Hladna noć i usijani ”groove”!

piše: Stjepan ”Steps” Kolobarić

Kako to uvijek biva u zimskim mjesecima, a posebno kada se lagano bližimo kraju još jedne godine i krećemo prema novoj i ova koncertna sezona se pokazala vrlo plodnom. Uz brdo odličnih gigova i gostovanja još jedan novi glazbeni program ne može biti na odmet. Pogotovo ako se radi o obogaćivanju hrvatske ‘underground scene koja je u konstantnom procvatu.

Ministarstva i razni uredi za kulturu počujte naš glas! Osluhnite da postoji sila koja nosi teret i može parirati na kulturnoj razini, pogotovo glazbenoj, bilo kome u EU ili svijetu, samo nam treba malo vaše pomoći i pažnje.

Klub KSET je dobio novi program pod imenom ”Big Bad Sound Machine” kojem je cilj promicanje domaćih i stranih bendova rock n’ roll/fuzz/pscyh/doom/desert zvuka i sličnih podžanrova. Kao i svaka druga mašina, ova je zadužena za proizvođenje specifičnih frekvencija kojima se sprečava nastanak bubrežnih kamenaca prilikom konzumiranja. Brojka od otprilike 150-ak duša fini je pokazatelj da usred hladnog, radnog tjedna postoji nagon za ugrijati se uz zvuke koji srce griju a dušu obogaćuju na mnogim razinama. Na krštenju ovog programa, 14.12.2010., čast je pripala sjajnim zagrebačkim bendovima, ALASKA i SHE LOVES PABLO, da nas provedu kroz svoje vizije rock n’ roll bespuća.

Pa krenimo…

clip_image002Borbene položaje prvi su zauzeli momci iz Alaske. Instrumentalnom triu iz Sesveta ovo je bio treći ovogodišnji nastup. Prvo predstavljanje bilo je na LOUDER THAN LIFE festivalu u srpnju i već su tada ostavili dojam da ćemo za njih još zasigurno čuti! Nismo se prevarili. Bend je nastao prije 2 godine, iza sebe imaju jedan demo uradak, a prvi dugosvirajući album je u fazi snimanja. Htio bih napomenuti da im je ovo bio zadnji gig u ovoj formaciji te ih možemo očekivati u kvartet izdanju jer odnedavno im se pridružio i vokal.

Izričaj kojeg štuju se može smjestiti negdje između utjecaja bendova kao što su Karma to burn, Down, Soundgarden, Stone Temple Pilots, Led Zeppelin sa dozom southern rock-a na tragu Lynyrd Skynryd. Pritom ostajući svoji, nadasve iskreni te glasni. Ritam sekcija ne ostavlja puno mjesta za predah dok se iznova redaju riff za riff-om. Atmosfera rođena za kakav ”road” film sa ostarjelim kamiondžijom u glavnoj ulozi koji traga za smislom i postankom.

clip_image004Uigrani i vidno raspoloženi otvorili su set sa ”Golddigger” koja je dala naslutiti što nas očekuje, zvučno i svirački. Vješto vladaju instrumentima kao i potezanjem brzo okrepljujućih tekućina između pjesama. Mada su trenutno bez vokala, što se na trenutke i osjetilo, nadomjestili su to furioznom svirkom i pozivom na bis.

Uz vrlo dobar zvuk cjelokupnog stroja zaredali su novije stvari koje će se naći na prvijencu. Imena stvari poput ”Redneck Rampage”, ”Hollywood Refuge” ili pak ”Dead Porcupine” daju za naslutiti kakav će to materijal biti.

Držimo im palčeve da ga zgotove čim prije!

Nastavak na slijedećoj stranici –>

Ček dis aut