Ekstaza za uši u Tvornici

eargazam

piše: Petar Hrstić
foto: Vedran Korušić

Multiplim eargazmom, u Tvornici održanim koncertom 6. svibnja, definitivno je otvorena ljetna sezona lova na dobar zvuk (ili barem njen uvod). Quasarr, Lollobrigida, Let3 i Jinxi potrudili su se da početak vikenda otvorimo s mnogo euforije i prstohvatom sjete. Vjerujem da su eargazam taj dan upotpunili i Kandžija u InBaru te Diskurz u Routea, ali budući da se ne može biti na tri mjesta u isto vrijeme, riječki punkeri i osječki reper ostaju nedefinirani za ovaj izvještaj.

quasarrNedavno preuređenu Tvornicu tu večer je otvorio Quasarr, riječki alter/art rock bend, već spomenuta ljubavna sjeta je mogla početi. Unatoč neusklađenom zvuku na bini (imao sam osjećaj da je vokal udaljen 200 m od benda) i činjenici da su bili prvi bend (stoga nije bilo previše ljudi koji su se lagano skupljali), Quasarr i njihova dva albuma se isplati čuti. Thom Yorke meets Urban vokal upotpunjen sa electro/rock soundom je zaslužio više vremena od 30-35 min iz prostog razloga što su, ne toliko eksponiran bend u usporedbi s ostalom trojkom, al’ što je tu je. Emotivno nabrušen bend, pjesme „Laž“, „Arpeggio“ i najpoznatija „Ti“ uspjele su doći u doticaj s publikom, a da bend ne zvuči kmekavo ili pretenciozno (kao neki razvikaniji naši bendovi). Uvod možda jest malo depresivan, ali zvučnu bol treba znati upakirati, a to Quasarrovci uspijevaju.

lollobrigidaBol je zamijenjena pop/punkom. Lollobrigida je nekad možda i bila čisti trash pop zezancija dviju cura, ali ovaj bend na stage zvuči puno ozbiljnije od vremena tuluma, žurke i igranke. Predstavljajući usput i svoj novi singl „Kompjuter“, stihovi propalih veza uspješno su spojeni s gitarističkim riffovima sastava, kao i elektro/pop sampleovi koje pop provokatorice Ida i Petra svojim vokalima, kao i scenskim nastupom slažu u plesne pjesmuljke na koje mnoštvo odgovara. „Mr. Right i Mr. Wrong“, neizostavni „Tulum“, „Volim te“ te obrada Čole „Pusti modu“ učinili su ono što je traženo od njih, prodrmati publiku, i još jednom dokazati kako i početni trash preobraziti u kvalitetnu muziku.

let3Ako je provokacija počela kod Lollobrigide, barem se znalo gdje će kulminirati. Let3 dolazi na scenu novim singlom „Hvala“, kao i prošlim „Omađijaj me“ i ubada po kleru i vlasti. Nakon eksperimentalnog rock podbadanja, trebalo je folk/rock elementima u „Mamne baneta“ i „Tazi-tazi“ izdrmati publiku do kraja, a to, uz provokaciju, Letovci najbolje znaju. Mrle, Prlja i ekipa na genijalan način koncertno egzistiraju, jer npr. baladu „Dijete u vremenu“ i buntovničku „Izgubljeni“ treba znati spojiti u razmak od pola sata. Ako i izuzmemo scenski nastup proteklih godina, Let3 konstatno dokazuju da su jedan od najboljih bendova uživo, ako ne i najbolji. Samo ponekad poželim da na koncertu uz poslane majmune na Mjesec čujem i stare stvari („Sam u vodi“, „U rupi od smole“) tako da provokaciju i folk ubode ponekad i njihov stari, garažni, žešći zvuk.

jinxJinxi su zaokružili večer najduljim nastupom. Yaya, Coco i društvo predstavili su s par novih stvari aktualni „Dixilend“, ali nisu zaboravili publici udijeliti na pladnju „Ljeto“, „Smijem se“ „Na čemu si ti?“ i druge hitove. Teško je nešto izdvojiti za „Uroke“: Yaya vokalno još uvijek para zrak (u pozitivnom smislu, naravno) i istodobno senzualno draži, a ostatak benda (Coco, Berko, Pavlica, Kruno i Mr. Goody) još uvijek stvara funky pop simfoniju koja pleše, smije se, a ponekad i plače. Tko se htio izbaviti iz plesnog elementa, jednostavno nije mogao – Jinxi su par puta dozivali publiku na još akcije, a uzeti Jinxe na pik ili „na zub“ i nakon ovog koncerta jednostavno je nemoguće.

Svi uvjeti za dobru večer ispunjeni su. Pivo u ruci i ekstaza u uhu, pametnom dosta, a glupi nek’ se pokrije ušima.

Ček dis aut