Mein Kapital uživo – undergound uzvraća udarac

avdic-mocvara1

Damir Avdić, Močvara, Zagreb 24.2. 2012.
Piše i foto: Petar Hrstić

Graha, Bosanski psiho, bivši frontmen „Rupe u zidu“ nastupio je u petak u punoj Močvari. Četvrti album „Mein kapital“ (igra riječi koja povezuje djela Marxa i Adolfa) izašao je nedavno. Kad se sumiraju podaci ove dvije prethodne rečenice, zaključak je da će uslijediti jedinstveni underground performance. I zbilja, nešto oko deset, čovjek sa električnom gitarom je izašao na stage. Krik je počeo, misli o budućnosti neprerušene, neuljepšane – „2012.“ – bezumno konzumiranje sveg ponuđenog. Uslijedili su nove stihovne poruke: „Bakunjine“, „Bog je koncept“ us stare „Abdulah“, „Bratstvo i jedinstvo“, „Diplomatz“ i ostale „hitove“.

avdic-mocvara2Damir je ostao jak – glas intelekta stjeranog u kut, nagomilan bijes koji ispoljava umjesto nas – jer smo i mi nekad pičke nostalgične i konzumentske kokoši. Revolucija i misao su dobile tupu, sirovu gitarisitčku opnu – usavršenu da može milovati poput majke i ubijati poput automata. Ponekad se na stageu činilo da je Gibson samo nagli produžetak Avdićeve ruke, AK-47 spreman za streljački vod svih onih nebitnih, dotrajalih frustracija i ambicija u glavi, riffovi su salve granata protiv ljudske gluposti, dok je vokal ispušni ventil razuma.

Posred koncerta smo dobili i dozu konceptualnog kazališta – priču o odlasku u SAD i kako postati mali vjerni šaraf sistema. U svom stidu ukalupljenosti, odlučiti podržati revoluciju protiv sveg potrošačkog, i shvatiti da je i sama revolucija (u ovom slučaju anarhstička knjižara) ukalupljena i kupoprodajna.

Na raspletu ovog, više od dvosatnog koncerta, dobili smo tužnu „Mrtvi su mrtvi“ (upozorenje svim živima) i jednu za budućnost „U novom mileniju“ – marširajućeg i distorzičnog Ivana Gorana Kovačića. Svima će se poravnati trag u budućnosti, ali uz malo Avdića u ušima, ostati će i soli u glavi…

Ček dis aut