Opća opasnost – kad adrenalin radi ‘big time’

Opca Opasnost, Boogaloo Zagreb 13/5/11

Tekst i foto: Anastazija Vržina

Sinoć (13.5.) je zagrebački Boogaloo napunila Opća Opasnost hard rock bend iz Županje koji je na sceni ni manje niti više nego 19 godina – u biti bend nije na sceni svih 19 godina jer su dosta godina bili posve neaktivni, pa je malo i razumljivo to što tek sada pridobivaju tu neku svoju moć kod šire publike a ne samo vjernih fanova.

Opca Opasnost, Boogaloo Zagreb 13/5/11Nakon što su lani (dupkom) napunili Boogaloo, a krajem godine i zagrebački Pauk, uzlaz je evidentan. Očito se bend zbrojio i smislio kako bi i što bi, ali promatrajući ih zadnju godinu dvije – imat tu još dosta prostora za napredovanje i izlaženje iz strogih okvira hard rock old-fashioned stila kako glazbenog tako i vizualnog, a da su im godine totalno nebitne pri tome.

Opća ima potencijal: pjesme koje mogu nostiti, homogenu grupu članova, jakog frontmana i sviračko-pjevačko umijeće. Ostalo je nadogradnja, kompromis i širenje van tih hard rock okvira 80.-tih. (Pitanje je samo koliko veliki žele biti).

Publika se već relativno rano (za petak uvečer) počela sakupljati i greške nije bilo na koji koncert se ide – sve puno majici Opće Opasnosti, pa ako to nije vjerna publika onda ne znam što jest.

Opća je kao zagrijavanje angažirala svoje prijatelje tamburaški orkestar Patriu i koliko god to neobično bilo na hard rock koncertu, toliko je bilo i dobro prihvaćeno.

No prava je ludnica nastala izlaskom Opće Opasnosti, pa sve da ti taj bend i njihova glazba nisu nešto, adrenalin radi big time.

Opca Opasnost, Boogaloo Zagreb 13/5/11Opća je ovaj koncert iskoristila da ujedno predstavi nešto od materijala sa novog albuma „Virtualni novi svijet“ koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. Ako je sudeći prema onome što smo čuli sinoć uživo nekog većeg odmaka u stilu neće biti, no predstavljene pjesme imaju potencijal zaraznosti, dakle pripremite se na hitove.

Naravno da je Opća Opasnost naštancala sve svoje hitove pa je tako koncert potrajao na dobrih preko dva sata na opće zadovoljstvo publike, dečki znaju da su tu radi fanova koji ih kao što je već rečeno vjerno slijede i namjanje što pravi bend može napraviti jest fanovima uzvratiti istom mjerom.

Koncert su zaključili s kultnom „Jednom kad noć“ no tek je nakon nje nastala prava zaglušna galama, nije bilo nikakve šanse da se okupljena publika raziđe pa su se dečki vratili s „Nebom“ i „Treba mi nešto jače od sna“ i na kraju za finale uspješni „svepjevajući“ posljednji singl „Uzalud sunce sja“, koji će se također naći na novom albumu.

OpcaOpasnost_AnastazijaVrzina_04Secirajući tehnički dio bilo bi pomalo besmisleno jer Opća Opasnost itekako zna svirati, zvuk je više manje bio stvar nijansiranja, light je stvar majstora kluba pa nam ostaje ono najbitnije: sposobnost benda s naglaskom na frontmana Pere Galića da zgrabi svojim nastupom publiku i „usiše ih“. I tu nema greške. Pero to radi besprijekorno, kao i ostali – svatko od njih sa svojim mikro mimikama ili obraćanjem publici čini cjelinu koja pobjeđuje, barem u okružju koncertne dvorane.

Opca Opasnost, Boogaloo Zagreb 13/5/11

Ček dis aut