FREE STAGE: Neki dan u Retru dva neobična spoja

cudnoredjeNeki dan u Retru dva neobična spoja. Već nam svima znani Čudnoređe je sa svojim osebujnim, da ne kažemo pomaknutim nastupom (ups, eto rekla sam) zagrijao publiku. Pored pjesama koje već svi pjavamo, Flip-flop jaje, Dinamo u banani i drugih izveo je i par novih pjesmuljaka. Od kojih je ona o Stevi Čokrliću nekako ostala najupečatljivija. Da, gospon Čudnoređe svojim nastupima koji su na rubu ekscentričnog ali opet dovoljno odmaknut od bilo koje osobne osude, napravio to da zapravo elegantno može pjevati istinu o nekim “svetim” stvarima a da ga se nemre zeti za zlo, te vješto koristi staru poslovicu “tko pjeva, zlo ne misli” Bravo majstore! Tako se to radi u ovoj državi. Istina se ovdje mora na mala vrata gurati.

U svakom slučaju, Čudnoređe je jedan od rijetkih solo izvođača kojem ne treba baš nitko da bi postigao sve što je zamislio.Vidimo ga i čujemo ga. Njegovo bacanje po podu, gestikulacija , neobični tonovi koje proizvodi, pušući u mikrofon, nespretno i na brzinu vađen Kazoo toliko je simpatičan , da se samo može reći , ostani takav i ne mijenjaj NIŠTA.

frikandoo24.11Poslije reda čuda, na stejđ nam je došao Frikandoo iz Varaždina. Ambientalan bend koji je Retru dao ambientalnu atmosferu puna dva sata. Bend sa stalnom postavom od četri izvođača(bubanj, bas, sint,vokal te sinoć kao gost i truba) su svirali uglavnom nešto između Bossa nove, mekog Jazza, neo Soula, i Funka. Po svemu bi se dalo zaključiti da je ovo ozbiljan mladi bend koji puno vježba i teško ispada iz takta, zapravo cijela dva sata nisu. Martinina boja glasa podsjeća na Randy Crawford i vrlo sigurno i dobro zvuči iako je ovo prvi koncert u Zagrebu.Bend je nastupao uglavnom po Varaždinskim klubovima te na Špancirfestu. Možda zbog ne velikog broja nastupa i treme, cijeli je bend bio pomalo rezerviran no ne sumnjamo da će dovoljan broj ponavljanja dati ovom sjajnom bendu scensku sigurnost i da će postati pravi mali bend koji je idealan za neke lounge barove i onu finu ugodnu briju koju gledamo na filmovima, tamo negdje…

Eh, sve mi se više čini da ima toga toliko dobrog i raznolikog i toliko premalo mjesta za sve te divne mlade ljude. Kad će već jednom doći do neke ravnoteže, kada će se već jednom početi slušati, ponuda i potražnja. Da ne kažem, kad će Zagreb dobiti nekoga kom je važno da grad bude grad? I znamo li više što grad čini gradom?

By ZonZonka

Ček dis aut