Overflow: Pogonsko gorivo za mali pogon Tvornice

overflow-1Overflow – Tvornica kulture – Mali pogon, 27. svibnja 2011., Zagreb

Mali pogon doživio je vatreno krštenje. Kopriviničko/varaždinski Overflow održao je koncert u maloj dvorani Tvornice i stvorio pravi punk ugođaj, dok je publika, stisnuta kao sardine za poganje, usisavala zvukove od „Departmenta“ pa sve do aktualnog albuma „Hit me“.

overflow 2Što reći o punku prošaranom kroz pop zvukove? Punk, dobri stari izrod rock ‘n’ rolla, premda često prljav i ubitačan, uvijek je imao jednu važnu odliku – poštenje. To zavodljivo poštenje i ponos na vlastitu izopćenost i otuđenost. Kad se još s tim izrodom spoji nešto kao pop, privlačni egocentrik mase(ali odabrane), nastaje punk/pop. Overflow je još uvijek jedna njegova sjajna uzdanica, i tamo nekad davno (in a galaxy far, far away) dok su borili bitku sa Green dayom, danas im moram priznati; bitku su dobili, ostali su dosljedni. Tvornica ispunjena što mladom, što sredovječnom publikom (uostalom, takav je i bend…heh) uživala kojih osamdesetak minuta u onom što je Overflow ikad nudio; od neprelazne „Dore“, preko šizoidnog „Mad milkmana“ i „Tpoike“, do povratka na stare staze u „Touching the ground“, i čistog, savršenog uživanja u „Swallow“. Najnoviji hitovi „Surprise“, „Hit me“ (kojom je započeto organizirano razvaljivanje), „Aggressive krishna boys“ i dr. nimalo ne zaostaju za starijim stvarima (ako sam neku stvar, nekom dragu, zaboravio ili slučajno nadodao neku koja nije odsvirana, duboke isprike). Set lista za probuditi živce i mišiće, kao i bijes, otuđenost uklopiti u zajedništvo.

Bend je ispunio sva očekivanja; manijakalan pogled vokala Žike, rezigniranost gitarista Nike, prijazna nasmijanost bubnjara Dade i mladenačka oduševljenost basista Zokija – to je Overflow. Momci su napravili lavovski posao: ostali su svoji i oduševili publiku; bacali cd-ove u mnoštvo bez stava „Kako ispasti megaloman?“ u 5 svezaka. Za bis su ostavili predivnu „The world beneath your feet“ i ubacili nas u tminu razmišljanja, dok su pokreti glavom i nogama nastavljali kretnju.

Krici punka, evoluiranog kroz pop, još uvijek odjekuju. Spin the blind man, just for the fun of it…

Ček dis aut