Projekt ‘Gušti’ u Tvornici kulture, Zagreb 31.1.2012. oduševio dance-rockom

Gusti_31012012_by_AnastazijaVrzina a  (6)

Tekst i foto: Anastazija Vržina

Iza naziva “Gušti” krije se nešto dijametralno suprotno što samo ime ne bi odavalo. “Domaći” naziv koji bi prije odgovarao tamburaškom ili folklornom orkestru, ili “gaža bendu” sasvim sigurno bi vas odveo na posve krivi put.

Naime “Gušti” je nadimak, skraćenica od prezimena Guštin, a imena Miha što u susjednoj nam deželi znači glazbeni brend visoke kvalitete, i to najčešće rock-popa. Miha Guštin je nekad (dugih godina) bio u nama malo poznatoj, no izvrsnoj rock grupi Big Foot Mama, a posljednjih godina uglavno djeluje kao samostalni skladatelj, glazbenik koji oko sebe ima okupljen sjajan prateći bend, a udružuje se s nekim pjevačem (točnije pjevačicom), kao što je sada to učinio s mladom odličnom hrvatskom pjevačicom s Malog Lošinja Emom Gagro, napisao 11 sjajnih pjesama, naravno na hrvatskom i sinoć predstavio hrvatskoj javnosti aktualan “Gušti” projekt i album koji je prije Nove Godine izašao u izdanju Dancing Beara, što isto nije slučajno jer smo Guštijevu skladbu iz daana u dan slušali dok smo (OK ja nisam) pomno pratili seriju “Našu malu kliniku”.

Možda sam trebala ovaj izvještaj početi ovako: nisam već dugo čula ovako svirački kompetentan bend s odličnim pjesmama a s predznakom nekakvog (pomalo alternativnog) dance-rock žanra, i tu uključujem i strane izvođače. S gitaristom (Peter Dekleva) koji je doslovce gitarski “kaos”, sjajan momak. I mnoge bi strane gitarističke zvijezde pojeo za gablec. Mlada Ema sjela je u bend kao kec na desetku, odlično su se uklopili. Iz Eme glas jednostavno leti, Guštin je napravio pjesme koje joj stoje kao salivene. Čak i kad pjeva stare Guštinove pjesme.

Uz relativno osrednju popunjenost Malog pogona Tvornice kulture (stisao je minus pa se valjda nikome nije izlazilo iz kuće) ali aktivne i dobro raspoložene publike, bend je digao temperaturu toliko visoko da bi se svi oni zimogrozni itekako dobro zagrijali, odlično zabavili, naplesali i nimalo požalili što su došli. Ovako mogu jer nisu.

Kada ponovo čujete “Gušti” zapamtite: to nisu tamburice, to je izuzetno kvalitetni dance-rock s potpisom. I šaljite informaciju dalje. A album potražite u CD shopovima. Vrijedi.

Više fotografija:

no images were found

Ček dis aut