Muzika u Domu, kondom u džepu – pozitivan koncert sve u svemu

pozitivan-koncert

piše: Petar Hrstić
foto: Darko Krpo

Pozitivan koncert powered by Pliva: (Svadbas, Kawasaki 3p, Stereo MC’s , Dubioza Kolektiv), 2.12.2011., Dom sportova, Zagreb

Po sedmi put, u organizaciji HUHIV-a i brojnih sponzora, dobili smo koncert koji upozorava na opasnost od AIDS-a, a usput se ljudi i zabave. Ovogodišnji kvartet bendova, svaki na svoj način je pridonio ugodnoj glazbenoj atmosferi u dvorani Doma sportova.

svadbasSvadbas, pod kreativnom palicom Pavla Miholjevića i Jure Ferine, otvorio je AIDS awareness koncert. Usprkos odličnoj svirci i senzualnim groove momentima vokalistice Ljubice Gurdulić, publika je ostala relativno hladna (uz izuzetak singla „Treblebass“). To se vjerovatno može objasniti i manjkom godina u bližim redovima (yours truly se u svojim kasnim dvadesetima blizu stagea osjećao „kao zebra na Brijunima“), kao i manjkom intimnosti nekog kluba kao okruženja (Svadbas vjerovatno puno bolje funkcionira u manjim klubovima). Ekipi svaka čast, došli su podržati akciju, ali i organizator je mogao dati još malo vremena najrafiniranijem bendu te večeri. Za kraj svoje gaže Svadbas je odsvirao svoj novi singl „Daj“ i ostavio nas u iščekivanju K3P-a.

k3pKawasaki 3p, nekad atrakcija (sa trash singlom „Kak si“ i probijanjem na Doru sa „Antonijom“), danas respektabilan bend, muzički oslonjen na gitarističke mogućnosti Davora Viduke, basističko prodiranje Maria Boršćaka, bubnjarske i puhačke dionice također nisu na odmet (pod puhačke čitaj Pavlica) kao i zajebantsko vokaliranje Tonfe i Demirela. Kad se sve to sumira, buđenje ispred bine je zagarantirano. Svoju ska punk ekspediciju 3povci su startali s „Sob“-om, prelazeći na sve jače adrenalinsko uzbuđenje. „Niskarastaman“, „Mupov ska“ (koja je bila i posveta preminulom prijatelju benda) i aktualna predizborna „Ni da ni ne“ dale su svoj obol šutki, dok su već spomenute „Antonija“ i „Kak si“ postavile osmijeh na na lice, kao i neartikulirani pokret u noge i ruke. Za kraj su nam ostavili da se pozabavimo s „Putom Madre“ proklinjući i nebo i zvijezde na ritmični punk način.

stereoSa relativnom skepsom sam čekao britanski Stereo MC’s. Londonska electro grupa sa jakim primjesama hiphopa je u potpunosti izbrisala moju skepsu. Premda je davno prošlo vrijeme njihove megapopularnosti („Connected“ i „Step it up“ su singlovi koji su udarali prvom polovicom devedesetih) vokal Rob Birch i DJ Nick Hallam, upotpunjeni tamnoputim back vokalisticama basom, gitarom i bubnjevima dokazali su koncertnu spremnost, ali i kreativnost. Flashback u 90e je bio iznimno zabavan – klupsko plesanje, film „Hackers“ kao vizualna podloga u glavi. Naravno, publika je odreagirala na „Connected“ i „Step it up“, ali sve stvari odsvirane zaslužuju pozornost (npr. „Black gold“ i „Deep, down and dirty“). Pridodamo li Robovu interaktivnost s publikom, koja je bila na vrhunskoj razini (s gardom, ali prisna; lagano egoistična, ali pomirljiva) Stereo MC’s su najugodnije iznenađenje ovog koncerta. Kazaljke ih nisu zgnječile koncertno, ako postoji prilika, poslušajte ih.

dubioza1Za main event ostala nam je Dubioza Kolektiv – muzički bosanski lonac, vjerovatno najpopularniji bend u regiji. Svojim angažiranim tekstovima upozoravaju ljude u dub/reggae/rock/ska kombinatorici za dodatkom balkanskog melosa. Naravno, većina publike došla je na koncert poslušati upravo njih, tako da je parket bio u potpunosti ispunjen, željan susjeda u irokezama, dreadovima i nogometnim dresovima . Očekivano dobri, išamarali su publiku herojnim „Valterom“ i vrišteće/socijalnim „Kokuzom“ na početku nastavljajući sa vrhunskom „USA“, najiskrenijom „Recesijom“ i „umetnutim“ Plavim Orkestrom u „Vidi, vidi, vidi“ održavajući šamaranje zadovoljne publike. Uz poruku benda „Javio nam se Freddie Mercury i reko – koristite kondome“ gig je nastavljen sa izvrsnom, anti-politikanskim i najčvršćim singlom „Firmom ilegal“, koju su krajnje naslijedili thc-ovski „Blam blam“ i balkansko naslanjanje na Fatboy Slima u vidu „Balkan funka“. Što reći o susjedima? Sve najbolje.

Što dodati? Ljudi, čuvajte glavu – AIDS nije zajebancija i uživancija, za razliku od ovog koncerta.

Ček dis aut