Combichrist(om) po glavi

combichrist-boogaloo3

COMBICHRIST : support MORTIIS & SUBSTAAT (Monsters On Tour 2011)
5.3.2011.,Boogaloo,Zagreb

piše : Stjepan ‘Steps’ Kolobarić
foto: Emanuela Tomino

Poznata je izreka ”treća sreća najveća” – u ovom slučaju definitivno. Naime, toliki broj puta nam je opaljeni,našminkani i naelektrizirani Combichrist svraćao u goste. Prvo u Aquarius pa kao predgrupa velikom Rammsteinu te preksinoć kao ‘headliner’ Monsters On Tour paketa.

combichrist-boogaloo1Vrijedna ekipa iza imena Catalyst Infection počastila je zagrebačku elektro/dark/gothic scenu trenutno jako popularnim izvođačkim draguljem. Pošto sam fulao Mortiis i ulovivši zadnje 3 pjesme grupacije Substaat,sa laganom okrepom u ruci , iščekivao se nastup ovih američkih electro/inustrial metalaca. Inače, žanr koji izvode poznat je kao i EBM (Electro Body Music). Upravo nas je to i dočekalo u pristojno popunjenom Boogaloou.

Od takta prve pjesme ‘Reclamation‘, koja mi se učinila kao full mračnija verzija neke od pjesama iz Depeche Mode kataloga (bar što se tiče atmosfere) pomiješane sa kultnim Nitzer Ebbom, bilo je jasno kako će ova zabava izgledati. Divlje, plesno,mračno i glasno. Zaredale su se ‘Just like me’, ‘Follow The Trail Of Blood’, ‘Electrohead‘ te definitivan hit i svojevrsni ‘trademark’ benda ‘Get Yor Body Beat’. Odličan ‘light’ i začuđujuće dobar zvuk potaknule su bezbroj glava,kosa ,tijela i ruku na totalnu slobodu pokreta. Iako ne pristaju ‘klasičnom’ opisu benda sa gitarama u rukama, način na koji su posložili naefektirane klavijature, razne zvukove, bubnjeve te suludog drugog bubnjara/perkusionistu Trevora uz marširajući,gotovo vojnički način izražavanja vokala Andya, stavljaju ih na vlak koji sigurno stiže na svoje odredište.

combichrist-boogaloo2Neumorni i vidno raspoloženi, bend nije dozvolio niti trenutka odmora pubici koja je svaki slobodan moment između pjesama koristila za skandiranje. Našla se tu i lutka ‘za odrasle’ na stageu ali poslužila je svrsi jako kratko! Combichrist je definitivno stekao vjernu publiku u glavnom nam gradu a i sama činjenica koliko naporno rade, ne čudi da se penju po ‘mainstream’ ljestvici uzlaznom putanjom. Trenutno ispod pojasa bilježe 5 studijskih albuma i 7 EP-a, službeno izdanih od 2003.g.

Ček dis aut