domaćin prvi izlazi tj. sjeda na stolicu Bebe. Recimo da je njegov izričaj izvođenje autentičnog ”delta” bluesa. Ne dolazi niti je odrastao u dolini Mississippia, New Orleansa, Memphis-a ili Chicaga. Zvuči nevjerovatno? Pa i ne baš ako uzmete u obzir vještinu bradatog mladića. Nijednom ne odsvira isto svaku pjesmu, pritom iznova improvizirajući, dodajući ili oduzimajući sa gitarskih polja. Ponekad samo udarajući gitaru rukom po vratu i tijelu ili povlačeći ”slide” uzduž i poprijeko. Odličan uvod u koncert sa ”Take sick ‘n die” , koje se ni John Lee Hooker ne bi posramio.

Nastavak nam donosi pravi mali dragulj zvan ”Pills”. Hitoidna, brža stvar sa malim alternativnim odmakom. ”Maybelline” i ”Karen” su definitvno neuobičajene stilski ali pašu uz čitav pejzaž . Baš takvi pomaci unutar pjesama, Bebe Na Vole čine dosta originalnim u potrazi za muzičkim naslijeđem (ostavštinom). Osim bluesa, čuju se utjecaji rock, funk i soul glazbe!

Od Leadbelly-a, Asie Payton. RL Burnside, Son House, Bukka White, Junior Kimbrough, Ry Cooder, Johnny Winter, Muddy Waters, Jimi Hendrix, Howlin’ Wolf, Jeff Buckley, Nina Simone i Arethe Franklin. Ako dovoljno dobro ”zagrebete” ispod površine možete osjetiti momente The Black Keys, Pearl Jam, Nirvana, Deftones i Soungarden škole.

clip_image004

Čak se nije libio niti zakašljati, štucnuti ili nešto promrljati sebi u bradu za vrijeme svirke ali to je samo dalo dodatan ”push” u svijet Bebe-a. Još da mu je band kakav da to sve fino isprati pa gdje bi mu bio kraj. Zainteresirani, javite se.. Uz ”Take that burden” i moj favorit ”Done gone blues” lagano se bližio kraj seta. Super glas, odličan engleski i vrhunska izvedba.

Nastavak na slijedećoj stranici –>

Ček dis aut